Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witka :)
pytanko mam odnośnie możliwości korzystania ze sprzętu, ale zacznę od początku...
moja Luba zakomenderowała instalację rolet antysłonecznych, ponieważ otwory okienne naszego gniazdka wychodzą li i jedynie na południe co wiąże się z niesamowitym wręcz skwarem|upałem|duchotem, który panuje u nas w mieszkanku.
Po zanakupieniu owych rolet (oraz nieodzownego zestawu do instalacji w postaci sześciu piw marki Kozel svetly) wziąłem się do zainstalowania sprzętu na oknach. Pech chciał, że biurko z kompem mam pod oknem, więc cza było biurko&kompa przesunąć - niestety przegapiłem leżący na kompie podłączony do portu usb dysk, który w wyniku przestawiania peceta piętrolnął był na podłogę. A jak wiadomo ogólnie, taki wstrząs to dla dysku raczej niedobra rzecz, problemy mam oczywista, które przejawiają się tak:
[ 4587.863312] sd 4:0:0:0: [sdb] Unhandled sense code [ 4587.863318] sd 4:0:0:0: [sdb] Result: hostbyte=invalid driverbyte=DRIVER_SENSE [ 4587.863323] sd 4:0:0:0: [sdb] Sense Key : Medium Error [current] [ 4587.863328] sd 4:0:0:0: [sdb] Add. Sense: Unrecovered read error [ 4587.863334] sd 4:0:0:0: [sdb] CDB: Read(10): 28 00 0a 09 a2 27 00 00 01 00 [ 4587.863344] end_request: critical target error, dev sdb, sector 168403495
i tak kilkanaście razy pod rząd po podmontowaniu dysku - różnią się tylko sektory
pytanko zasadnicze - czy dysk jest do wywalenia, bo fizycznie jest uszkodzony, czy jednak to da się naprawić jakimś softem...?
(na razie nic nie robiłem konkretnego - jestem na etapie powolnego odzyskiwania danych - podłączam dysk i czekam parę minut dopóki się nie zamontuje i nie wejdę do odpowiedniego folderu, ale za parę dni (po odzysku) będę z nim walczył - stąd ten post)
z pozdrowieniami
Miłosz
Według mnie masz problem gdyż głowica mogła uszkodzić talerze.
Ja bym zrobił to tak.
Po zrobieniu kopii zapodał bym program MHDD i sprawdził dysk, jak by dużo było by badsektor, lub dysk miał by dużo sektorów z duzym czasme oczekiwania to bym wymienił jak nie to przestawił bym aby MHDD wyrzucił nie nadające się sektory, tak uratowałem dysk który miał 3 złe sektory. Dysk chodzi już ponad rok dzień w dzień i działa super.
To nie przez rolety, to przez to:
:P
Zdupcyłeś :)
Jak złe sektory pojawiają się już na "powierzchni" dysku to kaplica. Każdy dysk ma strefe buforową gdzie BS'y są "przenoszone" (Dostają adres uszkodzonego sektora). Oznacza to że ów przestrzeń się wyczerpała. Raczej do rychłej wymiany.
@Bodzio: gdzie taki można zdobyć? W tej miejscowości gdzieście byli razem z BiExi?
po sprawdzeniu czy są bady, zapuść badblocka jeszcze raz. jeśli nie pojawią się nowe (wątpliwe), to może jeszcze coś z tego będzie
może będziesz w stanie wykorzystać obudowę? cena gołego dysku 2,5'' jest zwykle niższa niż przenośnego usb
ooo moc po przeczytaniu tematu juz sie balem że w poście będzie coś w stylu
"zainstalowalem rolety teraz dysk nie ma słońca i mu źle z tym, czy możliwe że dlatego wolniej sie kręci bo jest zmienno cielny jak kameleon ( gad somsiada )"
no ale się szczęśliwie zawiodłem ;]
[edit]
10 volt :D browar
to po 6 to jak po 3 winach xd.
taki ViP :D = Vipijesz i Padniesz ;]
Ostatnio edytowany przez gindek (2011-07-30 02:31:30)
Strony: 1