Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Pytałem się na IRC, ale zapytam też tu;
http://packages.debian.org/sid/nvidia-glx-legacy-96xx
Czy dobrym rozwiązaniem na testingu jest instalacja tego sterownika na Testingu jest?;
aptitude install nvidia-glx-legacy-96xx -t squeeze xserver-xorg-core -t squeeze
przy instalacji z testinga wymaga xserver-xorg-core <2:1.10.99 (którego w Sidzie brak - jest 2:1.11.3.901-1)
poza tym wie ktoś czy nVidia w końcu doda wsparcie Xorg 1.10 w tym sterowniku by był już w testingu?
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-16 18:52:59)
Co piłeś? ;) Ja bym najpierw zainstalował Xorga 1.10 ze snapshot.debian.org, a potem sterownik skryptem Nvidii.
heh, sory źle się wyraziłem. Mam zatem jeszcze trzy pytania;
1. Uważasz, że będzie to optymalna metoda instalacji? (poszukuję optymalnej metody gdyż lubię mieć wszystko poukładane.)
2. Czy będzie potem możliwości odinstalować ten sterownik? (prawdopodobnie zmienię komputer, więc będę musiał)
3. Xorga 1.10 - mógłbym prosić o nazwę tego pakietu? potem rozumiem wpisuje repo snapshot i klepie aptitude update && aptitude install nazwa_pakietu=wersja ?
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-16 19:42:58)
A bo ja wiem czy optymalna… W każdym razie będzie działać normalnie. ;) Możesz jeszcze zainstalować Xorga ze stable (1.7) albo z backportów dla stable (1.10), z tym że tamte wersje są dla stable i mogą mieć inne ścieżki niż w testingu (w związku z multiarch), co natomiast może — niekoniecznie musi — powodować problemy. Wiem, że z fglrx były jakieś problemy tym spowodowane, o Nvidii nie słyszałem, co wcale nie znaczy, że na pewno ich nie ma.
To było odnośnie wersji Xorga (potrzebujesz 1.10 lub niższej). Natomiast odnośnie tego czy instalować sterownik z repo Sida czy skryptem Nvidii to już jak kto woli, to po prostu inne metody instalacji tego samego sterownika. Oba można bez problemu całkowicie usunąć, w przypadku sterowników z repo wystarczy usunąć pakiety, w przypadku sterów ze skryptu Nvidii wystarczy polecenie nvidia-uninstall.
Odnośnie Xorga ze snapshot.debian.org: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=182680#p182680.
OK. Instalacja ze stable/backportów i Sida wydawała się kusząca, ale ze względu na multiarch oraz, że miałem wcześniej z tym kłopoty zrobię przez skrypt;
czyli (będę instalować na czysty system podstawowy);
w /etc/apt.sources.list: (głównie nie jestem pewien czy to repozytorium zawiera optymalnego Xorga?)
deb http://snapshot.debian.org/archive/debian/20110920T211952Z/ testing main contrib non-free
potem
aptitude update && aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xinit
później
aptitude hold xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xinit
potem z repozytorium testinga:
aptitude install build-essential linux-headers-`uname -r`
później ściągam:
http://www.nvidia.com/object/linux-display-ia32-96.43.20-driver.html
i na końcu już instalacja skryptem (tam już sobie poradzę)
sh /home/dominbik/Downloads/nazwa_tego_skryptu.run
dobrze myślę i będę mógł sobie ustawić na koniec tą tapetę http://cyric80.deviantart.com/art/Think-correctly-Debian-158865063 ?
(zawsze z tymi sterownikami miałem kłopot aż pod koniec, gdy działało tak naśmieciłem, że robiłem reinstalację loopując się. )
(teraz robię reinstall, bo starą instalację zaśmieciłem i trochę psułem prelinkiem itd...)
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-16 20:47:13)
W sumie mniej więcej tak. Ja bym jeszcze przed instalacją czegokolwiek wyłączył instalację oraz zatrzymywanie sugerowanych i polecanych. Xorga też instalowałbym pewnie lżej, bo powyższy sposób wciągnie Ci sporo niepotrzebnych sterowników. Pewnie trzeba będzie zatrzymać jeszcze trochę zależności pakietów instalowanych ze snapshot.debian.org i osobiście wpakowałbym je do pliku preferences zamiast użycia hold, ale to już co kto woli.
wyłączył instalację oraz zatrzymywanie sugerowanych i polecanych <- tak to miałem zamiar zrobić, bo mam ten konfig aptitude i pamiętam temat o śmieciach z aptitude
Xorga też instalowałbym pewnie lżej, bo powyższy sposób wciągnie Ci sporo niepotrzebnych sterowników. <-
a jakie to pakiety prócz xserver-xorg-core ? albo jak wygląda taki sposób (bo właśnie instalując przez pakiet z repo instalowałem tylko zależności nvidia-glx-legacy-96xx) ale tutaj sam nie wiem co wziąć
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-16 21:00:06)
aptitude install xserver-xorg xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-vesa openbox xinit
Po tym powinno dać się już podnieść Openboxa via startx. Jak od razu wskażesz jakiś sterownik z grupy input oraz z grupy video, to zostaną zainstalowane tylko te konkretne sterowniki. Jak nie wskażesz, to zainstalowane zostaną wszystkie. Instalując w ten sposób do zatrzymania w wersjach ze snapshot.debian.org będziesz miał właściwie tylko pakiety z „xorg” w nazwie: xserver-xorg, xserver-xorg-core, xserver-xorg-input-evdev oraz xserver-xorg-video-vesa.
Jak masz minimalny zestaw pakietów Xorga, to i zmiana wersji idzie bez żadnego problemu. :)
# aptitude install xorg~i/stable -Vs Następujące pakiety zostaną COFNIĘTE: xserver-xorg [1:7.6+10 -> 1:7.5+8] xserver-xorg-core [2:1.11.2.902-1 -> 2:1.7.7-13] xserver-xorg-input-evdev [1:2.6.0-2+b2 -> 1:2.3.2-6] xserver-xorg-video-vesa [1:2.3.0-7+b1 -> 1:2.3.0-3] Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: libgl1-mesa-dri 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 4 cofanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 2715 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 691 kB. Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
Tłumaczyłem ci wczoraj na IRC jak masz zrobić.
Blokujesz paczki w /etc/apt/preferences i zaktualizujesz system.
Ok. wtedy tego nie załapałem. Nie mam już niestety tego archiwum IRC (używam Pidgina) bo formatowałem dysk; ostatnie dwa pytania
do /etc/apt/preferences dopisuję coś takiego? tylko jaki priorytet ustawić?
Package: *xorg* xserver-xorg xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-vesa xinit Pin: origin snapshot.debian.org Pin-Priority: ?
patrzyłem sobie na te repozytoria snapshot
tego Xorga mogę instalować sobie ze wszystkich repo snapshot gdzie występuje
xserver-xorg-core_1.10.4-1_i386.deb rozmiar1701678
?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-17 11:46:10)
dominbik napisał(-a):
do /etc/apt/preferences dopisuję coś takiego?
Masz na myśli już po zainstalowaniu tych wersji ze snapshot.debian.org czy przed?
Jeżeli po, to wystarczy:
Package: *xorg* Pin: release a=now Pin-Priority: 1020
albo:
Package: xserver-xorg xserver-xorg-core xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-vesa Pin: release a=now Pin-Priority: 1020
dominbik napisał(-a):
tylko jaki priorytet ustawić?
To też zależy od tego co chcesz osiągnąć. ;) Jeżeli cofać na wysokim priorytecie, to powyżej 1000. Jeżeli nie, to wystarczy wyższy niż aktualnie mają te pakiety pochodzące z dostępnych repozytoriów.
dominbik napisał(-a):
tego Xorga mogę instalować sobie ze wszystkich repo snapshot gdzie występuje
W sumie tak. Z tym co podałem w podlinkowanym wątku coś nie tak?
jbc będę instalować xorga na czysty system podstawowy (bez Xów) <-- piszę, bo wspomniałeś coś o cofaniu
ArnVaker napisał(-a):
Masz na myśli już po zainstalowaniu tych wersji ze snapshot.debian.org czy przed?
Po instalacji wersji ze snapshot.debian.org Potem robię normalne wpisy w /etc/apt/sources.list odnośnie repozytoriów testinga (którego mam zamiar używać do końca dni tego komputera) i chciałbym po prostu, by przy aptitude update && aptitude safe-upgrade nie ruszał mi tego Xorga.
po instalacji Xorga te repozytorium snapshota może zostać w /etc/apt/sources.list na końcu pliku czy zahaszować?
rozumiem, że pakietów, które stworzy skrypt nvidii nie muszę pinować czy jak to się tam nazywa?
ArnVaker napisał(-a):
W sumie tak. Z tym co podałem w podlinkowanym wątku coś nie tak?
Nie, wszystko ok. Po prostu jak nie będzie chciało coś zaskoczyć wykonam aptitude -o Acquire::Check-Valid-Until=false update myślałem, że to tylko w tym repo ;)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-17 12:03:23)
dominbik napisał(-a):
po instalacji Xorga te repozytorium snapshota może zostać w /etc/apt/sources.list na końcu pliku czy zahaszować?
Jeśli dasz „origin snapshot.debian.org”, to wręcz musi zostać. Jeśli dasz tak jak ja napisałem, to możesz je usunąć.
dominbik napisał(-a):
rozumiem, że pakietów, które stworzy skrypt nvidii nie muszę pinować czy jak to się tam nazywa?
Skrypt Nvidii nie tworzy pakietów.
dominbik napisał(-a):
Po prostu jak nie będzie chciało coś zaskoczyć wykonam aptitude -o Acquire::Check-Valid-Until=false update myślałem, że to tylko w tym repo ;)
Tak trzeba robić w przypadku repozytoriów, w których przekroczona została data podana w polu „Valid-Until” pliku Release danego repozytorium. Inaczej APT uzna je za przestarzałe i nie będzie chciał nic z nich zainstalować. W przypadku starszych repozytoriów ze snapshot.debian.org to normalne, w końcu to archiwum. Jakby ktoś potrzebował, to tę opcję można też zdefiniować w pliku /etc/apt/apt.conf na stałe.
Aha rozumiem.
dobra, jeszcze jedno pytanie i zabieram się do instalacji.
ArnVaker napisał(-a):
Jeżeli cofać na wysokim priorytecie, to powyżej 1000. Jeżeli nie, to wystarczy wyższy niż aktualnie mają te pakiety pochodzące z dostępnych repozytoriów.
co miałeś na myśli mówiąc o tym cofaniu? będę instalować Xorga na czysty system podstawowy (bez Xów), więc chyba żadnych pakietów cofać nie będzie trzeba ;) Chyba, że chodziło Ci ogółem o zjawisko, że gdy te pakiety w systemie będą cofnięte potrzeba takiego priorytetu?
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-17 12:11:46)
Chodziło o to, że jak dasz danym pakietom priorytet powyżej 1000, to apt-get dist-upgrade będzie chciał je cofnąć, czego nie zaproponowałby przy „normalnych” wartościach. Skoro nie masz zamiaru nic cofać, tylko zablokować przed aktualizacją, to cofanie Cię nie dotyczy.
http://dug.net.pl/tekst/163/priorytety_pakietow_%28 … interpretacja
Aha, ok. Dzięki za pomoc.
W takim razie i tak dam Pin-Priority na 1020 - nie chcę by cokolwiek tego Xorga ruszyło
jak będę zmieniać kompa, wtedy go zaktualizuję i nvidia-uninstall
Pzdr
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-17 12:33:09)
jeszcze jedno;
http://snapshot.debian.org/archive/debian/20110922T … -legacy-96xx/
w tym repo snapshota z Xorgiem 1.10 jest nvidia-glx-legacy-96xx, więc chyba też mógłbym zainstalować sterownik z tego repo za pomocą aptitude?
a potem zatrzymać go tak samo jak *xorg*?
Tak.
Zainstalowałem jednak skryptem i wszystko jest GIT!
po aptitude update && aptitude upgrade na normalnych repozytoriach testinga:
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libdrm-nouveau1a{a} Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: libdrm-intel1 libdrm-radeon1 libdrm2 libffi5 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libpciaccess0 libpixman-1-0 libx11-6 libx11-data libxau6 libxaw7 libxcb-shape0 libxcb1 libxdmcp6 libxi6 libxmu6 libxmuu1 libxpm4 libxtst6 x11-common x11-utils xserver-common xterm 25 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 38,6 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 16,8 MB. Kontynuować? [T/n/?] Przerwane.
co z tego jeszcze przydałoby się zatrzymać tj, wpisać do /etc/apt/preferences ?
lub jak sprawdzić z jakimi zależnościami instalował się zestaw "xserver-xorg xserver-xorg-core xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-vesa" ?
libdrm-nouveau1a nie jest u mnie miłym gościem, bo z Nouveau nie korzystam ;/
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-17 20:46:20)
x11-common oraz xserver-common możesz dorzucić bo to z tych samych pakietów źródłowych co już zatrzymane, ale nie jest to konieczne. Po co Ci w ogóle na przykład pakiety libdrm-intel1 albo libdrm-radeon1? Z polecanymi instalujesz/aktualizujesz?
mv /etc/apt/apt.conf.d/01autoremove /root/
/root/.aptitude/config
APT ""; APT::Install-Recommends "true"; APT::Install-Suggests "false"; APT::AutoRemove ""; APT::AutoRemove::RecommendsImportant "false"; APT::AutoRemove::SuggestsImportant "false";
instaluje tylko z "Recommends" (podobał mi się ten konfig z wcześniejszej instalacji) (a recommends i suggests wywala gdy nie potrzebne przy usuwaniu). (apt-get nie używam)
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-17 21:10:38)
To pewnie zainstalowały się jako polecane (ja ich nie mam) i dlatego teraz coś Ci wciąga libdrm-nouveau1a (też nie mam).
Strony: 1