Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zależy, w który rynek celują. gdyby zrobili z tego zgrabny SoC wpychając tam więcej peryferiów, miałoby lepsze szanse w przemyśle. no i potrzeba bardzo dużo szkoleń i wsparcia, a w tym polacy są ciency. jak kupisz coś polskiego to jesteś zdany na siebie, nawet naprawy gwarancyjne ciężko wyegzekwować
a może po prostu starali się zrobić coś "uniwersalnego", puścili w rynek i zobaczą, gdzie najlepiej będzie szło? tak trochę na wariata, zwłaszcza z tą javą ;)
Mi to na lekki fake wygląda, bo sami tego nie wymyślili.
Mnie tylko cieszy, że ktoś w tym kraju robi mikroelektronikę, co prawda cyfrówkę na której się nie znam, ale to już coś ;-)
I najważniejsze to pytanie o proces, w którym to zrobili -- prototypowanie kosztuje i to po kilka kilo ojro za mm^2 ;/
Specyfikacja procesora Warszawa to:
- Architektura procesora: 32 bitowa
- Zegar systemowy: 700MHz (prototyp 66MHz)
- Pamięć Cache: 4KB
- Stack RAM:512B
- Obsługa Portów: GPIO
- 32 bitową szyna peryferii, umożliwiającą podłączenie do 128 urządzeń.
Faktycznie, dla Sandy Bridge i Ivy Bridge taka konkurencja jest zabójcza...
Zwłaszcza, jak inżynierownie Intela zobaczą tą specyfikację :xD
Podobno na skręt kiszek (ze śmiechu), nie ma pastylek......
Pozdro
;-)
re Jacekalex
Może za przeproszeniem d..y inżynierom Intela nie poodpadają za to ciekawy jest fakt, że goście zaprojektowali to ustrojstwo i wdrożyli w nieco ponad pół roku :) (Intelowi dojście do 700Mhz zajęło ~25lat ;d) Już jest testowany w jednej firmie do monitoringu produkcji.
"Stworzony przez nas procesor będzie mógł znaleźć szerokie zastosowanie zarówno w firmach produkcyjnych, jak i w rolnictwie czy gospodarstwach domowych w tzw. inteligentnym domu. Umożliwia on pracę nie - jak dotychczasowe procesory - osobom wysoko wykwalifikowanym, lecz wszystkim, którzy orientują się w programowaniu Java, czyli naprawdę dużym rzeszom ludzi - powiedział prezes firmy. Podkreślił, że niewątpliwą zaletą procesora "Warszawa" jest też jego niska cena - ok. 100 zł."
Jak się wstrzelą w niszę to na co komu będzie Ivy Bridge by mu światłami w domu zarzadzał? ;d
Oczywiście, tylko że Intel robil coś nowego, a tutaj powstaje coś, co jest XX lat za Intelem, i korzysta w pewnym zakresie z doświadczeń innych producentów procesorów.
Dlatego może zaspokoić dumę narodową, ale na jakikolwiek sukces rynkowy zarówno w komputerach, jak i np routerach czy urządzeniach mobilnych , nie liczyłbym zbytnio, poza niektórymi wąskimi specjalistycznymi zastosowaniami.
O wiele bardziej bym wolał, żeby w Poslce zaczęła sie produkcja niebieskich laserów, bo z patentu na surowniec do zbudowania niebieskiego lasera, na razie wyszły kwadratowe jaja (w sensie biznesowo-gospodarczym), a miały być cuda na kiju.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-12-08 00:49:05)
@Jacekalex
noo to postaw caly sprzet na ivy bridge do kierowania .... światlami dorgowymi .
Prawie tak bezsensowne jak windows xp w bankomatach.
A po co Ivy Bridge do kierowania światłami drogowymi?
Czy przypakdkiem Nec, Hitachi czy Samsung (i kilka innych firm) nie tłuką paru setek procesorów przemysłowych, które zapierzają w obrabiarkach, wiertarkach, lodówkach, pralkach , samochodach i paru milionach innych rzeczy?
Texas Instruments też nic podobnego nie robi? a Rockwell?.
Takze chętnie zobaczę, ile tysięcy sztuk tego cudu znajdzie nabywców w ciagu najbliższych 5 lat.
sam podałeś taki argument :P ja podałem kont przykład , wiem że to "trollowanie" było więc zrobiłem to samo, generalnie w takich kwestiach proponuje sie przenieść na przyszłośc na onet.pl , w końcu od czegoś mają tam forum . :]
Spoko, po prostu zasugerowałem się sprzętową obsługą javy (było na elektrodzie).
A poza tym widziałem już nie jeden cudowny projekt i nadzieję na to, że Japońców i Amerykańców dogonimy i przegonimy.
I jak dotąd, wszystkie kończyły się mniej więcej jednakowo.
Co nie znaczy co prawda, ze ten skończy podobnie, 700Mhz i 4 KB cache to nieźle na początek, ale sukcesu dla takiego procka nie widzę w większości zastosowań.
Nie widzę też zbyt wielu polskich urządzeń, w których mogłoby to działać, bo na eksport do Japonii, Korei Chin, UK, Niemiec czy USA raczej nie liczę.
Jacekalex napisał(-a):
Faktycznie, dla Sandy Bridge i Ivy Bridge taka konkurencja jest zabójcza...
Zwłaszcza, jak inżynierownie Intela zobaczą tą specyfikację :xD
Podobno na skręt kiszek (ze śmiechu), nie ma pastylek......
Pozdro
;-)
Widziałem kiedyś raport z projektu wzmacniacza operacyjnego w technologii AMI 0.6um pewnego inżyniera z intela.... to był dopiero śmiech na sali. Specyfikacje chłop spełnił, ale tak spapranego wzmacniacza to ja nawet u swoich studentów nie widziałem ;-)
Ja natomiast w 2007 kupiłem śmiech na sali (typ C2D E6750), i nawet działa.
:D