Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-02-05 00:41:12

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

[solved] oxygene dla aplikacji gtk

Witam, aż mi głupio o taka pierdołę pytać, ale mam chyba jakieś zaćmienie. Nie potrafię ustawić wyglądu aplikacji graficznych gtk aby wyglądały jak reszta kde. Znaczy miałem tak ale jakieś kilka tygodni temu usunąłem sobie katalog domowy i już nie bawiłem się w odzyskiwanie plkiów konfiguracyjnych. Przywrócenie ponad 400MB danych trwało wystarczająco długo. Do tego momentu się tym nie interesowałem, po prostu działało. Aż do teraz. Ale od początku. Pakiety są zainstalowane. Pliki i ścieżki sprawdzone a gimp czy hugin dalej wyglądają jak w 93r. Zacząłem szukać po forach, ale na ogół albo nic nowego albo już nieaktualne albo dotyczące jakiś innych distro, nie koniecznie przekładalne na debiana. Może coś wypadło z systemu albo jakiś błąd o którym nie wiem. W końcu to testing. A może ja już za długo przed tym pudłem siedzę.

Ostatnio edytowany przez skullman (2012-02-05 15:55:55)

#2  2012-02-05 03:43:25

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Re: [solved] oxygene dla aplikacji gtk

Zainstaluj gtk2-engines-oxygen. Potem powinna pojawić Ci się stosowna ikona z ustawieniami stylu Gtk w Ustawieniach Systemowych.
Jak jakimś cudem się nie pojawi, to doinstaluj sobie jeszcze gtk-theme-switch lub lxappearance i w nim zmień na ten motyw.
Nie wiem jak wygląda sprawa z Gtk3.
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=657731

Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-02-05 04:14:30)

#3  2012-02-05 11:19:08

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Zainstaluj pakiet kde-config-gtk-style. Wtedy będziesz mógł sobie ustawić motyw aplikacji GTK w centrum sterowania KDE. Z tego co pamiętam, kiedy próbowałem ustawić motyw GTK przez lxappearance, rodziło to różne problemy.

Jeżeli używasz domyślnego w KDE stylu Oxygen, to — tak jak radzi yossarian — zainstaluj gtk2-engines-oxygen. Jeżeli Oxygen Ci nie odpowiada, zainteresuj się qtcurve. Niestety opiekun QtCurve sam przestał go używać i przeszedł na Oxygen. QtCurve nie ma i w najbliższym czasie nie będzie miało obsługi GTK3. Póki aplikacji opartych na GTK3 jest wciąż względnie niewiele wszystko gra, ale z czasem QtCurve będzie coraz mniej przydatny w kontekście unifikacji. Chyba że ktoś przejmie projekt i wprowadzi odpowiednie poprawki.

Zarówno GIMP, jak i hugin — jeszcze — używają GTK2.

#4  2012-02-05 13:36:10

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Minio napisał(-a):

Zainstaluj pakiet kde-config-gtk-style. Wtedy będziesz mógł sobie ustawić motyw aplikacji GTK w centrum sterowania KDE.

Nawet nie wiedziałem że to jest w osobnym pakiecie ;) Dzięki.

#5  2012-02-05 15:09:53

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

Co do kde-config-gtk-style to od niego zacząłem. W sumie to już go miałem i on działał jak należy. Problem pojawił sie przy próbie zastosowania ustawień w katalogu domowym od zera, po tym jak wszystkie pliki konfiguracyjne zostały wykasowane. gtk2-engines-oxygen też już jest zainstalowany, chyba od czasów jak wypadło gtk-qt-engine. Teraz tylko je przeinstalowałem.  @Minio tak używam oxygena i chcę, żeby cały system był spójny. Generalnie aplikacji GTK używam tylko kilka, ale za to namiętnie. Aha, ta ikonka do zmiany wyglądu aplikacji jest tam, gdzie powinna być, tylko klikanie na nią nic nie zmienia. I żeby uprzedzić zalecenia, nie tylko sie wylogowywałem ale również restartowałem system, tak na wszelki wypadek.

Zrobione, pomogło zainstalowanie lxappearance, który dociąłgnał w zależnościach gtk-engines. Ale w centrum sterowania też nie działoło przestawianie wyglądu. Poszło dopiero z menu -> ustawienia -> lxappearance. Troszkę dookoła ale działa. wielkie dzięki za pomoc.

Ostatnio edytowany przez skullman (2012-02-05 15:55:30)

Stopka forum