Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wygrzebałem gdzieś sprawnego Compaq-a, z Intel Pentium 3, kiedyś chodził u mnie jako serwer kont shellowych do irca, tak pomyślałem, żeby zrobić z niego mały serwer domowy mający udostępniać pliki w sieci lokalnej (również dla Windows) i ewentualnie abym mógł postawić na nim małego ftp-a. Serwer miałby być podłączony do routera domowego z internetem netii (na łączach Tp.sa).
Moje pytanie, jakie oprogramowanie sugerowalibyście na taki serwerek aby spełniał te wymagania?
- Samba jako udostępnianie plików w sieci lokalnej.
- vsftpd jako serwer ftp
- lighttpd - jakbyś potrzebował serwera www
Zamiast samby NFS plus klienta nfs na windowsach znaczna różnica transferu
A którą wersję Debiana proponujecie? Squeeze? Czy Wheezy?
Na serwer? Jasne, że stable.
Ja osobiście polecam wheezy mimo że to testing to bez zainstalowanych X-ów świetnie sobie radzi w takich konfiguracjach.
Sam ostatnio przeszedłem przez podobny temat i dopiero na whezzy udało mi się to wszystko co chciałem zrobić.
Chciałbym zainstalować tam jakieś lekkie środowisko graficzne, w razie gdybym miał problemy z konfiguracją i instalacją pakietów. Orientuje się ktoś, jak z oglądaniem filmów z serwera? Można nowsze telewizory połączyć sieciowo z serwerem, na którym mamy foldery z filmami aby oglądać te filmy, wie ktoś jak to działa z Debianem?
w repo jest minidlna tylko o 1080p po wifi raczej ...
po lanie prędzej
Nie zagłębiałem się w temat Sprawdziłem tylko czy działa
1080p mozna puscic po 3x3 lub 2x2.
milik napisał(-a):
Chciałbym zainstalować tam jakieś lekkie środowisko graficzne, w razie gdybym miał problemy z konfiguracją i instalacją pakietów.
polecam fluxbox, openbox lub IceWM
aptitude -> nie będziesz miał żadnych problemów z instalacją
Chciałbym zainstalować tam jakieś lekkie środowisko graficzne, w razie gdybym miał problemy z konfiguracją i instalacją pakietów.
Ja uważam, że linux (dystrybucje bez wsparcia komercyjnego) nie posiada pod środowisko graficzne sensownych konfiguratorów usług serwerowych.
Zresztą sposób na shellowo jest prostszy, szybszy, mniej skomplikowany.
Ja pewnie bym zastosował sambę, ftp(vsftpd,pure-ftpd),apache,mysql
Zainstalowałęm Sambe i mam mały problem prz y komfiguracji...
Stworzyłem katalog w /home o nazwie Pub, loguję się z lapka z Debianem i otwieram bez problemu, mam jeszcze jeden katalog /home do którego chciałbym mieć pełny dostęp po wpisaniu hasła. Próbując się zalogować na ten /home przez Sambę z laptopa, wyskakuje mi komunikat o wpisaniu hasła, i domyślnie wpisany jest login "michal", jednak jak podaje haslo dla użytkownika "michal" nie loguje mnie. Why?
Mój smb.conf wygląda tak:
[global] workgroup = SZKOLNA server string = Euphoria dns proxy = no log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 1000 syslog = 0 panic action = /usr/share/samba/panic-action %d encrypt passwords = true passdb backend = tdbsam obey pam restrictions = yes unix password sync = yes passwd program = /usr/bin/passwd %u passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* . pam password change = yes invalid users = root #======================= Share Definitions ======================= [home] comment = Home Directories browseable = yes read only = yes create mask = 0700 directory mask = 0700 valid users = %S path = /home security = user workgroup = SZKOLNA [printers] comment = All Printers browseable = no path = /var/spool/samba printable = yes guest ok = no read only = yes create mask = 0700 [print$] comment = Printer Drivers path = /var/lib/samba/printers browseable = yes read only = yes guest ok = no [Pub] comment = Public Directory path = /home/pub public = yes writable = yes create mask = 0777 directory mask = 0777 force user = nobody force group = nogroup available = yes security = share
Ostatnio edytowany przez milik (2012-01-21 18:37:00)
Uzytkownik michal powinien byc w passwd.
Edyta:
Passwd serwera OFC.
Ostatnio edytowany przez qluk (2012-01-21 19:04:17)
Dodałem użytkownika michal do Samby i niby działa, jednak ciągle chce ode mnie jakieś hasło przy próbie wejścia do katalogu /home
Coś mam, może to pomoże http://banita.pl/konf/smbudostunix.html
Ostatnio edytowany przez milik (2012-01-21 20:47:18)
Skonfigurowałem wszystko i pod Windą działa, natomiast pod Debianem na lapku w zakładce SIEĆ widzę serwer, jednak nie mogę się zalogować, klikam 2 razy i nic się nie dzieje, why?
smb.conf:
#<-------------------------Sekcja Globalna-----------------> [global] netbios name = Euphoria server string = server domowy workgroup = EUPHORIA encrypt passwords = yes smb passwd file= /etc/samba/smbpasswd security = user map to guest = Bad User #<--------------------------Udzialy-------------------------------> [Pub] path = /Pub guest ok = yes write list = michal [homes] comment = Katalog Domowy browseable = no write ok =yes valid users = %S
Można nowsze telewizory połączyć sieciowo z serwerem, na którym mamy foldery z filmami aby oglądać te filmy, wie ktoś jak to działa z Debianem?
ja to tak rozwiązałem (najlepsza jakość uzyskałem dzięki temu softowi/serwerowi)
ps3mediaserver
w razie czego ..ps3mediaserver Linux Specific Support
Masz też sambe na tym kompie z debianem?
Nie, ale przed modyfikacją smb.conf było ok.
Zainstalowałem Webmina, Sambę, Proftpd, i wszystko nawet śmiga, jeszcze takie pytanie, co muszę doinstalować, żeby można było ściągać pliki udostępnione w publicznym katalogu serwera FTP, przez stronę www?
Tzn. chcesz jakiś panel WWW żeby dodawać pliki do katalogu FTP?
Nie, nie....chodzi o to, żebym mógł ściągać pliki z katalogu FTP poprzez stronę www. Dajmy na to, że wpisuję w przeglądarce Chrome adres (ftp.adres.serwera.pl) bądź (www.adres.serwera.pl) i mam listę plików z katalogu FTP, na które klikając mogę ściągnąć na dysk.
Zrób sobie vhosta np ftp.domena.pl, docroota ustaw mu na ten katalog i domyślnie włącz listowanie plików (Options +Indexes)
jest taki fajny sofcik
pyload
jest to download manager, uruchamiasz serwer na jakiejś maszynie i komunikujesz sie z nim przez przeglądarke :]. ( na localhost też działa , jak by ktos na swojej maszynie chcaił odpalić ).
tak wygląda GUI przeglądarkowe :
http://pyload.org/_media/webif_text.png
no i www: http://pyload.org/
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-01-29 19:30:11)
Ja jednak obstawiałbym za zwykłym FTPem, ale to też potestuję :) Dzięki