Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Mój problem prezentuje się następująco. Od jakiegoś czasu, aby przeprowadzić aktualizację systemu, muszę zaktualizować listę pakietów, ponieważ bez tego ani aptitude, ani apt-get ani synaptic ich nie wykrywa. Jest to o tyle problematyczne, że zabiera dużo czasu i jest po prostu niewygodne. Zaprezentowałbym screeny/fragmenty kodu, ale system obecnie jest aktualny. Używam Debiana Wheezy wyposażonego we Fluxboksa.
Rozumiem, że sytuacja prezentuje się następująco: robisz update — pakiety do aktualizacji są, następnie np. restartujesz system bez ich instalowania — aktualizacji już rzekomo nie ma. Bo naturalnym jest, że po ich instalacji następne mogą się pojawić dopiero po wykonaniu update.
Pokaż:
df -h df -i mount
Sprawdź systemy plików za pomocą fsck.
Najlepiej jakbyś wkleił też wyniki
aptitude update aptitude -s safe-upgrade
Hehe, szczerze temat mnie rozśmieszył... Bo to co jest w temacie to jest logiczne :D poto jest update...
Wg mnie powinien on być: 'Aptitude nie wykrywa pakietów bez "aptitude update"'
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-10-26 10:11:08)
Hmmm... Czyli powiadacie, że to jest normalne? Nie wiem, używam Debiana od Etcha, zawsze byłem przekonany, że lista świeżych wersji pakietów po prostu bierze się z "nikąd", bez odświeżania listy za pomocą update. Przyznam, że mnie zaskoczyliście :) A jak prawdopodobne jest to, że miałem jakieś narzędzie sprawdzające aktualizacje od początku instalacji systemu i usuwając jakieś pakiety usunąłem także je?
QzzY napisał(-a):
A jak prawdopodobne jest to, że miałem jakieś narzędzie sprawdzające aktualizacje od początku instalacji systemu i usuwając jakieś pakiety usunąłem także je?
Mogłeś mieć jakiegoś menedżera pakietów zainstalowanego wraz ze środowiskiem graficznym ustawionego tak, aby tylko aktualizował bazę danych pakietów (apt-get/aptitude update) bez ich prawdziwego aktualizowania(apt-get/aptitude upgrade/dist-upgrade).
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-10-26 15:36:53)
a zastanowiłes sie skąd system ma wiedziec ze ma jakies pakiety to update ?? po to to wlasnie jest, tego nie ominiesz.
Z "nikąd" to jedynie wąsy się biorą ;)
Narzędzi sprawdzających jest całkiem sporo, podam ci dwa najpopularniejsze:
- http://packages.debian.org/pl/wheezy/update-manager-gnome
- http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mintuploa … 3.8.4_all.deb lub http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mintupdat … 1.0.4_all.deb (narzędzie z LMDE, musisz zapewne doinstalować zależności)
~ $ aptitude show mintupdate Pakiet: mintupdate Nowy: tak Stan: niezainstalowany Wersja: 4.3.3 Priorytet: opcjonalny Sekcja: admin Opiekun: clem <root@linuxmint.com> Rozmiar rozpakowanego: 848 k Wymaga: python (>= 2.4), python (< 3), python-gtk2, python-glade2, synaptic, mint-common W konflikcie z: mintupdate-gnome, mintupdate-kde, mintupdate-xfce Zastępuje: mintupdate-gnome, mintupdate-kde, mintupdate-xfce Opis: Update Manager Helps installing security updates and new versions of packages.
~ $ aptitude show mintupdate-debian Pakiet: mintupdate-debian Nowy: tak Stan: niezainstalowany Wersja: 1.0.4 Priorytet: opcjonalny Sekcja: admin Opiekun: clem <root@linuxmint.com> Rozmiar rozpakowanego: 811 k Wymaga: python (>= 2.4), python (< 3), python-gtk2, python-glade2, synaptic, mint-common W konflikcie z: mintupdate, mintupdate-gnome, mintupdate-kde, mintupdate-xfce Zastępuje: mintupdate, mintupdate-gnome, mintupdate-kde, mintupdate-xfce Opis: Update Manager Helps installing security updates and new versions of packages.
Polecałbym bardziej update-manager-gnome
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-10-26 15:42:25)
QzzY napisał(-a):
A jak prawdopodobne jest to, że miałem jakieś narzędzie sprawdzające aktualizacje od początku instalacji systemu
cron-apt by pasował
http://packages.debian.org/squeeze/cron-apt ?
Edit:
Widać azhag był pierwszy. :)
Ostatnio edytowany przez Elder (2011-10-26 15:52:35)
cron-apt to automat. na stable jeszcze jeszcze ale na testing/sid może coś sie stać i lepiej robić aktualizacje ręcznie :p
Yampress napisał(-a):
cron-apt to automat. na stable jeszcze jeszcze ale na testing/sid może coś sie stać i lepiej robić aktualizacje ręcznie :p
Można używać cron-apt do odświeżania listy pakietów i pobierania pakietów do aktualizacji, a faktyczną aktualizację odpalać ręcznie.
opis pakietu cron-apt napisał(-a):
By default it just updates the package list and downloads new packages without installing.
Wydaje mi się, że poradziłem sobie prościej, bez instalowania dodatkowego oprogramowania. Dodałem update do Crona i co godzinę mi sam pobiera listę pakietów :) Dzięki za pomoc i wyjaśnienie
Strony: 1