Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-09-18 11:01:24

glashauser - Nowy użytkownik

glashauser
Nowy użytkownik

Serwer IBM x345 z RAID 5i - jak dodać nowy dysk

Witam wszystkich,
mam następujący problem:
posiadam serwer IBM x345 z macierzą Raid 5i, obecnie ma on macierz na dwa dyski 76Gb SCSI U320, chcę podpiąć dysk 36,4Gb USCSI.
W biosie nie mam żadnych ustawień odnośnie Raida tylko odnośnie slotów SCSI i Planar SCSI, w LSI Logic MPT SCSI Setup Utility jestem w stanie wyłączyć kontroler ale po jego wyłączeniu nie wykrywa mi żadnych dysków nawet tych 76Gb.
Przeczytałem dokumentację IBM i zbyt wiele się nie dowiedziałem, ściągnąłem ServeRaid i Server Guide Installation i stamtąd tez nie mogę ani usunąć macierzy ani dodać nowego dysku.
Dodam tylko, że najważniejsze są dane na dysku 36,4 Gb, może on nawet pracować samodzielnie, w żadnym wypadku nie mogę go sformatować.
Kotroler jest chyba zintegrowany, w każdym razie nie mam pojęcia jak go fizycznie wypiąć.

Ma ktoś jakiś pomysł?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi

#2  2011-09-18 13:38:51

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Re: Serwer IBM x345 z RAID 5i - jak dodać nowy dysk

first: backup (bo wspominałeś coś o ważności danych).
second: try it.

Pytanie: na jakiej zasadzie chcesz wpiąć ten dysk? Poszerzyć macierz? Jak się domyślam, nowo dodane dyski do RAID, muszą być puste.

#3  2011-09-18 16:03:53

glashauser - Nowy użytkownik

glashauser
Nowy użytkownik

Re: Serwer IBM x345 z RAID 5i - jak dodać nowy dysk

właśnie sęk w tym że ja tak na dobrą sprawę chcę dodać tylko jeden dysk, on nie może być w macierzy ponieważ nie mogę w żadnym razie go sformatować. Tak na dobrą sprawę to najlepiej dla mnie byłoby tą macierz wyłączyć ale sprzętowo chyba nie mogę bo jest zintegrowana (chyba) a programowo mogę ja wyłączyć z poziomu LSI Logic MPT SCSI Setup Utility ale wtedy otrzymuję komunikat "adapter disabled by user" (i ok wkońcu go wyłączyłem) ale nie wykrywa mi wtedy żadnych dysków, dostaję komunikat "mpt boot rom no supported devices found".

Stopka forum