Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam mam taką sprawę postawiłem sobie proftpd i wszystko działa jak należy jednak chciałbym zrobić dostęp użytkownikom tylko i wyłącznie do jednego katalogu bez shella. Próbowałem kombinować z małą bazą danych jednak użytkownicy dostają swoje katalogi.
Mógłby mnie ktoś dobrze nakierować?
Pozdrawiam
HINT: AuthUserFile
HINT2:
cat /etc/proftpd/passwd login:md5hash:uid:gid:gecos:dir:shell
Rozwiązanie na skróty: userom dać w /etc/passwd zamiast /bin/sh /usr/bin/nologin zaś katalogi domowe (czy jakieś tam) zrobić rm -rf /home/user i ln -s /path/to/catalog /home/user
edit: uprzedził mnie... bardziej poprawnym rozwiązaniem - chyba spać muszę.
Ostatnio edytowany przez paoolo (2011-09-21 00:28:15)
paoolo napisał(-a):
Rozwiązanie na skróty: userom dać w /etc/passwd zamiast /bin/sh /usr/bin/nologin zaś katalogi domowe (czy jakieś tam) zrobić rm -rf /home/user i ln -s /path/to/catalog /home/user
Toś faktycznie zrobił partyzantke ;)
Jak już tak kombinować i zaśmiecać system kontami to prościej tak:
slave ~ # groupadd wspolni slave ~ # useradd -m -d /home/wspolny -g wspolni -s /bin/false -N -o -u 1234 -phaslo_1 dupa slave ~ # useradd -d /home/wspolny -g wspolni -s /bin/false -N -o -u 1234 -phaslo_2 dupa2
pierwszy user dodawany z -m zeby utworzyło katalog domowy. Jak jest już taki w systemie to -m można olać
Przy czym to też jest brzydkie rozwiązanie bo
slave ~ # id dupa uid=1234(dupa) gid=1002(wspolni) groups=1002(wspolni) slave ~ # id dupa2 uid=1234(dupa) gid=1002(wspolni) groups=1002(wspolni)
Ostatnio edytowany przez winnetou (2011-09-21 03:33:51)
Hmm a jakby tak np utworzyć jednego użytkownika i bazę danych z kontami. Te konta łączą się za pośrednictwem tego jednego.
A po co Ci baza danych ? Jeśli ma być tylko do wirtualnych użytkowników ftp to bez sensu. Użyj do tego pliku. http://www.proftpd.org/docs/howto/AuthFiles.html hasło w postaci md5 wygenerujesz sobie ręcznie za pomocą
mkpasswd -5 HASLO
No chyba, że lubisz chodzić na polowania na wróble z armatą ;)
Przepraszam ale jestem świeżym użytkownikiem nie ogarniam jeszcze wszystkiego nie wiem gdzie jest AuthUserFile.
Ścieżke do AuthUserFile ustawia się w konfigu profta a plik uzupełnia się wg 2 wskazówki
http://www.proftpd.org/docs/directives/linked/configuration.html
zapytaj czasem wujka - poradnikow w sieci od groma
Nowy/świeży nie znaczy że całość za Ciebie skonfigurujem :P
Ok dzięki wielkie :) Powolutku do przodu :)
Strony: 1