Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Muszę kupić sobie komputer stacjonarny , nie do gier lecz do domu , internet, filmy praca itp.
Znalazłam taki
CORE i5 4x3.3GHZ_ASUS P8H61_ 4GB 200GB HD2000
konkretnie ten
http://allegro.pl/core-i5-4x3-3ghz-asus-p8h61-4gb-2 … 20669878.html
i proszę o opinię i radę czy ten zestaw będzie chodził dobrze pod Linuksem - debian (ubuntu) ?
Szczególnie chodzi mi o tą kartę grafiki INTEL HD2000 czy nie będzie problemu z obsługą bo póki co nie chce dokładać drugiej karty grafiki.
Jak można to jeszcze czy nie zbankrutuję na prąd :) :) bo chcę tez komputer w miarę oszczędny kupić :)
Nidgy, ale to nigdy nie kupuj komputera, jeśli do końca nie wiesz co jest w środku. W Twoim przypadku cisza o zasilaczu.
Poczytaj tutaj, jeden z lepszych technicznych portali:
http://www.frazpc.pl/artykuly/920143-1,Poradnik_Zes … uty_2012.html
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2012-02-14 22:55:25)
Ja radzilbym sobie poskładać komputer osobiście, albo poszukać kogoś, kto Ci poskłada komputer.
Co do parametrów:
Core i5 może być.
Płyta główna? do komputera z prockeim Intela (nowego) bralbym pluytę głowną produkowaną przez Intela, zwłaszcza pod Linuxa.
Zasilacz? - na Alledrogo standardem jest, że do najlepszego kompa dadzą byle jaki zasilacz za 100 zł.
Tymczasem dla mnie absolutne minimum, to cichy zasilacz, o mocy co najmniej 2x większej, niż spodziewane średnie zużycie w kompie, z aktywnym PFC, porządnej firmy.
Sam mam Cooler Master Silent Pro - 4 latka temu dałem za niego ~300 zł
Po ponad 4 latach chodzi jak nowy.
Zarówno zasilacz Coolerr Master lub podobny (np Thermaltake), to bardzo trudna sprawa do kupienia, podobnie jak oryginalna płyta Intela.
Płyta opcjonalnie może być inna (z porządnej firmy), nie obawiałbym się Gigabyte.
Karta Graficzna? żadna ATI, jeszcze długo. Tylko Nividia ma porządną wydajność i zarazem dobrej jakości, działające pod Linuxem sterowniki, do wszystkich ukladów wyprodukowanych w ciągu ostatnich 8-9 lat.
A kompa nie kupuje się na pół roku, żeby nie patrzeć, jaka jest długość wsparcia w zakresie sterowników.
Bo nowoczesna karta bez dedykowanych sterów jest raczej niewiele warta.
Obudowa - powinna mieć porządne chłodzenie - sma mam obudowę, która ma 2 wentylatory 120 mm jeden z przodu, drugi z tyłu.
Duysk twardy? ostatnio są kosmicznie drogie, mimo wsyzstko szukałby dysku do RAID i pracy 24/7.
Mam takiego Seagate Barracuda ES, 4 latka, żadnych errorów, bad sektorów, chodzi elegancko.
Ma 400 GB, kosztowal 1,5 raza więcjej, niż standardowy dysk Seagate AS czy Samsunga o tej samej pojemności.
Jak kupowałem, standardowy dysk 400GB kosztował okołó ~170 ja za mój płaciłem 310, w najtańszym sklepie w okolicy.
Pamięć RAm? ja używam tylko Kingston lub porównywalnej marki, w sklepach zazwyczaj leżą pamięci Goodram.
Ja Goodramów nie polecam, np u mojej siostry właśnie goodramy siadły na gwarancji 2 razy, wsadzilem jej Kingstony,awarie się skończyły.
Także pierwsza zasada: biednego czlowieka nie stać na tanie rzeczy.
Druga zasada, to co bym kupił zawsze jest albo na zamówienie, albo niedostępne.
Także trzeba troszkę pokombinować. :D
Rezultat?
Moj komp "urodził się" w sierpniu 2007, chodzi jak nowy.
Pozdro
;-)
figa: mam laptop o zbliżonych (choć słabszych) parametrach. Mam w nim tragiczną kartę graficzną „Intel Graphics Media Accelerator 4500M”. Mogę swobodnie oglądać filmy HD (także na YouTube), efekty pulpitu w KWin i Compizie działają perfekcyjnie.
Jeżeli dobrze zrozumiałem, karta graficzna z „Twojego” zestawu jest zintegrowana z procesorem. Trudno mi ocenić, jak się będzie zachowywać. W Internecie znalazłem informacje, że na nowszych dystrybucjach (Fedora 15, Ubuntu 11.04) działa bez problemów. Prawdopodobnie więc Debian testowy również będzie wystarczająco nowy; możliwe jednak, że pod Debianem stabilnym zauważysz pewne problemy. Ostatecznie do takich podstawowych operacji desktopowych w zupełności powinna wystarczyć karta graficzna za mniej niż 50 zł, więc — gdyby coś — przemyśl jej dokupienie.
Uwaga pasqdnika jest jak najbardziej na miejscu. Jeżeli jednak chodzi o główne komponenty, Linux nie powinien mieć z nimi problemów. Sprzęt jest też wystarczająco mocny, aby nie musieć się bawić w lekkie środowiska graficzne (no chyba że chcesz, oczywiście).
Ja mam podobna kartę graficzną HD 3000 na i5 i działa od dawna bez żadnych problemów. Z tym jednak że powinieneś się zdecydować na wersję testing/sid z racji nowszych pakietów obsługujących nowszy sprzęt.
Jest drobny zgrzyt z zarządzaniem (oszczędzaniem) energii, ale sprowadza się tylko do dodania odpowiedniego wpisu w Grubie.
Powiem tak:
1. Grafika Intela jest najlepiej obsługiwaną grafiką dla Linuksa. W dodatku ciągle ją ulepszają - siedzi tam taki jeden gość (Chris Wilson) i nawala tak tymi commitami w gicie że można się przerazić. W zasadzie codziennie coś tam dopisuje... Obecnie nowy tryb "sna" dopisują który ma być jeszcze wydajniejszy niż obecny... (sna - specjalnie dla SandyBridge).
Sam mam tą grafikę i analogiczny procesor. I jest świetnie.
(z nvidią są już czasem problemy; ale to karta do gier, więc rozumiem że pomijamy)
2. Nie jest to nowy komputer, więc wszystko już będzie raczej.
Nie wiem jak z tym Audio 7.1, ale samo audio będzie działać (masz aż tyle głośników? :))
3. Nie lepiej kupić sobie analogicznego laptopa jak ja?
a) Można go zabrać ze sobą, ma wbudowanego UPSa :)
b) Ma Bluetootha (w połączeniu z telefonem komórkowym mamy bezprzewodowy internet w całym kraju; poza tym można odkryć swoją komórkę na nowo)
c) Będzie mieć WiFi
d) Cichszy o 95%
e) Energooszczędny (obrazowo: pecet zasilacz 450W, laptop 45W :) (umniejszając że te waty to tak średnio dobry wskaźnik energochłonności))
f) Zajmuje mniej miejsca... Ot się wrzuca na półkę... tak jak ja :)
4. Zwykły Intel Atom N270 1.6 GHz już sobie radziło z 720p (bez kilku filtrów). Każdy Intel i3 spokojnie zdekoduje 720p przy takim obciążeniu CPU, że jeszcze kernel w tle się może kompilować. 1080p też z zapasikiem da radę.
Ja ze względu na sterowniki w ogóle toleruje tylko Nvidię i Intela.
Co do ATI, to rzeczywiście jest spora poprawa wzgledem kilku poprzednich lat, jednak w dalszym ciągu pojawiają się kłopoty, jakich przy Nvidii nigdy na oczy nie widziałem.
A Ati w mojej opinni wtedy będzie cokolwiek wart, jeśli dla 7 (słownie siedmio) letniej karty będzie stabilny sterownik dobrej jakości, obsługujący aktualny kernel i Xorg.
A z Nvidią od Ubuntu 7.04 do dnia dzisiejszego nie miałem żadnych istotnych problemów.
A gdybym dzisiaj kupił kartę GeForce FX5200 (była kiedyś taka, na Alledrogo max 50 zł) - to też jest do niej sterownik.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-02-15 01:46:28)
NIC dobrze prawi.
Teraz lapciaki naprawde daja rade i ceny sa dosc atrakcyjne w stosunku do PC. Moj lapek zostal zakupiony w wakacje 2007r i nie zawidol ani razu a stawialem na nim doslownie wszystko: FreeBSD, Linux, OpenSolaris, Windows i wszystko dzialalo :)
Lapek to Toshiba X200-253.
Generalnie bierz zawsze Intela i nvidie i bedzie Pani zadowolona :)
Dzięki za szybki i konkretny odzew. Skłaniam się do opinii NIC żeby może kupić laptopa i pod tym kątem się rozglądam.
Szukam laptopa z procesorem i3, Toshiba, Samsung, Asus - może macie jakieś sugestie co do konkretnego modelu.
Co myślicie o takim
SAMSUNG RV511 I3 380 3GB DDR3 http://allegro.pl/okazja-nieuzywany-laptop-samsung- … 21956606.html
a tak nawiasem to wolę jak na forum nie "panujemy" - pozdrawiam debianus :)
Ostatnio edytowany przez figa (2012-02-15 14:08:18)
Troszkę tych modeli jest, a w aukcji nie jest podane który to konkretnie.
Przykładowe bebechy: http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-p … 11-A02PL-spec ( http://www.samsung.com/pl/function/search/espsearch … msung%20RV511 )
Laptop ok. Tylko są dwa pytania:
1) czy samsungi się nie grzeją
2) czy wentylatorek samsunga (siostra ma HPka i ryczy że aż strach)
A będzie Ci pasować do monitora? Ja osobiście polecam HDMI, bo to raczej standard z tego się robi, ale jeśli masz jakieś DVI czy cuś to trzeba by pomyśleć o przejściówce/kablu.
Warto też zwrócić uwagę na ilość portów USB, żeby nie było że braknie :) (zewnętrzy dysk twardy zajmuje jeden port; jeden trzeba przeznaczyć na pendrive'y [za hubem może?])
PS. Ale skoro jest Bluetooth 3.0 to ja jestem za :)
:) kupiłam ten używany trochę http://allegro.pl/show_item.php?item=2122737509 mam nadzieje że nie będę żałować.
Jest w nim gniazdo HDMI i 3 gniazda usb może starczy - dysk zewnętrzny (linuks)+ nadajnik myszy i ewentualnie pendrive - tu jest specyfikacja
http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-p … 11-A02PL-spec
i mam nadzieje że nie będę żałować :)
Dzięki za rady.