Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-02-12 20:04:05

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Instalacja debiana BEZ internetu

Sprawa wygląda tak:
Chce u siebie na PC zainstalować wreszcie jedyny słuszny system ;), ale niestety mam łącze internetowe Orange Freedom Pro które śmiga sobie 120kB/s, i wszystko było by cacy gdyby... gdyby... gdyby po pobraniu 3gb  operator mi go nie zwalniał do 15kB/s, więc instalacja z użyciem internetu odpada (wine i inne pakiety zeżrą transfer) Możliwości widzę takie:

1.Pobrać sobie iso z Debianem i odpowiednie paczki wraz z zależnościami
2.Pobrać wybrane płyty DVD z Debianem i z nich puścić instalacje pakietów i zależności
3.Męka z 15kB/s

Czy zna ktoś jakiś automagiczny (najlepiej) albo w miarę zautomatyzowany sposób, żeby pobrać te paczki? najlepiej bez pobierania DVD-ków, bo nie wiem kogo naciągnę na tyle danych i tyle nagrywania  (9 płyt to trochę jest).

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#2  2012-02-12 20:17:04

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

Re: Instalacja debiana BEZ internetu

A kto Ci każe pobierać 9 płyt dvd? Pobierasz tylko płyte 1 dvd. Tam powinno być kompletne środowisko graficzne. I to wystarczy. Kup na alledrogo ewentualnie poproś jakiegoś znajomego z szybkim łączem aby Ci ściągnął i nagrał ów dvd.  Potem  możesz iść do tego samego kolegi, bądź innego  podłączyć się pod switch i doinstalować sobie jeszcze pare pakiecików i aktualizować system.  Do tego poleciłbym debianka stable = squeeze. Pakiety nie najnowsza, ale nie trzeba ściągać cały czas nowszych wersji programów, a tylko zaktualizować system co jakiś czas. Włącz logike. Jak teraz wszyscy mają internet zapominają o standardowych możliwościach instalacji z płyt.

#3  2012-02-12 20:20:27

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

http://dug.net.pl/tekst/171/aktualizacja_systemu_z_uzyciem_apt_offline

Chyba można tym również instalować oprogramowanie… Ale to trochę dłubanina niestety.

#4  2012-02-12 20:25:13

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

@ArnVaker - I to chyba by było to ;)
@Yampress z wykorzystaniem kolegi raczej słabo ;( bo mieszkam na wsi i mam stosunkowo ograniczony dostęp do kumpli (latem jeszcze jeszcze, ale teraz zimą to słabo z dojazdem)

ilin napisał

#5  2012-02-12 20:27:38

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Jeszcze zależy na ile orientujesz się w systemie. Jeżeli nieźle, to możesz zainstalować z netinstall (wbrew nazwie z netinstall można zainstalować działający system nawet bez połączenia z internetem), a resztę via apt-offline. Jeżeli gorzej, to jednak przydałaby się przynajmniej pierwsza płyta CD/DVD.

#6  2012-02-12 20:27:50

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

#7  2012-02-12 22:27:43

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Arn mam 2 pytanka odnośnie twojego linku:
1.Czy jak mu zapodam komendę np. "apt-offline set apt-offline.sig --install-packages xfce4" to doda od razu do listy do pobrania zależności, czy każda muszę wpisać pojedynczo???
2.Gdzie mi wrzuci plik z listą???

ilin napisał

#8  2012-02-12 22:28:15

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

thomsson napisał(-a):

Sprawa wygląda tak:
i wszystko było by cacy gdyby... gdyby... gdyby po pobraniu 3gb  .

podchodzisz od dupy strony. tak samo z rozwiązaniami.
najlepiej jedna płytka netinstall o wielkości <300MB i tam nie będzie przy instalacji 3GB do pobraia tylko znacznie mniej, jak odznaczysz wszystko przy instalacji to podejrzewam <50MB. potem tylko dociągnąc minimalnego xorga, sterowniki, aplikacje i jedziesz. w sumie przy XFCE4 nie powinno być więcej niż 1GB do pobrania. korzystaj z netinstall

Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-02-12 22:30:15)

http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png

#9  2012-02-12 22:28:59

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

thomsson napisał(-a):

Arn mam 2 pytanka odnośnie twojego linku:

Jako, że zostałem wywołany, odpowiadam — nie wiem. ;) Nigdy tego nie używałem…

dominbik napisał(-a):

tak samo z rozwiązaniami.

yyy… ale przecież pisałem już wyżej o netinstall :P

#10  2012-02-13 07:16:42

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

thomsson napisał(-a):

1.Czy jak mu zapodam komendę np. "apt-offline set apt-offline.sig --install-packages xfce4" to doda od razu do listy do pobrania zależności, czy każda muszę wpisać pojedynczo???
2.Gdzie mi wrzuci plik z listą???

Ad 1: oczywiście (wg apt-geta, nie aptitude)
Ad 2: tam gdzie wskażesz, jeśli podajesz ścieżkę względną, to w owej ścieżce względnej

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#11  2012-02-13 17:46:46

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Dobra doszedłem już do ładu z tym apt-offline (moje 2 pytanka), jutro dostane świeżutki obraz płyty z debkiem (6.0.4) od kumpla, i przetestujemy to na żywym organiźmie

ilin napisał

Stopka forum