Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-10-06 13:58:22

barni123 - Nowy użytkownik

barni123
Nowy użytkownik

Udostepnianie połączenie internetowego drugiemu komputerowi przez Wifi

Witam,
Mam internet z Neostrady i żeby działał muszę wpisać nazwę użytkownika, i hasło i tak jak w temacie napisałem chciałbym udostępnić bezprzewodowe połączenie internetowe drugiemu komputerowi.
Moje urządzenia:
Modem adsl z interfejsem USB
router DSL bez wejścia na USB
karta sieciowa z wejściem Ethernet

Do komputera PC mam podłączony internet kablem usb z modemu adsl i chciałbym aby z tego samego komputera podłączyć internet do routera za pomocą karty sieciowej a ten wytwarzałby bezprzewodową sieć  Jestem w tym zielony ale słyszałem że da się tak zrobić tylko nie wiem jak to skonfigurować (do którego wejścia w routerze podłączyć kabel RJ-45 który idzie z karty sieciowej komputera PC WAN czy LAN, jak poustawiać IP, itd.)mój router to CERBERUS PENTAGRAM p6361.I IP mam przydzielane automatycznie z neostrady.Proszę o dokładny opis jak to zrobić.

w załączniku schemat tak jakbym chciał żeby to wyglądało i zdaje sobie sprawę z tego że żeby na drugim laptopie był internet musi być włączony PC

Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi:)

http://img89.imageshack.us/img89/8199/siea.jpg

#2  2011-10-06 19:31:59

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Re: Udostepnianie połączenie internetowego drugiemu komputerowi przez Wifi

Bez sensu. Rachunek za 3 miesiące włączonego kompa to równowartość modemu z routerem -urządzenia, które obsłuży oba komputery. Ale każdy robi jak lubi ;-)
Najpierw napisz jaki OS masz na PC-cie.

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#3  2011-10-06 19:45:50

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

barni123 napisał(-a):

Witam,
Mam internet z Neostrady i żeby działał muszę wpisać nazwę użytkownika, i hasło...

A to aż taki wielki problem?? Śmiesznie to brzmi po prostu... Podobno są routery które zastępują ten modem... Wiem, że kiedyś się szlo do sklepu i mówiło się router dla neostrady i się miało wifi... Sam tego nie próbowałem... Może to cię powinno zainteresować... Z drugiej strony chyba lepiej zamówić livebox'a, masz go za zeta chyba bez zmiany umowy... Dzwonisz i następnego dnia możesz go odebrać...

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#4  2011-10-06 22:02:34

rubex - Użytkownik

rubex
Użytkownik

kup router nie ma sensu w tej sposób kombinować polecam Linksys Wag 120 N, na 100% uruchomisz go pod neostradą

Stopka forum