Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
ile miejsca potrzebne jest na kompilacje jadra 3.2.1 metoda debiana czyli po konfiguracji
make-kpkg clean
make-kpkg --revision=686:MojeJadro3.2.1 kernel_images
obecnie mam 2,8GB wolnego miejsca i wywala mi blad podczas budowania, ze jest za malo miejsca i przerywa proces jak zajmie wolne miejsce.
sprzet
EEEPC 900
HD 6GB
pzdr
Ostatnio edytowany przez cichy_wch (2012-01-18 11:30:11)
To głównie zależy jakiego konfiga używasz… U mnie po kompilacji całość waży ~500MB, ale może być o wiele więcej.
pablo@lena:~$ du -h -s /usr/src/linux-3.2.X/ 675M /usr/src/linux-3.2.X/
Chociaż nautilus mówi że: 43858 elementów o całkowitym rozmiarze 578,1 MB. No właśnie... Dlaczego tak jest i kto ma racje?
OK, panowie, ale mi chodzi o sam proces kompilacji. Bo jak wiadomo podczas tego procesu wykorzystywane jest o wiele wiecej miejsca niz zajmuje sam produkt finalny.
Produkt finalny... Masz na myśli jajo? Tak... Produkt jest mały:
pablo@lena:~$ du -h /boot/vmlinuz-3.* 2,0M /boot/vmlinuz-3.0.17 3,2M /boot/vmlinuz-3.2.1
Ale aby to mieć to musisz gdzie mieć go stworzyć. My ci pokazaliśmy folder w którym się to dzieje, który możesz potem wywalić uroczyście :)
EDIT:
Pokaż wynik polecenia:
cat /katalog/gdzie/masz/.config |egrep '=m|=y'|wc -l
Może to wiele wyjaśni... Dla porównania:
pablo@lena:~$ cat /usr/src/linux-3.2.X/.config |egrep '=m|=y'|wc -l 579
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-01-18 11:44:10)
Jemu chyba chodzi o to, że w czasie kompilacji katalog ze źródłami zajmuje więcej miejsca niż gdy kompilacja się już skończy. Jednak nie zauważyłem żeby tak było w przypadku kernela, „śmieci” z kompilacji nie są automatycznie usuwane po jej zakończeniu i wszystko to wala się w katalogu ze źródłami. I to właśnie miałem na myśli w poprzednim poście. :) Całość, czyli źródła + śmieci z kompilacji + produkt finalny.
P@blo napisał(-a):
Produkt finalny... Masz na myśli jajo? Tak... Produkt jest mały:
Kod:
pablo@lena:~$ du -h /boot/vmlinuz-3.* 2,0M /boot/vmlinuz-3.0.17 3,2M /boot/vmlinuz-3.2.1Ale aby to mieć to musisz gdzie mieć go stworzyć. My ci pokazaliśmy folder w którym się to dzieje, który możesz potem wywalić uroczyście :)
EDIT:
Pokaż wynik polecenia:Kod:
cat /katalog/gdzie/masz/.config |egrep '=m|=y'|wc -lMoże to wiele wyjaśni... Dla porównania:
Kod:
pablo@lena:~$ cat /usr/src/linux-3.2.X/.config |egrep '=m|=y'|wc -l 579
ok, czyli liczba 579(w twoim przypadku)to liczba modulow +rzeczy wkompilowanych w jadro?, ja mam duzo(niecale 3000), poniewaz uzywam konfigu z /boot z jadra dostarczanego przez dystrybucje, z lekkimi modyfikacjami, wiec musze wziac sie za ostrzejsze ciecia.
pozdrawiam, i dzieki za pomoc
cichy_wch napisał(-a):
ok, czyli liczba 579(w twoim przypadku)to liczba modulow +rzeczy wkompilowanych w jadro?, ja mam duzo(niecale 3000), poniewaz uzywam konfigu z /boot z jadra dostarczanego przez dystrybucje, z lekkimi modyfikacjami, wiec musze wziac sie za ostrzejsze ciecia.
Tak dokładnie. ;)
ArnVaker napisał(-a):
Jemu chyba chodzi o to, że w czasie kompilacji katalog ze źródłami zajmuje więcej miejsca niż gdy kompilacja się już skończy. Jednak nie zauważyłem żeby tak było w przypadku kernela, „śmieci” z kompilacji nie są automatycznie usuwane po jej zakończeniu i wszystko to wala się w katalogu ze źródłami. I to właśnie miałem na myśli w poprzednim poście. :) Całość, czyli źródła + śmieci z kompilacji + produkt finalny.
Śmieci: piki *.o?? No to przecież ja nie czyszczę (i ty chyba też nie) z tego... Więc ja podałem rozmiar katalogu: źródła+śmieci (jeżeli taka jest def śmieci)
Arn a co powiesz na to?
/me napisał(-a):
Kod:
pablo@lena:~$ du -h -s /usr/src/linux-3.2.X/ 675M /usr/src/linux-3.2.X/Chociaż nautilus mówi że: 43858 elementów o całkowitym rozmiarze 578,1 MB. No właśnie... Dlaczego tak jest i kto ma racje?
Dla pewności ,że nic się nie sypnie przy kompilacji zarezerwuj sobie cos 1-2 Giga wolnego miejsca.
lepiej niech jest zapas niż potem kombinować.
P@blo napisał(-a):
Śmieci: piki *.o?? No to przecież ja nie czyszczę (i ty chyba też nie) z tego... Więc ja podałem rozmiar katalogu: źródła+śmieci (jeżeli taka jest def śmieci)
Ale ja nie napisałem, że źle podałeś. :) O to samo mi chodziło.
P@blo napisał(-a):
Arn a co powiesz na to?
du --apparent-size -hs /usr/src/linux-3.2.X/
Poczytałem trochę i wynalazłem coś takiego jak 'rzadkie' pliki (ang. sparse). Rozumiem, że to o to chodzi? Tylko teraz mnie ciekawi, czy 'defragmentacja' (kiedyś jednak czytałem, że w linuxie nie istnieje coś takiego) by to załatwiła? Czy to jest z tym powiązane?
P@blo napisał(-a):
Tylko teraz mnie ciekawi, czy 'defragmentacja' (kiedyś jednak czytałem, że w linuxie nie istnieje coś takiego) by to załatwiła?
Chyba nie, jak skopiujesz gdzieś ten katalog, to pokazuje dokładnie tyle samo…
… a przynajmniej na ext4, jak siedzi na ntfs to pokazuje już mniej.
No dobra, ale przez to mamy...mniej miejsca na dysku niż powinno być?
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-01-18 13:39:49)
Nie wiem, rozeznaj się w temacie i daj znać. :)
Zwróć uwagę, że przy większych plikach (np. jakiś film albo obraz iso), rozmiar z opcją --apparent-size i bez niej jest taki sam.
Jak Ty tyle MB zrobiłeś? u mnie 75 jakoś kiedy zrobiłem pewnej osobie tego kernela na IRCu
az napisał(-a):
Jak Ty tyle MB zrobiłeś? u mnie 75 jakoś kiedy zrobiłem pewnej osobie tego kernela na IRCu
Ale... To do mnie? Jeśli tak to nie rozumiem pytania...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-01-19 19:30:17)