Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
No może nie dziwny, ale nie mam na niego rady. Chce zrobić full-upgrade'a no i jest problem. Właściwie co bym nie chciał zrobić to mam problem bo np:
p@blo:~$ sudo aptitude purge openclipart-libreoffice Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: openclipart-libreoffice{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 8 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 10,8 MB. Kontynuować? [T/n/?] Y dpkg: ostrzeżenie: 'ldconfig' not found in PATH or not executable. dpkg: ostrzeżenie: 'start-stop-daemon' not found in PATH or not executable. dpkg: error: 2 expected programs not found in PATH or not executable. Note: root's PATH should usually contain /usr/local/sbin, /usr/sbin and /sbin. E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (2) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy: dpkg: ostrzeżenie: 'ldconfig' not found in PATH or not executable. dpkg: ostrzeżenie: 'start-stop-daemon' not found in PATH or not executable. dpkg: error: 2 expected programs not found in PATH or not executable. Note: root's PATH should usually contain /usr/local/sbin, /usr/sbin and /sbin.
znalazłem coś takiego tyle, że krok 3 jest niewykonalny gdyż nie ma tam takiego katalogu.
Miał już ktoś taki problem i z czym on jest związany?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-09-12 12:26:17)
Ten problem pojawił się u mnie po aktualizacji sudo, gdy nie zmieniłem pliku konfiguracyjnego na ten z nowej wersji. Wystarczy mieć poniższy wpis w /etc/sudoers. Edytujemy korzystając oczywiście z visudo.
Defaults env_reset Defaults secure_path="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin"
Ostatnio edytowany przez panjandrum (2011-09-12 12:29:07)
W 100% masz racje :) Dzięki wielkie!
Swoją drogą, straszne jest to, że są pakiety które psują jak się zamieni plik conf a widzę teraz, że są też takie które psują jak się nie zmini... :/
Pozdrawiam
Strony: 1