Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej,
No niby nic ważnego, ale denerwuje mnie to... Od kiedy zainstalowałem libreoffice to ikony (calc'a,writer'a...) nie maja ikon... Wie ktoś jak to dorobić?
Dodam, że ponowna instalacja nie pomogła...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-05 18:49:36)
„Ikony nie mają ikon”?
I gdzie ich konkretnie nie ma? Może jakiś zrzut ekranu?
LO wymaga zainstalowanego przynajmniej jednego pakietu zaczynającego się od „libreoffice-style-” (domyślny jest libreoffice-style-galaxy).
No... Pliki. Nie wiem jak to nazwać:
pablo@lena:~$ dpkg -l |grep libre ii libdjvulibre-text 3.5.24-9 Linguistic support files for libdjvulibre ii libdjvulibre21 3.5.24-9 Runtime support for the DjVu image format ii libreadline6 6.2-7 GNU readline and history libraries, run-time libraries ii libreoffice-base-core 1:3.4.3-4 office productivity suite -- shared library ii libreoffice-calc 1:3.4.3-4 office productivity suite -- spreadsheet ii libreoffice-common 1:3.4.3-4 office productivity suite -- arch-independent files ii libreoffice-core 1:3.4.3-4 office productivity suite -- arch-dependent files ii libreoffice-gnome 1:3.4.3-4 office productivity suite -- GNOME integration ii libreoffice-gtk 1:3.4.3-4 office productivity suite -- GTK+ integration ii libreoffice-help-pl 1:3.4.3-4 office productivity suite -- Polish help ii libreoffice-l10n-pl 1:3.4.3-4 office productivity suite -- Polish language package ii libreoffice-style-galaxy 1:3.4.3-4 office productivity suite -- Galaxy (Default) symbol style ii libreoffice-writer 1:3.4.3-4 office productivity suite -- word processor
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-05 17:35:09)
Spodziewam się, że Gnome te dane wyciąga z plików .desktop znajdujących się w katalogu /usr/share/applications/, tak jak robi większość współczesnych środowisk graficznych. Same ikony znajdują się w pakiecie libreoffice-common (w katalogu usr/share/icons/hicolor/<rozmiar>/apps/), zaś pliki .desktop w odpowiednich pakietach LO (np. libreoffice-calc). Oba te pakiety masz zainstalowane.
Zobacz, czy masz pliki, o których wspominam w podanych wyżej katalogach. Jeżeli nie, to proponuję wywalić (z purge) wszystko związane z LO i zainstalować ponownie. Jeżeli masz, to znaczy że błąd leży po stronie GNOME. Może chodzić albo o to, że GNOME oczekuje ikon w innym rozmiarze, niż ma dostarczone, i nie radzi sobie z ich przeskalowaniem (wątpliwa hipoteza), albo o to, że masz jakieś pliki .desktop w swoim katalogu użytkownika (~/.local/share/applications/) które wskazują na nieistniejące ikony. Ewentualnie błąd leży w innym miejscu, którego na razie nie potrafię zidentyfikować.
Możesz jeszcze zobaczyć, czy na nowym użytkowniku wygląda to podobnie.
Można jeszcze spróbować użyć jakiegoś zestawu ikon, który zawiera ikony libreoffice.
No niby w icons coś tam jest... Ale nie wszędzie... Np
pablo@lena:~$ ls /usr/share/icons/hicolor/128x128/apps/|grep libre libreoffice34-base.png libreoffice34-calc.png libreoffice34-draw.png libreoffice34-impress.png libreoffice34-main.png libreoffice34-math.png libreoffice34-startcenter.png libreoffice34-writer.png
pablo@lena:~$ ls .local/share/applications/ defaults.list mimeapps.list
Ale w /usr/share/application/ tych ikon nie mam:
Jak dodam ręcznie, nic się nie dzieje...
A wywalenie wszystkiego (z opcją purge) nic nie dało.
@Arn
Nie umiem w tym gnomie dodać ikon... Siedzie już 4 godzinę nad tym... Coś upośledzony jest gnome 3 w debianie... Jak pomożesz to sprawdzę.
EDIT:
Sory... Dodanie ręczne działa... Zapomniałem, że musze nautilus'a jako root otworzyć i dopiero modyfikować ikony... No a problem już miałem w gnome 2. Może coś jest z pakietami nie tak??
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-05 18:43:13)
W każdym razie, problem jest związany z GNOME a nie LO.
Dobra. Nauczyłem się dodawać nowe ikony z gnome-look, no i ładnie dodał ikony ale nie wszędzie, sound-juicer nie ma teraz ikony a przedtem miał. No a ikony LO są stare, czyli takie jak ustawiłem ręcznie. Rozumiem, że wina leży w gnome, ale chciałem się dowiedzieć jak to teraz działa... No bo aplikacje są w /usr/share/applications ikony do nich w /usr/share/icons/hicolor no ale ikony z motywu są (w moim przypadku) w $HOME/.icons/. No i co sprawia, że widzę ikony z motywu a nie te co są we właściwym katalogu? gnome-tweak-tool? Czy jakiś inne cudo? Z tą informacją mógłbym u siebie to nieco poprawić...
EDIT:
Dzisiejsza aktualizacja załatwiła sprawę. Wina LO
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-11 11:34:23)
Strony: 1