Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zepsułem debiana :P I właśnie ten post napisałem z Windowsa ;]
Gdy włączam debiana to zaczyna się spr bodajże sde5 czy coś takiego na czarnym ekranie. Lecą procenty i gdy przeleci do końca wyskakuje bym wpisał rota bądź wcisnął ctr+D by zrobić restart. I tak w kółko przy każdym włączeniu. Wszędzie tylko na czerwono errory i że sprawdza błędy tej sde czy dev sda .
Mam tam ważne dane i zamiast kopiować wolał bym system naprawić ;]
Z resztą to chyba moja wina bo brutalnie ten system zamknąłem.
Ostatnio edytowany przez alex011251 (2011-09-06 12:43:14)
Wpisz hasło roota i puść fsck -fyC na tej partycji.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19023
Nie wiem co to znaczy ale więlkie dzięki :) Wpisałem i system naprawony. A myślałem że bez reinstalki się nie obędzie ;]
dziękuję :)
alex011251 napisał(-a):
Nie wiem co to znaczy ale więlkie dzięki :) Wpisałem i system naprawony. A myślałem że bez reinstalki się nie obędzie ;]
dziękuję :)
Całą tajemnice odkryjesz tak:
man fsck
;)
Wpisałem i już rozumiem. Ciekawe ile jeszcze takich "tajemniczych" komend kryj e lnux
odpal konsolę i wciśnij 2x tabulator :))
Hordeum-vulgare ~ # Display all 2962 possibilities? (y or n)
U mnie tylko 2962 a to i tak nie wszystkie :P
winnetou napisał(-a):
Kod:
Hordeum-vulgare ~ # Display all 2962 possibilities? (y or n)U mnie tylko 2962 a to i tak nie wszystkie :P
No nie do końca. bash (pozostałe powłoki pewnie też) jest tak skonstruowany, że na tej liście znajdą się również funkcje oraz aliasy. W rezultacie więc wynik jest zawyżony, gdyż wlicza między innymi całą masę funkcji istniejących tylko na Debianie. Sam zobacz:
minio@pingwin ~ ]:-> Display all 2563 possibilities? (y or n) minio@pingwin ~ ]:-> /bin/bash --noprofile --rcfile /dev/null minio@pingwin:~$ Display all 2269 possibilities? (y or n)
Minio napisał(-a):
winnetou napisał(-a):
Kod:
Hordeum-vulgare ~ # Display all 2962 possibilities? (y or n)U mnie tylko 2962 a to i tak nie wszystkie :P
No nie do końca. bash (pozostałe powłoki pewnie też) jest tak skonstruowany, że na tej liście znajdą się również funkcje oraz aliasy. W rezultacie więc wynik jest zawyżony, gdyż wlicza między innymi całą masę funkcji istniejących tylko na Debianie. Sam zobacz:
Kod:
minio@pingwin ~ ]:-> Display all 2563 possibilities? (y or n) minio@pingwin ~ ]:-> /bin/bash --noprofile --rcfile /dev/null minio@pingwin:~$ Display all 2269 possibilities? (y or n)
Ok... ale nadal jest to wysoka liczba ;)
alex011251 spokojnie będziesz odkrywał te tajemnice z biegiem czasu ;)
Wg manpages.debian.net dla pierwszej sekcji (programy użytkownika) jest 17793 podręczników systemowych, dla sekcji ósmej (administratora) 3701.
Do poczytania do poduszki na kilka lat wystarczy. ;)
OMG
Powariowali ^^ Ale chętnie poczytam xD
alex011251 napisał(-a):
OMG
Powariowali ^^ Ale chętnie poczytam xD
Nie powariowali. Linux to narzędzie nie tylko zabawka. Większość z tych 17793 manuali i tak nie jest potrzebna zwykłemu userowi Linuksa
thalcave napisał(-a):
Większość z tych 17793 manuali i tak nie jest potrzebna zwykłemu userowi Linuksa
I kFreeBSD. Debian to nie tylko Linux.
To akurat było ze Squeeze tylko (tak mi się przynajmniej wydaje). W nim Hurd jeszcze nie został wydany.
azhag napisał(-a):
thalcave napisał(-a):
Większość z tych 17793 manuali i tak nie jest potrzebna zwykłemu userowi Linuksa
I kFreeBSD. Debian to nie tylko Linux.
czepiasz się :P
azhag napisał(-a):
To akurat było ze Squeeze tylko (tak mi się przynajmniej wydaje). W nim Hurd jeszcze nie został wydany.
No jeżeli mówimy tylko o oficjalnych i wydanych wersjach, to faktycznie Hurda nie liczymy. On ma być gotowy na wydanie wheezy'ego, ale ile z tego wyjdzie — zobaczymy.
A jak to jest z Hurdem, z tego co wyczytałem to wydajność jest nie za specjalna, brak obsługi SMP. Czy developerzy stworzą jeszcze jeden port tak ot dla sportu czy jaskólki mówią coś więcej.
Jeszcze Debian GNU/Minix. ;)
Ten nawet nie jest oficjalny. ;)
hello_world: Hurd jak Hurd. Od kiedy powstał jest bardziej ciekawostką i utopijnym projektem. Do codziennego użytku to on się jeszcze nie nadaje, a biorąc pod uwagę że tworzony jest już ponad 20 lat, zasadne jest wyrażenie wątpliwości, czy kiedykolwiek będzie się nadawał.
Hurd jest projektem mocno ideologicznym. To miał być kernel całkowicie wolnego (as in freedom) systemu operacyjnego GNU. Ale Torvalds ze swoim Linuksem trafił na bardziej podatny grunt.
Swoją drogą cokolwiek ironiczne jest, że FSF ze Stallmanem na czele odsądza Debiana od czci i wiary (za sekcje contrib i non-free), a jednocześnie to właśnie Debian jest jedyną dystrybucją działającą z jądrem Hurd.
Minio napisał(-a):
a jednocześnie to właśnie Debian jest jedyną dystrybucją działającą z jądrem Hurd.
Widzę, że pierwsze pomysły na Arch Hurd pojawiły się w styczniu 2010 roku. W takim razie mam (a raczej miałem) przestarzałe informacje :) .