Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-10-19 01:10:13

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

FPGA - tylko układ

Hm, ktoś coś takiego kiedyś nabywał? Sam układ, a nie całą płytkę, zresztą o nie także trudno w Polsce, albo nie wiem jak ich szukać. Ale bardziej bym zmierzał w stronę samego układu i drukowania płytki z paroma wyjściami. Tak :) wtedy trzeba sobie wszystko samemu zakodzić.

BTW czy ktokolwiek widział Intel Atom serii E6x5? Te z FPGA na PCI-Express. Niby są, ale ich nie ma.

Jakby ktoś kiedyś szukał → http://pl.farnell.com/uklady-fpga

Ostatnio edytowany przez paoolo (2011-10-19 12:48:56)

#2  2011-10-19 20:10:24

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

Re: FPGA - tylko układ

Żaden ze mnie spec w tej dziedzinie, ale swego czasu też chciałem kupić układ, który usmażyłem (chińska konsolka/ pmp). Po długim czasie przekopywania netu znalazłem firmę dystrybuującą spmp3052: chiński sunplus, do tego mogłem kupić ukłąd za jakąś śmieszną cenę za sztukę (30$? jakoś tak), ale w hurcie po 100 sztuk ;) gratis dostawałem dokumentację. Konkludując: poza producentem i hurtem możesz pomarzyć. Jedyną opcją jest znaleźć innych takich czubów jak Ty zamówić "jeden hurt" i podzielić się kosztami i towarem.
Kolejną sprawą jest przeznaczenie takiego układu: o ile elementy dystkretne kupisz i na wagę, o tyle te specjalizowane już tylko w kitach (mikrokontrolery), albo wyrżniesz z jakiegoś starego sprzętu (por ess).
Pochwal się jeszcze dokładnie o co Ci chodzi i co CI chodzi po głowie; obiorę odpowiednią taktykę by oszczędzić CI bólu i rozczarowań ;)
<marudzenie> a wszystkiemu jest winny kapitalizm i "opłacalność" danych przedsięwzięć; dla garstki geeków czy entuzjastów danego obiektu nie warto jest wznawiać produkcji,  czy dystrybuować sztuk</marudzenie>
@podlinkowanego contentu: to o czym piszesz ma przedrostek "industrial", oznaczający "przemysłowy".
Ty nigdy nie kupisz czegoś takiego, tymbardziej "jednej sztuki", a żaden poważny menago czy dyrektor działu zamówień jakiejś firmy nie będzie zwyczajnie z Tobą gadał czy "możecie dorzucić jedno zamówienie więcej dla mnie, ja zapłacę", chyba ze masz chody i wszędzie wujków.

#3  2011-10-19 23:46:24

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Wszystkie powyższego nie mam :)

Chodzi o układ pod sieciowy sniffer. Na Altera Cyclone 2 ktoś stawiał cały stos TCP/IP i obsługę HTTP. Nam/mnie chodzi tylko o nasłuch na 1 warstwie i rozpakowywanie kolejnych pakietów do warstwy najwyższej. Wstępnie po rozmowie, wychodzi, że do sprzętu dojdziemy, gdy uda się nam pomysł przenieść na peceta najpierw. Czyli się nie pali w sumie i w sumie taniej (jak piszesz) wyjdzie załatwić tzw. płytkę rozwojową niż samemu ją robić. Albo w ogóle jej nie załatwiać :)

#4  2011-10-20 01:35:46

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

nie bardzo rozumiem, o czym gadacie? sam układ kosztuje parędziesiąt złotych, więcej wychodzi za druk, resztę elektroniki i obudowę :P a poza tym w przemyśle FPGA nie stosuje się chmarami, tylko pojedynczo, w konkretnych aplikacjach. potrzeba jednej sztuki, to się kupuje jedną sztukę.

tu przykładowy link z ceną do rzeczonego cyclone II: http://www.kamami.pl/index.php?categoryID=1333

muszę przyznać że to bardzo ciekawe zastosowanie FPGA, nie spotkałem się jeszcze z czymś podobnym. tak z ciekawości: ile to ma mieć wejść/wyjść?

linux regd. user #248790

#5  2011-10-20 02:39:13

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Tak swoją drogą, przypomniałem sobie, że mam takie płytki rozwojowe od... milyges'a :D tylko że to płyty główne za tzw. piwo z prockiem i RAM'em. A co do pytania ilości wejść/wyjść? chodzi o port ethernet? jeden tylko póki co. Podpięcie wtyczki pod układ bezpośrednio nie wchodzi w grę, ale można przez układ realteka (widziałem takie cóś) i wówczas w grę wchodzi strumień bitów na wejściu do układu - to już jest coś co może interesować nas - nie myślę robić kodowania wszelkiej maści jakie są w różnych standardach Ethernetu, jedynie te pakiety, ramki, datagramy rozpakowywać, analizując ten strumień bajtów.

Stopka forum