Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Do firmy, której robię obsługę informatyczną przyszło zapytanie od organizacji jak w temacie z zapytaniem o ilość kompów w firmie, o to jakie oprogramowanie jest na nich zainstalowane, czy jest ono legalne (wiadomo że jak jest coś pirackiego to i tak nikt sie nie przyzna) itp pierdoły w dodatku z klauzulą PILNE!
Moje pytanie brzmi, czy jest to w jakiś sposób obligujące w świetle prawa? Czy olać to po prostu?
Pozdrawiam
Z własnego doświadczenia.
Mają ale razem z policją prawo kontrolować legalność oprogramowania.
Mają podpisane umowy z Microsoftem, Symantekiem, Adobie i paroma innymi - jest wykaz na ich stronie.
Raczej ich nie olewaj
OK. Dzięki
Zapytanie przyszlo mailem czy listownie ?
Ja bym to zlal, jak sa zainteresowani to by przyslali swojego przedstawiciela a nie pytali poprzez maila czy listownie
Ja tez moge wyslac takiego maila lub list
Pamietaj konkurencja nie spi :)
Zawsze mozna zrobic maly wywiad jak dziala firma, co ma za sprzet i jakie oprogramowanie
Moszesz im odpisac
" Ilosc kompow i oprogramowanie stosowne do potrzeb firmy, pozdrawiam"
i dodaj PILNE ! :)
To ja chce takiego maila do mojej firmy, bo mnie szefowa zmusza do niecnych rzeczy.
Zapytanie przysłali listownie, a adres zwrotny podali taki:
BSA
DCN Direct
Skr. pocztowa 16
08-110 Siedlce
a na stronie internetowej BSA jest napisane:
W Polsce BSA jest reprezentowana przez:
Kancelaria Prawna
Sołtysiński, Kawecki Szlęzak
Wawelska 15
02-061 Warszawa
tel. 608 70 00
fax. 608 70 70
Więc to chyba jakaś ściema, ale jeszcze w poniedziałek zadzwonie do tej firmy i się upewnie.
Zapytanie przysłali listownie, a adres zwrotny podali taki:
BSA
DCN Direct
Skr. pocztowa 16
08-110 Siedlce
a na stronie internetowej BSA jest napisane:
W Polsce BSA jest reprezentowana przez:
Kancelaria Prawna
Sołtysiński, Kawecki Szlęzak
Wawelska 15
02-061 Warszawa
tel. 608 70 00
fax. 608 70 70Więc to chyba jakaś ściema, ale jeszcze w poniedziałek zadzwonie do tej firmy i się upewnie.
Kancelaria Prawna - to jest prawdziwy adres i reprezentuje BSA w Polsce
Ale.... hehehe
Po 1 primo
takie firmy nie bawia sie w Skr. pocztowa :)
Po 2 primo
Jak trzeba robic nalot to przychodzi jakis przedstawiciel + obstawa :) np SmErFy :)
Po 3 primo
nie wysylaja listu z zapytaniem " ile w firmie jest nielegalnych kopi" :) bo wiadomo, ze w czasie kontroli juz ich nie bedzie (moze wysla nastepny list z terminem kontroli ? :) )
Wpisz sobie w google DCN Direct Skr. pocztowa 16 lub DCN Direct Siedlce :)
Polecam moze cos wygrasz, np. orginalnego Xp :)
Mozesz dac skana tego lisy lub przepisac tresc ? :D
P.s
Ale moge sie mylic ;)
Mozesz dac skana tego lisy lub przepisac tresc ? :D
jasne ale koło poniedziałku bo nie wziąłem tego pisemka z sobą na chatę.
P.s
Ale moge sie mylic ;)
Dlatego mimo wszystko zadzwonię do tej kancelarii z zapytaniem, a jeśli to faktycznie ściema to przynajmniej ich poinformuje, że mają konkurencję :)
tu są skany:
ftp://bujak.no-ip.org/bsa
Postanowiłem, że nic nie bedę wysyłał tylko postaram się przygotować na ewentualną kontrol. Zresztą można wyczytać z ich pisma że uprzedzajątylko iż jakaś kontrol może się zjawić a nie zobowiązują do wysyłania do nich żadnego spisu.
Zmylił mnie trochę ten adres na kopercie
To ja chce takiego maila do mojej firmy, bo mnie szefowa zmusza do niecnych rzeczy.
To sie nazywa inaczej - i podlega prokuraturze a nie BSA :)
Pozdrawiam