Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Chciałem zaistalować Debiana. Pobrałem wersję wheezy, wrzuciłem na pendrive'a, jednak mam problem w trakcie instalacji. Już po skonfigurowaniu sieci, ustawieniu haseł loginów itd. pojawia się "Uruchamianie programu partycjonującego, dochodzi do 50% i się wiesza.
W logach z instalacji na czwartej konsoli ostatnim wpisem jest: No volume groups found. Nie wiem, czy to wystarczające, czy potrzebne jeszcze jakies informacje, jak coś będzie jeszcze trzeba, to podam.
Partycjonowanie z pomocą GPrated nie pomogło.
Spróbuj zainstalować z obrazu businesscard wersji stable. W trybie expert można wybrać testinga i to jego zainstalować. Same instalatory testinga niestety bardzo często są uwalone… Ciężko za tym trafić. Ewentualnie możesz spróbować wyczyścić mbr jeśli nie masz teraz nic na tym dysku.
Witam,
Ostatecznie możesz postawić system za pomocą debootstrapa ale to wymaga trochę umiejętności.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
ArnVaker napisał(-a):
Spróbuj zainstalować z obrazu businesscard wersji stable. W trybie expert można wybrać testinga i to jego zainstalować. Same instalatory testinga niestety bardzo często są uwalone… Ciężko za tym trafić.
Niestety, to samo.
Wybrałem tryb expert, i tam wybierałem kolejne etapy, ale gdy doszedłem do partycjonowania, to niestety, efekt był dokładnie ten sam...
Co masz teraz na tym dysku?
Obecnie Windows 7 plus dwie partycje z danymi, wcześniej miałem jeszcze Fedorę, ale sformatowałem wszystkie partycje na których była
a jak z rozkładem partycji... ?
Jeśli tam coś jest źle to grub nie potrafi się zainstalować. Pokaż rozkład partycji....
Kiedyś dawno miałem podobny przypadek i pomogło „naprawienie” mbr z płyty instalacyjnej Windowsa (XP to chyba był). Niestety nie wiem czy jest coś takiego dla Windows 7, ale pewnie tak. Zakładam naturalnie, że Windowsa chcesz zachować i czyszczenie mbr nie wchodzi w grę.
ale mozna wyczyścić tylko program rozruchowy z MBR przy zachowaniu rozkładu partycj ina dysku ...
Może też zapisać MBR i spróbować, jak się coś nie uda to przywrócić...
ArnVaker napisał(-a):
Kiedyś dawno miałem podobny przypadek i pomogło „naprawienie” mbr z płyty instalacyjnej Windowsa (XP to chyba był). Niestety nie wiem czy jest coś takiego dla Windows 7, ale pewnie tak.
Jest na bank.
ArnVaker napisał(-a):
Kiedyś dawno miałem podobny przypadek i pomogło „naprawienie” mbr z płyty instalacyjnej Windowsa (XP to chyba był). Niestety nie wiem czy jest coś takiego dla Windows 7, ale pewnie tak. Zakładam naturalnie, że Windowsa chcesz zachować i czyszczenie mbr nie wchodzi w grę.
Do naprawiania byłem zmuszony po sformatowaniu partycji z fedorą, ale niestety nic to nie zmieniło jeśli chodzi o instalację Debiana
Yampress prosił o układ partycji, nie wiem, co dokładnie mam pokazać, więc tak na szybko screen z GParted: http://img210.imageshack.us/img210/5282/gpartede.jpg
EDIT
Po wielu próbach, w końcu się udało. Nie wiem dokładnie co było problemem, ale wszystko co robiłem to partycjonowanie dysku na różne sposoby + formatowanie pendrive'a
Ostatnio edytowany przez trocha (2012-02-14 17:46:47)
Wiem że temat stary ale z racji posiadania tego samego problemu i udanemu rozwiązaniu pozwolę sobie go podsumować.
Rzeczywiście problem dotyczy partycjonowania a dokładnie MBR. Ja rozwiązałem problem przy użyciu Hiren's 15,2. Cleandisk czy jakoś tak nazywała się aplikacja.
Wyczyściłem MBR i tym samym utraciłem dostęp do danych.
Po ponownym uruchomieniu instalatora wszystko poszło bez problemów. Zrobiłem to na dwóch różnych dyskach z tym samym problemem i zadziałało. ;)
Strony: 1