Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
nie dziala w xfce shutdown i restart, tylko logout.
podobno instalacja gdm zalatwia sprawe ale nie chce gdm.
Zainstaluj lightdm.
podłączę się do tematu;
sądzicie, że przy Openboxie można w środowisku shutdown -h now ? czy najpierw lepiej się wylogować?
startuję openboxa w xinit jako exec openbox-session i po prostu boje się walić w środowisku od razu shutdown -h now
IMO można. A czemu uważasz, że nie?
Na openbox używam:
dbus-send --system --print-reply --dest=org.freedesktop.ConsoleKit /org/freedesktop/ConsoleKit/Manager org.freedesktop.ConsoleKit.Manager.Stop
Zajrzyj też do linków w tym poście:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=187449#p187449 .
mati75 no właśnie, czym to się różni od shutdown -h now przy włączonym środowisku?
ArnVaker napisał(-a):
IMO można. A czemu uważasz, że nie?
po prostu miałem wrażenie, że wykonanie shutdown -h now w środowisku != najpierw wylogowanie z środowiska i potem np. z konsoli F1 shutdown -h now. Ogółem to shutdown -h now można też walić w KDE, GNOME i będzie ok? Bo wtedy komponenty środowiska zostają potraktowane jak każdy inny proces i wyłączone przez SIGTERM tak? nie ma to żadnego wpływu?
Szczerze mówiąc nie widzę w czym miałoby to zaszkodzić… Z drugiej strony nie jestem tutaj zbyt wiarygodny, bo sam mam tak:
<item label="Shutdown"> <action name="Execute"> <execute> gdm-control --shutdown </execute> </action> <action name="Execute"> <execute> openbox --exit </execute> </action> </item>
;)
gdm-control to takie wyskakujące okienko wyłącz, restart itd...? ciekawe czy ono zamyka na zasadzie shutdown -h now
ja z pomocą gxmessages napisałem prosty, ładny skrypt do wyłączania, restartu, hibernacji itd.. by domownicy w razie czego mogli wyłączyć komputer (nawet uwzględnia czy kilka osób zalogowanych i wtedy wymaga hasła roota) ale właśnie póki co nie podpiąłem go do wbara bo bałem się tego shutdown -h now
dominbik napisał(-a):
gdm-control to takie wyskakujące okienko wyłącz, restart itd...?
Nie, nie ma żadnego okienka. Po prostu:
Usage: gdm-control ACTION Actions: --help Display this help and exit --none Do nothing special when the current session ends --shutdown Shutdown the computer when the current session ends --reboot Reboot the computer when the current session ends --suspend Suspend the computer when the current session ends --switch-user Log in as a new user (this works immediately)
To z pakietu z openboxem pochodzi:
$ dpkg -S /usr/bin/gdm-control openbox: /usr/bin/gdm-control
A takich z okienkami to przynajmniej kilka w sieci widziałem, w repo CrunchBang na pewno jakiś jest.
EDIT: Kilka postów wyżej panjandrum w sygnaturce ma kolejny. :)
nie intsaluj gdm3 wrzuca bardzo dużo śmieci z gnome.
Zainstaluj lightdm
Jeśli masz slim to wywal go, bo kiedyś obchodziło się ten problem wg http://forum.xfce.org/viewtopic.php?id=6007 . Teraz to już nie działa, a i nie działał wtedy i pendrive
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-02-29 21:11:03)
o bardzo ciekawe ten gdm-control. ciekawe czy też zamyka na zasadzie shutdown czy jeszcze coś wykonuje. nie działa bez GDM a tak jak pisze Yampress za ciężkie to to, tym bardziej, że wolę XDMa.
póki co będę więc przez shutdown -h now; próbowałem jeszcze teraz w środowisku zrobić by najpierw wylogowywał a potem wyłączał tj;
openbox --exit && shutdown -h now
lecz nie zadziałalo
jakby nie było dzięki za wykład
E tam, nie jest takie strasznie ciężkie. :P Mnie nie przeszkadza w każdym razie. :)
# aptitude purge gdm -s Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: gdm{p} libart-2.0-2{u} libdmx1{u} libgnomecanvas2-0{u} libgnomecanvas2-common{u} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 5 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 19,2 MB. Kontynuować? [Y/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
System na autologowaniu z gdm podnosi się chyba sekundę dłużej niż z nodm (sprawdzałem kiedyś ;)).
Inna sprawa, że jak ktoś nie używał go do tej pory, to teraz nie ma sensu zaczynać — to już martwy projekt.
dominbik napisał(-a):
A odwrotnie?
no tak
aptitude install -R gdm3
i tak za dużo w porównaniu do lightdm który jest standardowo ładowany dla xfce4 przy instalacji z nośnika debian xfce4 wheezy
:P
Yampress: Ale Ty piszesz o gdm3, a ja o gdm… Nie wiem nawet czy gdm-control działa z gdm3.
no ale ja używam Testing i nie mam gdm normalnie w repo. sądziłem, że cięższy gdm jest (też tylko 18MB bo bez polecanych itd...) ale to i tak dużo w porównaniu z XDM który też ma duże możliwości
gdm3 jest normalnie w repo. gdm2 nawet w squeeze już został zastąpiony gdm3 mimo iż w squeeze jest gnome2
dominbik: Ja też mam testing i stary gdm działa OK, ale jak mówiłem — teraz nie ma sensu zaczynać bo to już martwy projekt. Sam też będę musiał się w końcu za czymś innym rozejrzeć, ale póki działa wszystko bez żadnych zastrzeżeń to tak odkładam na później cały czas. :D
Yampress napisał(-a):
gdm3 jest normalnie w repo. gdm2 nawet w squeeze już został zastąpiony gdm3 mimo iż w squeeze jest gnome2
wiem gdm3 jest i waży nawet dość mało, ale nie potrzeba mi.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-02-29 21:41:52)
dominbik napisał(-a):
Ogółem to shutdown -h now można też walić w KDE, GNOME i będzie ok? Bo wtedy komponenty środowiska zostają potraktowane jak każdy inny proces i wyłączone przez SIGTERM tak? nie ma to żadnego wpływu?
Tak, shutdown najpierw wysyła SIGTERM.
Ale podkreślmy jedną rzecz: SIGTERM może zostać przechwycony przez program. Innymi słowy: program może zareagować odpowiednio, kiedy otrzyma sygnał TERM (15). Może np. zapisać ostatnie zmiany, zamknąć wszystkie otwarte pliki (deskryptory) i ładnie się wyłączyć. Dobrze napisane programy (a można przyjąć, że większość programów w repozytorium Debiana jest dobrze napisanych) będą na SIGTERM reagować.
Obawiać się należy SIGKILL (9), który nie daje programom czasu na reakcję, wymuszając ich zamknięcie.
shutdown najpierw wysyła SIGTERM, a dopiero potem — SIGKILL, aby wymusić wyłączenie zepsutych lub źle działających programów.
Nie jestem tylko pewien, czy najpierw wysyła te sygnały, a potem odmontowuje systemy plików, czy odwrotnie. W tym pierwszym przypadku może się zdarzyć, że jakiś bardzo zepsuty program uniemożliwi poprawne odmontowanie któregoś z systemów plików, co jest potencjalnie niebezpieczne. W tym i tylko w tym przypadku uruchamianie shutdown -h now mogłoby mieć negatywny wpływ na system. Ale zdobycie aż tak zepsutego programu graniczy z cudem (chyba że sam go sobie napiszesz z myślą o tym, aby był aż tak zepsuty).
Generalnie — wyłączanie komputera przez shutdown -h now z poziomu graficznej powłoki nie różni się niczym istotnym od wyłączania komputera przez shutdown -h now nie z graficznej powłoki.
dominbik napisał(-a):
próbowałem jeszcze teraz w środowisku zrobić by najpierw wylogowywał a potem wyłączał tj;
lecz nie zadziałalo
To polecenie jest potomkiem procesu openboksa. Najpierw openbox (i wszystkie procesy potomne) zostaje zamknięty, a jeśli się to powiedzie, system miałby być wyłączony. Ale proces, który miałby sprawdzić, czy zamknięcie openboksa się powiodło, nie będzie już działał, jeśli się to zamknięcie openboksa się powiedzie.
Żeby to zadziałało, musiałbyś wywoływać te polecenia poza openboksem (i w ogóle poza środowiskiem X), np. korzystając ze screena. Kiedyś takie rozwiązania przerabiałem, żeby obejść pewien zepsuty program; ale w Twoim przypadku gra jest zdecydowanie nie warta świeczki.
ArnVaker napisał(-a):
dominbik napisał(-a):
A odwrotnie?
Nawet bardziej bezsensowne. Najpierw prosi o wyłączenie komputera, a kiedy się to powiedzie, prosi Openboksa o zamknięcie się; ale wtedy już system jest wyłączony, więc żaden openbox nie może się zamknąć (a de facto nawet nie ma komu prosić openboksa o wyłączenie, bo ten proces też już nie działa).
Minio napisał(-a):
ArnVaker napisał(-a):
dominbik napisał(-a):
A odwrotnie?
Nawet bardziej bezsensowne. Najpierw prosi o wyłączenie komputera, a kiedy się to powiedzie, prosi Openboksa o zamknięcie się; ale wtedy już system jest wyłączony, więc żaden openbox nie może się zamknąć (a de facto nawet nie ma komu prosić openboksa o wyłączenie, bo ten proces też już nie działa).
No OK, racja. Nie myślałem nad tym, tylko palnąłem sugerując się tym co mam u siebie z gdm-control. ;) Ale w przypadku gdm-control faktycznie ma to sens, ponieważ on działa na zasadzie przekazywania gdm jak ten ma się zachować w momencie zakończenia sesji.
gdm-control --shutdown && openbox --exit
Powyższe najpierw przekazuje gdm, że ma wyłączyć system gdy sesja się zakończy. Następnie sesja jest kończona i gdm zamyka system.