Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-11-07 10:53:14

marianciu - Użytkownik

marianciu
Użytkownik

Wysłać mail przed wyłączeniem komputera

Witam

Przyszedł mi taki chytry pomysł, aby wysyłać maila, po włączeniu Debiana i przed wyłączeniem Debiana, w sensie, że system już działa, lub, że nie będzie działał.

Czy wiecie, czy jest już może takie coś napisane, a jeśli nie może byście mi podpowiedzieli, gdzie szukać takiego czegoś.

Przy włączaniu Debiana, nie wydaje mi się, to być, jakoś zbytnio trudne, po prostu z automatu ustawić aby słał po starcie, ale przy wyłączeniu, tego już nie mam pojęcia, jak zrobić.

I w tym temacie prosił bym o jakieś wskazówki.

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Debian Jessie Amd64, Xfce 4.10

#2  2011-11-07 11:48:11

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: Wysłać mail przed wyłączeniem komputera

Napisz skrypt wysyłający tego maila i ustaw by się uruchamiał przy zatrzymaniu systemu. Najlepiej przed ubiciem innych rzeczy potrzebnych do wysłania tego maila.

#3  2011-11-07 12:19:06

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: Wysłać mail przed wyłączeniem komputera

Możesz do runlevela 0 i 6 (system wchodzi w nie, kolejno, przy wyłączaniu i ponownym uruchamianiu komputera) dodać skrypt, który będzie wysyłał maila. Tylko musisz zadbać o to, żeby uruchamiał się jak najwcześniej (zanim zostanie wyłączona usługa zapewniająca dostęp do sieci) i aby trwał tylko jakiś określony czas (aby przypadkiem nie zablokował Tobie procesu wyłączania komputera).

Możesz podejrzeć jak to robią w unattended-upgrades.

Stopka forum