Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-01-16 20:14:25

Horrigan - Użytkownik

Horrigan
Użytkownik

Gnumeric - wzory matematyczne

Chciałbym się zapytać czy ktoś z Was wie, o ile to możliwe, w jaki sposób można pisać wzory matematyczne w gnumericu lub wpisać np. indeks górny w opisie osi na wykresie.

#2  2012-01-16 20:51:15

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Re: Gnumeric - wzory matematyczne

Aleś sobie wybrał... Z tego co wiem to tylko masochiści w tym pracują... Wiem, że to nie jest rozwiązanie godne dugowicza, ale może lepiej skorzystać z libreoffice-calc? Nie musiałbyś się uczyć wszystkiego na nowo...

Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-01-16 20:52:19)

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#3  2012-01-16 22:20:18

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

@P@blo

Nie jestem ekspertem, ale powiadają na mieście, że Gnumeric niszczy nawet Microsoft Office'a, a co dopiero LibreOffice'a

Ofc. nie jestem autorem tych słów, bo praktycznie nie używam żadnego z tych programów (głównie tylko do odczytu danych z neta)

Fervi

#4  2012-01-16 22:34:49

Horrigan - Użytkownik

Horrigan
Użytkownik

Do tej pory używałem zestawu Abiword/Gnumeric, no ale jak nie wykombinuje nic z tymi wzorami to gnumerica trzeba będzie czymś zastąpić.

#5  2012-01-16 23:15:10

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Przesadzacie z tą krytyką Gnumerica.

Mialem kiedyś arkusz Exela  ściagnięty z netu, który miał dość skomplikowane reguły.
OpenOffice 3.2 poległ na polu chwały, za to w Gnumericu wszystko działało.

Także nie ma reguły na to, że jeden arkusz zawsze działa a drugi zawsze jest beee.

Najlepszy byłby taki, który potrafi prawidłwo zapisać plik w formacie xls - aby jego reguły zadziałały w exelu.

Tutaj teoretycznie OO/Libre powinien sobie lepiej poradzić.
Ale od teoretycznie do praktycznie jest kawał drogi...

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-17 16:52:51)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#6  2012-01-16 23:45:27

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

fervi napisał(-a):

@P@blo

Nie jestem ekspertem, ale powiadają na mieście, że Gnumeric niszczy nawet Microsoft Office'a, a co dopiero LibreOffice'a

„Na mieście” powiadają również, że „OpenOffice to zabawka”, w którym to stwierdzeniu jest tyle samo prawdy, co w zdaniu „żyrafy potrafią latać”.

„Na płocie było napisane »dupa«…”

#7  2012-01-17 00:22:45

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

fervi napisał(-a):

Pfffff... (poplułem się...)
A ja natomiast słyszałem od osoby która zna wręcz na wylot Excel'a i Calc'a i twierdzi, że to drugie jest lepsze. Moim skromnym zdaniem też, aczkolwiek te dwie rzeczy siebie za bardzo nie lubią... Np arkusz napisany w Calku 'domyślnie' nie zostanie odczytany w Excel'u (chodzi mi o formuły). Tzn wyniki będą, ale to co się pod nimi kryje już zostanie zatracone. Koleżanka tak straciła(by) duuużo punktów. Bo powiedziano jej, że 'przepisała wyniki'...

@Jacekalex:
Masz racje. Znam też człowieka, który się pokroi za gnumeric'a, ale jak chciał nas coś tam nauczyć (bodajże to było coś w stylu iloczynu kartezjańskiego dwóch tabel - jak w SQL) to ludzie zaczęli tak jęczeć... W prawdzie zadziałało... Ale każdemu trzeba było pisać wręcz z osobna, bo 'składnia' jest nieco inna. On też powiedział, że na 99% nie ma takiej możliwości jak pisanie wzorów...

Podsumowując zdecydowanie do tych rzeczy co autor chce to myślę, że LO sobie lepiej poradzi...

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

Stopka forum