Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Otóż posiadam 1.25 GB Ramu i nie mam swapa.
Zastanawiam się od dłuższego czasu co to jest to całe Buffered i Cached w programie top / conky.
Bo conky pokazuje mi że używam 380MB ramu + buffered 90 mb + cached 800 mb.
I teraz czy użycie w rzeczywistości wynosi 380 MB ramu, a te buffered i cached to są na dysku ( ale nie mam swapa ) czy też w ramie ?
A tutaj z info z programu top:
Mem: 1294140k total, 1247364k used, 46776k free, 90484k buffers
A ja myślę, że twój Linux dobrze wie, co robić z pamięcią RAM, i nie warto mu utrudniać roboty.
Bufory, to sposób na przyspieszenie systemu, przechowuje tam bufor systemu plików, i biblioteki, które były i prawdopodobnie bedą jeszcze użyte.
Dzięki temu rzadziej mieli dyskiem, i szybciej odpala programy.
A jak nagle potrzebuje miejsce np dla Gimpa, to potrafi natychmiast zmniejszyć bufory i zrobić trochę miejsca, i nic nie muli z powodu braku ramu.
Zarządzanie pamięcią w kernelu nie jest może idealne, ale generalnie mądrzejsi od nas ludzie je zaprojektowali.
I stale je ulepszają.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-08-08 13:37:26)
free -m total used free shared buffers cached Mem: 246 237 8 0 3 38 -/+ buffers/cache: 196 50 Swap: 486 226 260
Fizycznie zajętych mam 237 MB pamięci. Jednakże po odliczeniu buforów i cache'u, które w razie czego mogą zostać zwolnione, „na sztywno” zajmuję 196 MB.
Ok czyli ta pamięc cached i buffered jest w ramie.
Dobrze wiedzieć ze ram się nie marnuje..
total used free shared buffers cached Mem: 1263 973 290 0 47 517 -/+ buffers/cache: 408 855 Swap: 0 0 0
Czyli rzeczywiste zużycie ramu u mnie to 973. A w razie zapotrzebowania może zostać zwolnione 517+49MB ?
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez xomrk (2011-08-08 18:00:59)
@Azhag
Hardcore z Ciebie z koscią 256
Spróbuję zgadnąć: DUGA przeglądasz przez lynksa :)
hello_world napisał(-a):
Spróbuję zgadnąć: DUGA przeglądasz przez lynksa :)
Pudło. ;)
A w moim nicku nigdzie nie ma wielkiej litery.
azhag spełnia zasadę maksymalnego wykorzystania ramu, bo ram nie używany, to ram zmarnowany.
Takie małe faux pas postaram się zapamiętać :)
azhag napisał(-a):
Kod:
free -m total used free shared buffers cached Mem: 246 237 8 0 3 38 -/+ buffers/cache: 196 50 Swap: 486 226 260Fizycznie zajętych mam 237 MB pamięci. Jednakże po odliczeniu buforów i cache'u, które w razie czego mogą zostać zwolnione, „na sztywno” zajmuję 196 MB.
Czyżby to był osławiony półszatan? :)
Nie, półszatan miał ma 192 MB. To jest Madzia (czyli równie osławiony Compaq Armada E500). ;)
No właśnie później sobie przypomniałem, ile RAM-u miał półszatan.
A Madzi chyba nigdy nie miałem okazji poznać ;) .