Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam kolejny mały "problem" z Debianem Sid (64bit, Gnome 3), otóż nie wykrywa mi urządzenia audio mimo tego że dźwięk jest, chociaż w filmach (głosy są bardzo cicho, a muzyka/tło muzyczne jest ok), utwory muzyczne grają ok, podobnie jak Youtube i inne. Zniknęła mi również ikona głośnika z tray'a.
Zrobiłem reinstall alsa i pulsesound niestety bez efektu. Ma ktoś może jakis pomysł?
Co masz na mysli piszac urzadzenia audio ?
dokładnie o te urządzenia chodzi. komenda:
pulseaudio -k
E: [pulseaudio] main.c: Zniszczenie demona nie powiodło się: Nie ma takiego procesu
pulseaudio -D
E: [pulseaudio] main.c: Uruchomienie demona nie powiodło się.
PS> na koncie root'a działa wszystko poprawnie...
Ostatnio edytowany przez seqline (2012-03-10 13:38:52)
Pulse, tak jak mówiłem, leży i nie może wstać.
Zaloguj się na roota, i daj alsa force-reload. Potem ze zwykłego usera pulseaudio -D
Do głowy przychodzi mi jeszcze ~/.asoundrc - bawiłeś się nim, masz go? Jak tak to wyrzuć w cholerę :D Pulse ma własną konfigurację dla alsy w /usr/share/alsa/pulse-alsa.conf
Czy po resecie kompa lub/i środowiska graficznego też dźwięku nie masz?
Jakieś błędy podczas bootowania systemu są zgłaszane przez pulse? Jak coś to zainstaluj sobie bootlogd i w /var/log/boot masz log z tty1 (ctrl+alt+f1)
Czy jak podczas tych "efektów dźwiękowych", które masz w chwili obecnej, wydasz polecenie alsamixer, to włączy ci się on? - nie powinien.
Kiedy dokładnie ci "zmarł" pulse i co robiłeś wtedy :D?
I tak btw, napisz coś więcej o konfiguracji dźwięku. Masz na forum instrukcję.
spoko, podmieniłem pliki i działa, dzięki za szybką reakcje :)