Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chciałem wrzucić do wszystkich plikow okładki. Dokłaniej chodziło mi o to, aby wymodzić taki skrypt, który przeszuka katalogi i tam gdzie bedzie okładka(czyli na każdy album) zapisał je do plików z tego katalogu.
Znalazłem taki skrypt w sieci
require 'id3lib' tag = ID3Lib::Tag.new('myfile.mp3') cover = { :id => :APIC, :mimetype => 'image/jpeg', :picturetype => 3, :data => File.read('cover.jpg') } tag << cover tag.update!
wg autora mógłby się do tego nadać.
Niestety, po próbie odpalenia dostaję
id3cover:1:in `require': no such file to load -- id3lib (LoadError) from id3cover:1
a nie mam takiego pakietu
Co zrobić, może ewentualnie jest jakiś inny sposób?
http://id3lib.sourceforge.net/ instalowałeś to?
i id3 - Edytor znaczników ID3 i id3ed - Another id3 tag v1 editor p id3ren - id3 tagger and renamer i id3tool - Command line editor for id3 tags i id3v2 - A command line id3v2 tag editor p kid3 - KDE MP3 ID3 tag editor p kid3-qt - Audio tag editor v libaudid3tag-dev - p libaudid3tag1 - audacious id3 tag manipulation library v libaudid3tag1-dbg - p libicegrid33 - Libraries implementing grid-like services for ZeroC Ice p libid3-3.8.3-dev - ID3 Tag Library: Development Libraries and Header Files. i A libid3-3.8.3c2a - Library for manipulating ID3v1 and ID3v2 tags. v libid3-dev - i libid3tag0
Nie wiem za bardzo o co ci chodzi, ale takie pakiety mam zainstalowane.
Dobra uruchomiłem. Trzeba było zaintalować id3lib-ruby wg http://id3lib-ruby.rubyforge.org/doc/files/INSTALL.html
tylko, że woła on o pliki cover.jpg.
Ja mam raczej png i nazywają się jak albumy. Potrafi ktoś zmodyfikować ten kod?
Ostatnio edytowany przez gnejusz pompejusz (2009-02-01 14:17:08)
Sylwester tuż tuż a ja nie mogę znaleźć programu który by właśnie ów czynność robił... Mam np banshee, ale on ściąga tylko na potrzeby programu, a ja chciałbym, aby program dodał okładkę do mp3 na stałe. Czy jest jakaś wtyczka, jakiś program do tego? W ostateczności może być na $hita. Korzystam właśnie z takiego mp3tag (przez wine), który teoretycznie coś takiego potrafi (ściągając z amazon.com) ale coś to nie wychodzi :(
Bardzo proszę o pomoc.
P@blo: kiedyś komuś coś takiego pisałem. Automatyzuje id3image, który właściwie jest tym, czego potrzebujesz. Kwestia tylko żeby pobrać odpowiednie okładki…
Minio napisał(-a):
...Kwestia tylko żeby pobrać odpowiednie okładki…
No właśnie. A jak ma się mp3 z różnych stron świata to pobranie okładek do każdego pliku z osobna jest problemem... Wg mnie takie programy jak banshee maja taką funkcje tylko trzeba to jakoś wydobyć. Amarok też to teoretycznie potrafi, ale mi nie chce wogóle pobierać okładek... Dzięki za sh.
EDYTKA:
Program na $hita: mp3tag działa bardzo sprawnie przez wine i ma funkcje dodawania okładek. Nie jest to może szczyt moich marzeń, ale dodaje, ściąga i gra.
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-12-31 15:05:01)