Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Już jakiś dwa lata jestem posiadaczem domeny (PL) pewnej miejscowości (niewielkiej wsi).
Skontaktował się ze mną przedstawiciel Rady Sołeckiej z prośbą o zwolnienie im tej domeny.
Poinformował mnie również o tym, że jeśli odmówię to sprawa zostanie skierowana do
Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji i że kosztami sądowymi zostanie obciążona strona przegrana.
I że zgodnie z regulaminem NASK domeny PL należą do właściwej jednostki samorządowej.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji ?
Czy stoję na przegranej pozycji ?
A może ktoś z was chce taką domenę kupić ?
www.bystrzycagorna.pl
Regulamin jest tutaj: http://www.dns.pl/regulamin.html
Domeny nie należą do właściwej jednostki samorządowej tylko:
6.
NASK może odmówić przyjęcia Oferty w szczególności, gdy:
...
c.
Oferta dotyczy Nazwy Domeny odpowiadającej nazwie województwa, powiatu, gminy lub miejscowości w Domenie .pl, chyba że Oferentem jest właściwa jednostka samorządu terytorialnego albo Skarb Państwa reprezentowany przez właściwy organ administracji ; Oferta dotycząca Nazwy Domeny odpowiadającej nazwie województwa, powiatu, gminy lub miejscowości w Domenie .pl może być złożona tylko bezpośrednio w NASK,
Natomiast przedstawiciel rady sołeckiej nic nie może, gdyż sołectwo nie jest jednostką samorządu terytorialnego (są nimi gminy, powiaty i województwa) a jedynie jednostką administracyjną powołaną przez właściwą gminę. Właściwym do wniesienia takiego wniosku wójt/rada gminy
Sprawa jest raczej z góry przesądzona, natomiast możesz żądać pokrycia poniesionych kosztów i utraconego zarobku/wyrównania poniesionych strat (poprzez spisanie odpowiedniej umowy albo nawet przed sądem cywilnym oczywiście musisz mieć jakieś wiarygodne wyliczenia i dokumenty, to nie USA)
W regulaminie masz:
6.
NASK może odmówić przyjęcia Oferty w szczególności, gdy:
[..]
c.
Oferta dotyczy Nazwy Domeny odpowiadającej nazwie województwa, powiatu, gminy lub miejscowości w Domenie .pl, chyba że Oferentem jest właściwa jednostka samorządu terytorialnego albo Skarb Państwa reprezentowany przez właściwy organ administracji ; Oferta dotycząca Nazwy Domeny odpowiadającej nazwie województwa, powiatu, gminy lub miejscowości w Domenie .pl może być złożona tylko bezpośrednio w NASK,
NASK nie odmówił, więc uznał że do domeny masz prawo ;-)
IMO najlepiej zadzwonić do wspomnianej Izby Informatyki i Telekomunikacji, albo nawet od razu do Sądu Polubownego ds. Domen Internetowych przy Polskiej Izbie Informatyki i Telekomunikacji i podpytać czy w ogóle jest sens się stawiać. Może zaproponuj odkup Radzie za jakąś rozsądną kwotę ?
Ja mogę ją odkupić za przysłowiową złotówkę ;-)
EDIT: Jak zwykle mnie ktoś wyprzedził ...
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2011-11-07 17:04:20)
To chyba najpierw zadzwonię do tej izby i sądu.
Porozmawiam i zobaczę co mi powiedzą.
Z tego co pisza ludzie to cały kruczek twki w "Nazwy Domeny odpowiadającej nazwie województwa, powiatu, gminy lub miejscowości w Domenie .pl" Co ciekawe jak czytam gdzie indziej nie ma nigdzie wymienionego słowa "miejscowości" za to jest wymienione stosowne rozporzadzenie do którego ten punkt regulaminu NASK się odnosi:)
Co za tym idzie Bystrzyca Górna nie została wymieniona w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r., Dz. U. nr 110/99 poz. 1267 gdyz nie jest siedzibą powiatu ani gminy.
Linkt do pdf-a z rozporzadzeniem - http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19991101267
Krótko mówiąc masz pełne prawo do tej domeny. Choć Sąd Polubowny może (choć nie musi) zdecydować inaczej, tak czy siak sprawę mozna przeciągnąć o całe miesiące choćby tylko dla prztyczka w nos za grożenie zamiast ludzkie załatwienie sprawy ;d.
Przynajmniej ja to tak widzę.
Ostatnio edytowany przez yantar (2011-11-08 00:48:10)