Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej,
Problem mam dosyć dziwny. Kupiłem na allegro (chciałem jak najtaniej) to co w tytule. Znalazłem coś takiego:
Niestety zamiast powyższych pudełek dostałem 'tekturkę' (mam nadzieję ze środka pudełka) na której odwrocie jest taka naklejka:
Sama tekturka ma logo MS a pod naklejką jest w kilku językach 'Aktywuj produkt do 30 dni po instalacji'.
Wszystko gra. Klucz pasuje, nic przy instalacji się nie pluło, wszystko gra. Moje pytanie natomiast to to, czy sama naklejka jest dla mnie prawnym dowodem do korzystania z produktu? Po prostu śmiesznie to wygląda. Niby mała naklejka a jaką ma moc. Nie wiem czy mam się pluć o wysłanie reszty czy sama tekturka mi praktycznie i teoretycznie starczy jako dowód, że to moje i tylko moje ;) Chyba wiecie w czym problem? Żadnego znaku wodnego nic. Jedynie ten 'kot kreskowy'.
Jak jakieś pytania proszę pisać
Pozdrawiam
tak
od pewnego czasu (ok. 2 lata to na pewno, a przynajmniej od kiedy pracuję tam gdzie pracuje) M$ sprzedaje taką wersję, musisz sobie sam nastrugać nośnik z którego instalujesz a w tekturowej imitacji pudełka masz kartę (rozmiarów barty bankomatowej) gdzie masz numer i chyba jakiś hologram gdzieś jest z tego co pamiętam
moim zdaniem ten komplet karta + "pudełko" + dowód zakupu to 100% dowodów na nabycie produktu :)
(w sumie to nic innego nie dostajesz :P )
jeszcze do tego faktura lub paragon zakupu jest dowodem kupna produktu
Kurcze, czyli spieprzyłem, że przez allegro? W sumie mogę wydrukować sobie przelew z banku tak na wszelki, ale czy to coś da? To co radzicie Panowie?
@Graffi: Chyba mnie nie zrozumiałeś do końca. Wiedziałem, że nośnika nie będzie, ale ja dostałem SAMĄ tekturkę ze środka pudełka. Bez pudełka, treści licencji czy czegokolwiek.
/me napisał(-a):
Niestety zamiast powyższych pudełek dostałem 'tekturkę' (mam nadzieję ze środka pudełka) na której odwrocie jest taka naklejka:
...
Sama tekturka ma logo MS a pod naklejką jest w kilku językach 'Aktywuj produkt do 30 dni po instalacji'.
Jak to jest Office dla uzytkowników domowych i studentów to tu masz licencje i interesuje Ciebie punkt 18.
18. DOWÓD POSIADANIA LICENCJI. a. Oryginalny dowód posiadania licencji. Jeli Licencjobiorca naby oprogramowanie na dysku lub innym noniku, posiadanie licencji na takie oprogramowanie potwierdza oryginalna etykieta certyfikatu autentycznoci Microsoft, towarzyszcy jej oryginalny klucz produktu oraz dowód zakupu. Jeli Licencjobiorca naby i pobra oprogramowanie w trybie online, posiadanie licencji na takie oprogramowanie potwierdza oryginalny klucz produktu Microsoft otrzymany razem z oprogramowaniem oraz dowód zakupu otrzymany od autoryzowanego dostawcy oryginalnego, przesyanego drog elektroniczn oprogramowania Microsoft. Dowód zakupu moe zosta zweryfikowany na podstawie dokumentacji sprzedawcy. b. Licencja na uaktualnienie lub przeksztacenie. Jeli Licencjobiorca dokona uaktualnienia lub przeksztacenia oprogramowania, dowodem posiadania licencji jest wówczas: oryginalna etykieta dowodu posiadania licencji na oprogramowanie, które podlegao uaktualnieniu lub przeksztaceniu, oraz oryginalna etykieta dowodu posiadania licencji na oprogramowanie, które zostao uaktualnione lub przeksztacone. c. Informacje dotyczce okrelania autentycznoci oprogramowania Microsoft mona uzyska w witrynie www.howtotell.com.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-03-09 23:06:50)
Ogólnie jeśli uważasz, że twój nośnik jest piracki, masz się zapytać na:
http://www.microsoft.com/piracy/
I oni udzielą wskazówek
Fervi
Z tego co wiem, to nie można odkupić licencji na produkt M$. Dlatego na większości portali sprzedaje się np "unikatowy kalendarz Pirelli", a do niego GRATISOWO dodaje się płytkę, naklejkę i dowód zakupu czy to shita czy tego tam badziewiastego pakietu biurowego ;-).
Dowód zakupu musi być. A kupić trzeba od resellera. Tak szczerze, to nie wiem czy ja - nie będąc jakimś tam partnerem ms - mógłbym Ci sprzedać windowsa czy office`a. Ale... tego uczą na szkoleniach z licencjonowania ;-)
No to o ile dobrze zrozumiałem:
1. Nie powinieneś mieć problemów z instalacją/użytkowaniem/elektronicznym zdalnym sprawdzeniem legalności.
2. W przypadku fizycznej kontroli (wpadnie do ciebie "G-Force" z nakazem przeszukania) leżysz - o ile będą sprawdzać dokładnie.
Pozdrawiam
TheAnt
@TheAnt
Panowie z CSI wchodzą dopiero jak wysyłasz na potęgę pliki (czyt. Torrenty), ACTA ma to zmienić [a raczej coś po ACTA]. Podobno wg jakiejś nowej próby nowelizacji ustawy masz możliwość piracenia, jeśli robisz z siebie czuba nieznającego się na tym co można piracić, a co nie ... (paranoja?)
Fervi
@Fervi: Z mojej (być może niekompletnej) wiedzy wynika, że wystarczy donos na policję, że przechowujesz u siebie pirackie oprogramowanie. Reszta to kwestia szybkości działania prokuratury, "solidności" donosu i chęci do działania policji.
Jeżeli masz to na komputerze firmowym albo masz np. część firmy w domu to i nakaz nie potrzebny chyba.
Ostatnio edytowany przez TheAnt (2012-03-10 11:31:21)
fervi napisał(-a):
Podobno wg jakiejś nowej próby nowelizacji ustawy masz możliwość piracenia, jeśli robisz z siebie czuba nieznającego się na tym co można piracić, a co nie ... (paranoja?)
Czyli najpierw bawiliśmy się w kwestionowanie zasady domniemania niewinności (która zresztą już jest całkiem skutecznie kwestionowana na gruncie prawa podatkowego, ale to swoją drogą), a teraz bawimy się w kwestionowanie zasady mówiącej, że nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności jego przestrzegania?
Ponad dwa tysiące lat doświadczeń, a ci znowu chcą sprawdzić, czy kwadrat na pewno nie może być użyty zamiast koła…
fervi napisał(-a):
Ogólnie jeśli uważasz, że twój nośnik jest piracki, masz się zapytać na:
http://www.microsoft.com/piracy/
I oni udzielą wskazówek
Fervi
Nie mam nośnika... Czytać ze zrozumieniem.... :)
TheAnt napisał(-a):
No to o ile dobrze zrozumiałem:
1. Nie powinieneś mieć problemów z instalacją/użytkowaniem/elektronicznym zdalnym sprawdzeniem legalności.
2. W przypadku fizycznej kontroli (wpadnie do ciebie "G-Force" z nakazem przeszukania) leżysz - o ile będą sprawdzać dokładnie.
Pozdrawiam
TheAnt
1. Dokładnie. Nie mam żadnych problemów. Wszystko mi się z neta ściągnęło. Może to pokrótce opowiem.
Wchodzi się na stronę, wpisuje się numerek. Rejestruje maila (klika się link). I ściąga się plik 2MB. W ten plik 'klik klik' i wszystko się instaluje ściągając z neta. WSZYSTKO!. Nie trwało to długo szczerze powiedziawszy. Skubani najpierw instalują PowerP w którym jest prezentacja i można się nią już bawić podczas gdy ściaga się reszta...
2. No mam nadzieje, że nikt nie wpadnie bo i po co? Przecież wszystko gra. A przecież pudełko mogłem zgubić? Paragon też? Mogłem czy nie?
Poza tym jeśli ktoś tu oszukał to tylko 'mój sprzedawca'. Ja mam produkt na jednym kompie i nikomu nic do tego :) Zły jestem jak nie wiem bo nie lubię $hit'a. Nawet na niego nie wchodzę (ostatnio miałem 120 aktualizacji), ale musiałem się nauczyć VBA. Stąd ta cała 'szopka'...
Coś czuje, że zejdziemy z tematu... :D
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-03-10 11:45:30)
P@blo napisał(-a):
Poza tym jeśli ktoś tu oszukał to tylko 'mój sprzedawca'. Ja mam produkt na jednym kompie i nikomu nic do tego :)
Samo posiadanie nielicencjonowanego oprogramowania jest w polskim prawie karalne.
Oczywiście wprowadzenie w błąd co do legalności przez sprzedawcę (bo o takiej sytuacji tutaj mówimy) jest okolicznością łagodzącą, jeśli nie uniewinniającą. Na Twoim miejscu zabezpieczyłbym informacje od sprzedającego jednoznacznie identyfikujące ten produkt jako legalny. Jeżeli ta sprawa wróci do Ciebie za np. 3 lata (czego oczywiście nie życzę), to mogą się one okazać nieocenione.
Mam dowód wpłaty z banku na którym jest numer aukcji. Mam wydrukowaną stronę produktu, stronę z allegro PayU (że zapłaciłem) no i dane samego sprzedającego. Niby jest napisane, że wszystko jest legalne, zgodne z licencją allegro i MS, ale coś tak nieprzekonany jestem. Tak więc zabezpieczyłem się nieco...
Strony: 1