Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-03-05 14:28:38

remi - amputować akrobatów

remi
amputować akrobatów

[Solved] Aktualizacja pakietu 'at' - dpkg: błąd przetwarzania.

Cześć, podczas instalacji kadu via synaptic, pod koniec procesu otrzymałem komunikat o błedzie

Kod:

An error occurred

The following details are provided:
E: at: podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 1

Mimo to dana aplikacji została zainstalowana poprawnie. Postanowiłem również sprawdzić aktualizacje dla systemu za pomocą narzędzia apt-get i okazało się, że jest dostępna jedna dot. pakietu at.

Kod:

Konfigurowanie at (3.1.12-1+squeeze1) ...
dpkg: błąd przetwarzania at (--configure):
podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 1
configured to not write apport reports
                                      Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 at
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

W sieci jest naprawdę dużo podobnych tematów, ale... szczerze mówiąc boję się jeszcze eksperymentować z Debianem nawet w tak błachej, wydawałoby się, sytuacji dopóki nie zainstaluję go na jeszcze jednej, przeznaczonej do różnych testów maszynie. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Podjąłem również próbę reinstalacji w/w pakietu, tym razem wykorzystując aptitude.

Kod:

Następujące pakiety zostaną PONOWNIE zainstalowane:
  at 
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
  kexec-tools{u} 
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 ponownie instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 295 kB.
Kontynuować? [T/n/?]

W tym przypadku moje watpliwości dotyczą kexec-tools, które jest używane do ładowania jądra do pamięci. Według aptitude owy pakiet zaznaczony jest do usunięcia. Zastanawiałem się nad usunięciem pliku rm /var/lib/dpkg/info/at.list i ponowną próbą reinstalacji, ale... Do dzisiaj aktualizacje przebiegały pomyślnie.

Ostatnio edytowany przez remi (2012-03-08 22:33:41)

Łam ZAsady! wYjąTkÓw jest wIęcej.

#2  2012-03-05 14:33:19

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: [Solved] Aktualizacja pakietu 'at' - dpkg: błąd przetwarzania.

Wrzuć całość od momentu wydania polecenia (włącznie z tym poleceniem).

Odnośnie kexec-tools, to nie jest on standardowo używany, służy do zmiany kernela bez pełnego restartu maszyny. Możesz go usunąć jeśli tego nie używasz… A jak używasz, to możesz zmienić mu status (aptitude unmarkauto kexec-tools) i już nie będzie chciał go usunąć.

========================

EDIT: A tak w ogóle, to wersja pakietu at z którą masz tutaj problem dostępna jest tylko w repozytorium stable-proposed-updates, czyli repozytorium służącym do testowania pakietów mających znaleźć się w kolejnej aktualizacji wydania stabilnego. Po co Ci to repo?

#3  2012-03-05 15:22:13

dddarek - Gość

dddarek
Gość

remi napisał(-a):

przebiegały pomyślnie.

Wszystko bedzie przbiegalo pomyslnie jak bedziesz mial takich doradcow jak ArnVaker. Nie wiem czy "przeszedles" przez buntu ale moim zdaniem aptitude jest bardziej intuicyjna i sprytniejsza pod wieloma wzgledami i zawsz mozesz uzywac opcji :

Kod:

# aptitude -s install/remove/xxx /twoj/pakiet/

przed podjeciem decyzji/po sprawdzeniu czy sie zgaszasz lub odpowiedziec nie na 1-sza propzycje bo byc moze druga lub trzecia Cie "zainteresuje"

Kod:

man aptitude

A moze tutaj sie doczytasz => http://nixdoc.net/man-pages/Linux/aptitude.1.html no i poniewaz nigdy nic nie wiadomo => http://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/ … nt_operations

EDIT :  -s jak symulacja

@+

Ostatnio edytowany przez dddarek (2012-03-05 15:33:49)

#4  2012-03-05 16:06:18

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

dddarek napisał(-a):

A moze tutaj sie doczytasz => http://nixdoc.net/man-pages/Linux/aptitude.1.html no i poniewaz nigdy nic nie wiadomo => http://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/ … nt_operations

Może po prostu tutaj ;)

#5  2012-03-05 16:49:07

remi
amputować akrobatów

Fakt ArnVaker w Synaptic'u miałem zaznaczoną opcję dotyczącą squeeze-proposed-updates. Odznaczyłem ją, uruchomiłem raz jeszcze apt-get, ale ciągle jest coś nie tak

Kod:

Konfigurowanie at (3.1.12-1+squeeze1) ...
insserv: warning: script 'ip6tables' missing LSB tags and overrides
Starting deferred execution scheduler: atd.

Ostrzeżenie dotyczy jak widzimy skryptu iptables dla IPv6. Utworzyłem go w dosyć standardowy sposób - napisałem reguły, zachowałem je w katalogu /etc/init.d/ z wykorzystaniem polecenia ip6tables-save, nadałem tryb wykonywania korzystając rzecz jasna z chmod +x.

EUREKA:

Kod:

Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.

Doprawdy nie mam pojęcia dlaczego po odznaczeniu opcji squeeze-proposed-updates w programie Synaptic, zsynchronizowaniu zawartości plików indeksu pakietów za pomocą apt-get update, system wciąż monitorował powyższym komunikatem tj. insserv, ip6tables etc. Może musiałem odczekać chwilę zanim proces Synaptica zamknie się całkowicie? Niemniej teraz wszystko wygląda "normalnie" (wracając jeszcze do brakujących tagów LSB dla skryptu ip6tables - uruchomienie go ręcznie, nie wywołuje absolutnie żadnych komunikatów, jedynie: Starting ip6tables. Jednak wywołanie update-rc.d ip6tables defaults 20 powoduje pojawienie się komunikatu insserv: warning:.... Sprawdzałem zarówno wersję z #!/bin/sh wraz z wpisami ### BEGIN INIT INFO ... ### END INIT INFO (zawierającymi pomiędzy: Provides, Required-Start etc) jak i samym #!/bin/sh. Okazuje się, że pomimo tego ostrzeżenia, po każdorazowym uruchomieniu się systemu, reguły ip6tables są prawidłowo załadowane (vide iptables -L -n).

* Pytanie poza tematem: czy chcąc uruchamiać jakikolwiek skrypt ze startem systemu, możliwe jest zrobienie tego np. w ten sposób?

Kod:

# ln -s /etc/init.d/nazwa_skryptu /etc/rc2.d/S20nazwa_skryptu

Jeszcze jedno: jeżeli aktualizuję system, pakiety za pomocą apt-get'a, mam trzymać się tylko niego? Chodzi mi o to, czy istnieją jakieś - nazwijmy to - niebezpieczeństwa wynikające ze stosowania apt-get'a oraz aptitude na przemian? ArnVaker pytałeś o powód, dla którego korzystam z repo squeeze-proposed-updates. Tak naprawdę to nie wiem. Po prostu. Może myślałem, że wpłynie to jakoś na wersję pakietów? A jakie jest Twoje zdanie w tej materii? Opłaca się z niego korzystać?

#6  2012-03-05 17:02:57

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Jeszcze raz na przyszłość — wrzucaj całe komunikaty od momentu wydania polecenia (razem z tym poleceniem), aż do samego końca. Nie wycinaj kawałków, bo przez to nie wiadomo w czym jest problem. Wracając do samego problemu, to pewnie winny był ten Twój skrypt po prostu. :)

remi napisał(-a):

czy istnieją jakieś - nazwijmy to - niebezpieczeństwa wynikające ze stosowania apt-get'a oraz aptitude na przemian?

Generalnie zaleca się trzymać jednego z nich i nie mieszać… Choć osobiście nie widzę żadnego istotnego powodu żeby tego nie robić.

PS Nie widzę też żadnego istotnego powodu aby to robić — aptitude jest dla mnie wystarczający. :)

remi napisał(-a):

A jakie jest Twoje zdanie w tej materii? Opłaca się z niego korzystać?

Nie. No bo po co? Jeżeli te pakiety okażą się w porządku, to i tak trafią do głównego repozytorium wraz z kolejną aktualizacją wydania.

#7  2012-03-05 17:52:11

remi
amputować akrobatów

W porządku Arn - będę podawał całe komunikaty. Nie będę korzystał z repo squeeze-proposed-updates, skoro i tak pakiety znajdą się w głównym repo. Mam jeszcze jedną wątpliwość; czy normalne jest otwieranie się pliku sources.list (po 2.wu krotnym kliknięciu) za pomocą "Źródła oprogramowania (jako administrator)"? Jest to to samo okno, które można wywołać klikając Settings w aplikacji Update Manager. W jednej z zakładek jest mowa właśnie o aktualizacjach proponowanych. W moim przypadku tak właśnie jest. Dopiero wybierając Otwórz za pomocą Gedit, mogę przeglądać te wpisy "normalnie" w edytorze tekstu. Chyba wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Jest to normalne czy nie?

Ostatnio edytowany przez remi (2012-03-05 17:53:47)

#8  2012-03-05 18:20:32

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Chodzi o software-properties-gtk? Podejrzewam, że normalne, bo ten program właśnie do tego służy. Pewnie można zmienić w skojarzeniach dla danego pliku. Aczkolwiek pewien nie jestem, bo nigdy nawet nie miałem tego zainstalowanego (na jakimś live chyba kiedyś tylko widziałem).

#9  2012-03-05 23:30:11

dddarek - Gość

dddarek
Gość

remi napisał(-a):

Jest to normalne czy nie?

Calkowicie normalne, jezeli uzywasz tylko "myszki + click" ale mozesz uzyc bardzo latwego edytora tekstu nano w terminal'u (lub w  consoli tty1, tty2 do 6, siodma to interface graficzna czyli twoje biuro/ekran o czym na pewno wiesz)

Kod:

# nano /etc/apt/sources.list

i zrobisz "porzadek" przy pomocy klawiatury co jest pewniejsze niz klikanie. Przemieszczasz sie za pomoca strzalek dyrekcjonalnych <= lub => i do gory i na dol.

Jak mowil Arn, ktory jest tu bossem :

Generalnie zaleca się trzymać jednego z nich i nie mieszać… Choć osobiście nie widzę żadnego istotnego powodu żeby tego nie robić.

Nie ma powodu aby nie uzywac dwoch na raz apt-get i aptitude tylko pod warunkiem ze masz opanowane do perfekcji komendy obydwu apt wiec lepiej trzymac sie jednego "steru"

Nano a pozniej postarasz sie opanowc potezny vim

Pod debianem trzeba od czasu do czasu "zakasac rekawy" i panowac nad systemem w lini komendy, bo klikanie w Synaptiku do niczego nie prowadzi (chce powiedziec, ze zbyt wolno sie awansuje)  :)

#10  2012-03-06 21:16:53

remi
amputować akrobatów

Tak, Arn chodzi dokładnie o ten pakiet, dddarek nano znam od dłuższego czasu - fajnie że jest dostępny w Debianie. Natomiast vim'a (masz absolutną rację pisząc "potężny") opanowałem jedynie podstawy. Dzięki za zaangażowanie. Pozdrawiam serdecznie!

Stopka forum