Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Ostatnio Intel zaczął sobie żartować z Linuksiarzy i do swoich produktów (procesorów) dawał zintegrowaną kartę graficzną. Konkretnie:
Mam nVIDIA Geforce 310M, która nie działa (nie jest wykrywana), za to używana przez pingwinka jest Intel zintegrowany
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)
Konkretnie jeśli dobrze zrozumiałem - system ładuje moduły "i915", postanowiłem go zblacklistować czy nawet "wykosić" odpowiednie moduły. Mimo wszystko system startował i miał się dobrze. Czy potężny Linux wie jak przełączyć się na kartę nVIDIA? Czy jego użytkownicy to wiedzą? :)
Fervi
W biosie powinno się dać wyłączyć integre albo chociaż ustawić która ma być podstawowa - zaglądał tam ?
O fuck, nie rozkminiłem
Chodzi o nazewnictwo
Nie ma konkretnie integre czy coś takiego, jest
"Windows Vista/7" i coś jeszcze (dziwna nazwa)
Karta została wykryta, jednak jak z działaniem? Korzysta z obu naraz? Konkretnej? Instalować zamknięte sterowce? :D
Fervi
A do instrukcji do złomu zwanego lapkiem zaglądał ?
Na ogół jest tak że przy wyświetlaniu głownie teksu i niewymagających pierdół używa integry a NV jest wyłączona żeby oszczędzać baterię. Jak integra mu nie wystarcza to odpala NV a integre wyłącza. Z tym że jest jedno "ale" - takie mieszanie kartami działa dobrze na windzie, pingwin się niestety raczej buntuje (z tego co mi wiadomo - być może coś się zmieniło w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy).
A co to za lapek? Ma jakąś nazwę i symbol?
Poza tym tutaj jest conieco: http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=216&t=146727
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-19 02:29:30)
W nadchodzącym kernelu 3.0 jest obsługa tego. Prawdopodobnie zostanie on dzisiaj wydany.
http://www.balta.pl/-k52jc-sx037v-notebook-asus-k52 … 101.html.html
W nadchodzącym kernelu 3.0 jest obsługa tego. Prawdopodobnie zostanie on dzisiaj wydany.
Tzn. że będą obie działać, czy nVIDIA się wyłączony :D
Fervi
żadna z kart nie będzie działać, a ty będziesz obsługiwał komputer jak w początkach. tzn będziesz wsuwał perforowane arkusze do szczeliny i odczytywał wynik obliczeń ze świecących żarówek :P
no obie będą działać, a która w danym momencie - zależy od obciążenia. Wódz przecie wyjaśnił
Z tego co widzę lapek ten ma Optimusa, czyli Intel+Nvidia z przełączaniem "on-line", obecnie jest to nie wspierane przez stery Nvidii i za szybko nie będzie, co gorsza coraz więcej lapków ma ten badziew na pokładzie :/ jedyna nadzieja w podanym już przez @ArnVaker Bumblebee, ale nawet oficjalnie "wpierane" przez to lapki nie do końca działają - np. HDMI raczej nie ruszy (przynajmniej na razie), no i nie ma chyba też żadnego zarządzania zasilaniem (chociaż chyba w jakimś distrze dodano już pierwsze daemony które Bumblebee obsługują...), kernel 3.0 raczej tutaj nie pomoże, co najwyżej mogą tam dodać Bumblebee w standardzie żeby nie trzeba kompilować...
Na forum.ubuntu jest już parę osób, u których bumblebee działa.
Po instalacji bumblebee test robi się np tak:
glxgears optirun glxgears # lub optirun64 glxgears
Działa podobno m.in na paru Asusach Dellu Vostro...
Sznurek (komentarze): http://linux-hybrid-graphics.blogspot.com/2011/05/t … umblebee.html
np:
fiox said...
Tested on asus k52jc
fiox@fiox-laptop:~/bumblebee$ optirun glxgears
3359 frames in 5.0 seconds = 671.596 FPS
3278 frames in 5.0 seconds = 655.518 FPS
fiox@fiox-laptop:~/bumblebee$ glxgears
Running synchronized to the vertical refresh. The framerate should be
approximately the same as the monitor refresh rate.
301 frames in 5.0 seconds = 60.061 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.837 FPS
Works??
Sam bumblebee bazuje m.in na module acpi_call - znanym od dawna, służącym do wyłączania nvidii.
A to już niezła wiadomość...
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-19 11:09:01)
Widać ponad 10-krotny wzrost wydajności - rewelacja (tzn. w tym poście)
1) Wystarczy tylko nowy kernel?
2) Za każdym razem trzeba wpisywać optirun?
3) To jakaś komenda rozumiem (ten optirun)
4) Trzeba mieć zamknięte sterowniki? (Dostaję padaczki, jak o tym myślę)
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-07-19 11:26:26)
Widać ponad 10-krotny wzrost wydajności - rewelacja (tzn. w tym poście)
No bo zamiast intela za pracę bierze się Nvidia ;] (inna sprawa że ten kto testował miał włączony chyba V-SYNC...)
1) Wystarczy tylko nowy kernel?
O ile jest w nim standardowo bumblebee (a nie wiem czy jest) to tak - a jak nie kernel to kompilacja ręczna ;]
3) To jakaś komenda rozumiem (ten optirun)
Tak, trzeba (przynajmniej na razie, w przyszłości powinno być to robione z automatu jak na Windos), optirun (Optimus Run ;] ) to komenda od bumblebee która przekierowuje wszelkie żądania aplikacji 3D na kartę Nvidii, bez tej komendy 3D będzie szło przez Intela.
4) Trzeba mieć zamknięte sterowniki? (Dostaję padaczki, jak o tym myślę)
Chyba zwykłe stery od Nvidii + bumblebee i nic więcej, ale pewności 100% nie mam...
Ostatnio edytowany przez Huk (2011-07-19 11:41:39)
Bo jak zainstaluje zamknięte stery, to stracę efekty Compiz'a itd.
A może da się wywalić sterowniki intel'a (by system myślał, że ich nie ma) ? Wtedy może by się przestawił na nvidię i byłby spokój :D
Fervi
PS. Co by było, gdyby wywalić wszystkie sterowniki (X'y) i zostawić tylko nouveau?
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-07-19 11:52:41)
Zamknięte stery Nvidii mają przecież dużo lepszą wydajność niż otwarte…
Ale są zamknięte i nie są takie kul&trendy linuksowe :)
MSPANC
fervi napisał(-a):
Fervi
Może w skrócie aplikacji ustawić optirun program, albo np w bashrc ustawić alias, banalne.
np:
alias program='optirun program'
To by było na tyle
;-)
winnetou napisał(-a):
Ale są zamknięte i nie są takie kul&trendy linuksowe :)
MSPANC
No wiem, ale ja piję do tego, że według autora na zamkniętych nie działają efekty Compiza itd. :)
No wiem, ale ja piję do tego, że według autora na zamkniętych nie działają efekty Compiza itd. :)
Jak instalowałem sterowniki nVIDII, to nie działały efekty - podejrzewam, że linux po prostu nie używał nVIDII, więc są problemy
A wiadomo, Otwarte rulez, bo działają; na tylu kompach testowałem Linuksa, i na każdym działały
Fervi
fervi napisał(-a):
A wiadomo, Otwarte rulez, bo działają; na tylu kompach testowałem Linuksa, i na każdym działały
Hmmm to może pozostaniesz przy VESA/uVESA też działają na każdym kompie :P
Podejrzewam że po instalacji coś nie śmigało jako że został utworzony Xorg.conf z ustawieniami dla Nvidii a że do karty się dostać bezpośrednio nie można to były jajka...
mati75 napisał(-a):
chyba nie bedzie dzis wydany
https://plus.google.com/102150693225130002912/posts
Wiem, wiem zabugowali coś znowu.