Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mój problem polega na tym że po instalacji ntfs-3g no9e mogę uruchomić programu by go skonfigurować, jako tako program istnieje w opcjach ale po kliknięciu nie włącza się i partycje się nie montują. Pierwszy raz mam taki problem wcześniej po instalacji działało zawsze wszystko należycie, mam debian squeezy 6
Witam,
kernel dystybucyjny czy własnoręcznie budowany?
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Jak uruchomić żeby skonfigurować?
ntfs-3g -o opcje partycja punkt_montowania
Żeby było na stałe dodajesz do fstaba.
a co tam jest do konfigurowania instaluje sie i ma dzialac.
co masz w /etc/fstab
@pink ale nie działa .
Oto metoda kolegi @ArnVaker
root@dhcppc0:/home/czacha777# ntfs-3g -o /dev/sda5 ntfs-3g: No device is specified. ntfs-3g 2010.3.6 integrated FUSE 27 - Third Generation NTFS Driver Configuration type 1, XATTRS are on, POSIX ACLS are off Copyright (C) 2005-2007 Yura Pakhuchiy Copyright (C) 2006-2009 Szabolcs Szakacsits Copyright (C) 2007-2010 Jean-Pierre Andre Copyright (C) 2009 Erik Larsson Usage: ntfs-3g [-o option[,...]] <device|image_file> <mount_point> Options: ro (read-only mount), remove_hiberfile, uid=, gid=, umask=, fmask=, dmask=, streams_interface=. Please see the details in the manual (type: man ntfs-3g). Example: ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/windows Ntfs-3g news, support and information: http://ntfs-3g.org root@dhcppc0:/home/czacha777#
# /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices # that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 # / was on /dev/sda3 during installation UUID=48fd15c0-8f8c-4196-8b87-c3c403d8143a / ext4 errors=remount-ro 0 1 # /home was on /dev/sda5 during installation UUID=0964806f-11b9-4f76-bdae-d0bc4153afbc /home ext4 defaults 0 2 /dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
Ostatnio edytowany przez czacha777 (2012-02-06 12:37:09)
czacha777 napisał(-a):
Oto metoda kolegi @ArnVaker
Jaka to moja metoda? Inaczej napisałem… Musisz podać przynajmniej partycję, którą chcesz zamontować oraz katalog do którego chcesz ją zamontować. Opcje są opcjonalne. :) To co Ty zrobiłeś nie ma prawa działać — podajesz tylko partycję, do tego nie jako partycję, a jako opcję.
W pomocy którą sam tutaj wrzuciłeś jest prosty przykład:
ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/windows
Oczywiście katalog do którego montujesz musi istnieć.
=============
Na portalu jest art na ten temat: http://dug.net.pl/tekst/55/montowanie_partycji_fat_i_ntfs/.
EDIT: W tym arcie rychu wspomina o ntfs-config. Może Tobie o to chodzi, a nie o ntfs-3g?
A czy przypadkiem od którejś wersji kernela nie ma natywnej obsługi ntfs?
Bo szczerze pisząc, dawno nie widzialem, żeby ktoś używał ntfs-3g.
Dowód rzeczowy:
grep -i ntfs /boot/config-$(uname -r) CONFIG_NTFS_FS=m CONFIG_NTFS_DEBUG=y CONFIG_NTFS_RW=y
Udisks pendraka montuje bez żadnego ntfs-3g od co najmniej 2 lat.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-02-06 14:59:29)
Jacekalex napisał(-a):
A czy przypadkiem od którejś wersji kernela nie ma natywnej obsługi ntfs?
Coś tam jest, ale opis nie zachęca:
│ CONFIG_NTFS_RW: │ │ │ │ This enables the partial, but safe, write support in the NTFS driver. │ │ │ │ The only supported operation is overwriting existing files, without │ │ changing the file length. No file or directory creation, deletion or │ │ renaming is possible. Note only non-resident files can be written to │ │ so you may find that some very small files (<500 bytes or so) cannot │ │ be written to.
Jacekalex napisał(-a):
Bo szczerze pisząc, dawno nie widzialem, żeby ktoś używał ntfs-3g.
/me używa :)
Coś tam jest, ale opis nie zachęca:
Dobrze, że mój pendrak nic o tym nie wie. :D
opis w kernelu napisał(-a):
No file or directory creation, deletion or renaming is possible.
Czyli ten fragment opisu to nieprawda? Działają te operacje normalnie na sterowniku ntfs z kernela?
U mnie wszystko działa bez najmniejszego problemu.
Włącznie z zapisem na pendraku z Loffice, tworzeniem i usuwaniem plików i katalogów.
Nie miałem żadnych problemów.
Inna sprawa, że mam obecnie jajo 3.2.4, a wersję 2.6.32 miałem bardzo dawno temu, jeszcze na Ubuntu.
Mam tu na partycji Squeeze, ale też mam na nim taki wybór jajek:
ls /Debian/boot/vmlinuz* /Debian/boot/vmlinuz-2.6.39-bpo.2-686-pae /Debian/boot/vmlinuz-3.2.0-0.bpo.1-686-pae
I też działa.
Edyta, na na jaju 3.2.4 coś wariuje,
[28829.810737] NTFS-fs error (device sdb1): ntfs_sync_mft_mirror(): I/O error while writing mft mirror record 0x3! [28829.810741] NTFS-fs error (device sdb1): ntfs_sync_mft_mirror(): Failed to synchronize $MFTMirr (error code 5). Volume will be left marked dirty on umount. Run ntfsfix on the partition after umounting to correct this. [28829.810752] NTFS-fs error (device sdb1): __ntfs_write_inode(): Failed (error 5): Run chkdsk.
Zobaczę później na jakimś starszym.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-02-06 15:54:14)
Ten opis jest z 3.2 właśnie. :) OK, dzięki. W wolnej chwili obadam jeszcze u siebie ten sterownik z kernela.
Chodzi mi oto że po instalacji ntfs-3g dyski zawsze montowały mi sie automatycznie, a teraz by mieć dostęp do dysku muszę stukać hasło. Próbowałem już usuwać pakiety w synaptic-u pakiety z nazwą ntfs i instalowac od nowa ale to nie pomogło , pierwszy raz mam taką sytłację zawsze hulało teraz nie chce. nie mogę uruchomic narzędzi konfiguracji zapisu ntfs w system administracja , zawsze mi ten konfigursator wchodził elegancko teraz ikona widnieje ale się nie włączy. Może ktoś podpowie jak usunąć ten program z terminala + wszystkie jego zależności i zainstalować od nowa być może już działający program.
to nie windows to sie tak nie robi.
zmieniles ten /etc/fstab tak jak ma byc???
/me napisał(-a):
W tym arcie rychu wspomina o ntfs-config. Może Tobie o to chodzi, a nie o ntfs-3g?
Ponawiam pytanie.
czacha777 napisał(-a):
Chodzi mi oto że po instalacji ntfs-3g dyski zawsze montowały mi sie automatycznie
Większe środowiska graficzne potrafią zapamiętać hasło i montować partycje automatycznie. Może o to chodzi?
czacha777 napisał(-a):
Może ktoś podpowie jak usunąć ten program z terminala + wszystkie jego zależności
Możesz tak zobaczyć (ale wątpię żeby to coś dało):
aptitude purge ntfs~i aptitude install ntfs-3g ntfs-config gksu
Wszystkich zależności nie usuniesz, ponieważ są wśród nich ważne pakiety jak np. libc6.
czacha777 napisał(-a):
nie mogę uruchomic narzędzi konfiguracji zapisu ntfs w system administracja
Sprawdź jakie polecenie ta pozycja uruchamia.
gksu ntfs-config
Może? Ale to całkowity strzał… Nie wiemy o jaki program chodzi i jakie masz środowisko graficzne.
czacha777
Dorzuć jeszcze wynik polecenia:
dpkg -l | grep ntfs
Po "dpkg" jest L jak Licheń, tylko "małe" ;]
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-02-07 19:46:22)
Jacekalex napisał(-a):
U mnie wszystko działa bez najmniejszego problemu.
Włącznie z zapisem na pendraku z Loffice, tworzeniem i usuwaniem plików i katalogów.
Nie miałem żadnych problemów.
Aż z ciekawości skompilowałem sobie kernela 3.2.5.
I po wydaniu takich poleceń:
debian:~# mount -t ntfs /dev/sda2 /mnt/winda -o rw debian:~# cd /mnt/winda debian:/mnt/winda# mkdir ko mkdir: nie można utworzyć katalogu `ko': Operacja niedozwolona
Próba utworzenia katalogu kończy się niepowodzeniem.
Przetestowałem jeszcze zapis pliku przy zmianie jednego znaku (np. z '2' na '3') bez zmiany rozmiaru pliku i nie było problemów.
Czyli działa zgodnie z dokumentacją, ale do codziennych zastosowań raczej się nie nadaje.
Zainstaluj sobie disk-manager'a :]
info:]
Disk-Manager to prosty, graficzny konfigurator systemu plików pozwalający na:
* automatyczne wykrywanie nowych partycji przy starcie systemu;
* pełne zarządzanie konfiguracją systemu plików;
* włączenie / wyłączenie obsługi zapisu dla NTFS (wymaga instalacji ntfs-3g).
Odpalasz to z root'a i konfigurujesz, potem ci dodaje to wpisy do /etc/fstab i już zapominasz i cieszysz się życiem :]
Ostatnio edytowany przez morfik (2012-02-07 23:28:20)
Problem tkwił w tym że owy konfigurator nie uruchamiał się pod gnome , więc doinstalowałwm kde i włączyłem montowanie z jego poziomu. Gra i buczy
Jaki to w końcu ten konfigurator, którego używasz?
OT
Ja się zastanawiam po co utrudniać sobe życie jakimiś konfiguratorami.
Jedna linijka we fstabie i się automatycznie montuje niezależnie czy mamy jakieś środowisko czy nie.