Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam, zużycie procesora na windowsie mam znacznie mniejsze niz na linuksie co może być tego powodem ?
Jakaś błędna konfiguracja czy jakaś inna zmora?
na początek zainteresuje się poleceniami top/htop i zobacz co Ci najwięcej procka zużywa. Możesz też sięgnąć po iotop (taki top do sprawdzenie obciążenia na dysku).
niby opera i kadu jednakże nawet na windowsie laptop mi tak głośno nie chodził -.-
a jak wyłączysz jedno i drugie to wraca do "normy" ? Masz zainstalowane cpufrequtils ?
zobacz
watch grep \"cpu MHz\" /proc/cpuinfo
lub to może być ten radeon
używasz KDE? dla GNOME/GTK pidgin lepszy - (to genialny program - lekki, od IRC po gg, faceboka, google talk)
co do tematu;
htop. Z tego co u siebie zauważyłem;
Linux nie ma zwyczaju sam katować procesora czy ogółem HW. Dwa razy udało mi się zaobserwować gdy zostawiłem nieużywanego laptopa z 94r, włączył się wtedy bodajże proces /usr/bin/mandb --quiet i coś tam robił po cichu na dysku.
nie adoruje też migracji danych na linii RAM-SWAP. gdy wsadzi 400MB do SWAPu (np. przeglądarkę) bo brakuje RAMu np. programowi graficznemu, po zwolnieniu RAMu dane zostają na SWAP, póki nie zostaną jakoś uaktywnione,wywołane (np. zmaksymalizowanie okna przeglądarki i przejazd się po kartach
[gdy raz przy dużym wykorzystaniu pamięci zrobiłem tak scrollem w chromium (przejazd po wszystkich kartach) swapował ~minute]
to takie moje organoleptyczne doświadczenia ;)
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-30 22:00:42)
A może brak sterowników do karty graficznej ?
@u ten komunikator co mi dajesz nie pobiera i nie wczytuje wszystkich kontaktów ;)
Ogólnie mówiąc lapek chodzi głośniej, mocniej, cieplej niż na windowsie 7
Jedyna zmiana na plus to bardzo małe zurzycie ramu, reszta śsie i nie wiem co z tym zrobić.
czytałem różne artykuły gówno mi pomogły
Ostatnio edytowany przez xiva (2012-01-30 22:20:06)
A to ciekawe zjawisko bo moje wszystkie z serwera ciągnie i na serwer ładnie wysyła... może nie masz tych kontaktów na serwerze gg i dlatego ich nie zasysa np. AQQ winshitowy nie wysyła na serwer
@up
zrobiłem import z pliku i jest to samo
A to cholera wie...
dobra juz nie chodzi o to czy mam wyłączone wszystko czy włączone to komputer hałasuje...
tyle czytałem że windows dużo bardziej obciaza no ale prosze bardzo u mnei jest inaczej :D
konfiguruje wszystko jak piszecie ale nadal windows 'chodzi ciszej'
cpufrequtils ma ?
xiva napisał(-a):
Ogólnie mówiąc lapek chodzi głośniej, mocniej, cieplej niż na windowsie 7
czytaj co tu jest napisane. patrzyłeś przez komendą watch na taktowania?
masz pewność, że readeon off?
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-30 23:50:27)
xiva napisał(-a):
@u ten komunikator co mi dajesz nie pobiera i nie wczytuje wszystkich kontaktów ;)
Pidgin, jak najbardziej, pobiera i wczytuje poprawnie wszystkie kontakty gg. Myk polega na tym, że w ustawieniach domyślnie włączone jest wyświetlanie tylko osób będących w danej chwili dostępnych. Czyli jeśli nikt z Twoich znajomych nie jest aktualnie zalogowany listę kontaktów będziesz miał pustą :)
Ja również przy pierwszym użyciu Pidgina myślałem, że nie jest w stanie zaimportować kontaktów z serwera i okazało się, że wystarczyło poszukać rozwiązania w opcjach.