Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam debiana w domu i właściwie tylko tam używam linucha. jestem podłączony do net przez wlan głównie ściągam mp3 i filmy czasami obrabibam muzykę i ripuje filmy. to moje pierwsze podejści do kompilacji kernela stąd moje pytanie mam takie pytanko czy warto patchować kernel czy do takiego zastosowania wystaczy czysty kernel.
pozdrawiam
Moim zdaniem wystarczy zwykły kernel, bez specjalnych łatek. Dla lepszej jakości dżwięku (szczególnie chodzi o latencję) polecam jedynie realtime-lsm, to jest moduł do jądra oraz korzystanie z serwera dźwięku jack. Sporo aplikacji do obróbki dźwięĸu współpracuje z jack'iem. Obie rzeczy są w repozytorium.
Jeśli masz duże wymagania to możesz zapodać sobie łatę realtime-preemption, ale to może grozić lekką destabilizacją systemu.
dzięki
Kwestia przydatności paczowania jajka jest bardzo indywidualna. Np. dla serwera dobrze jest dołożyć coś ekstra, np. GrSecurity (no chyba że wolisz SELinux'a, który jest już w serii 2.6). Ale na początek, jak pisał Czadman, poucz się na standardowym, dystrybucyjnym jajku.