Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-07-14 08:55:11

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Etyka w internecie, cyfrowe wykluczenie

Korzystanie z internetu to nie tylko współczesne dobrodziejstwo ale również zagrożenia. Jednym z takich zagrożeń to pobieranie oraz korzystanie z wszelkich materiałów chronionych prawem autorskim. Jak na skalę tego zjawiska a dotyczy w Polsce według badań ponad 50 procent internautów mówi się o tym bardzo niewiele. Instytucje odpowiedzialne za kształtowanie kręgosłupa moralnego społeczeczeństwa ten temat traktują jak tabu. Państwo zamiast edukować i zachęcać do korzystania z bezpłatnego oprogramowania coraz bardziej zaostrza prawo karne wedle którego ponad połowa obywateli Polski to przestępcy. Z całą pewnością jest to zdecydowanie absurdalna sytuacja. Tym bardziej, że najczęściej użytkownicy komputerów mają jedynie nielegalny system operacyjny Windows, a pozostałe programy, których używają są dostępne na bezpłatnych licencjach. Bardzo często te same programy są dostępne zarówno na płatny system Windows oraz bezpłatne do wszelkich zastosowań dystrybucje Linuksa. Dystrybycje Linuksa jak również dostępne w nich programy są wielojęzykowe i niemal wszystkie przetłumaczone również na język polski.

Internet jest zdecydowanie medium kontrowersyjnym o czym każdy ma okazję przekonać się. Zawartość treści które znajdziemy w internetowej sieci nie jest przez nikogo kontrolowana. Znajdziemy mnóstwo materiałów, które są nie tylko nieetyczne ale czasami również wręcz demoralizujące. Na to co przeglądają i pobierają z internetu dzieci, rodzice mają bardzo często znikomy wpływ. Jedynym i skutecznym sposobem na ograniczenie negatywnego wpływu internetu na psychikę dziecka są rozmowy przeprowadzane przez rodziców na temat zagrożeń dotyczących nieodpowiednich treści, z którymi dziecko może się czasami nawet przypadkiem zetknąć podczas korzystania z internetu.

Jeżeli chodzi o osoby dorosłe bardzo negatywny wpływ na psychikę ma złudne poczucie, że to co jest udostępnione w internecie można pobrać i z tego korzystać bez ograniczeń. To oczywiście zupełnie mija się z prawdą. Programiści decydują o rodzaju licencji na której udostępniają dany program lub grę. Są to albo licencje komercyjne zgodnie z którymi aby użytkować dany program należy uiścić opłatę lub programy  tworzone przez hobbystów, fundacje utrzymujące się z wpłat sponsorów lub bezpłatne programy tworzone przez duże firmy informatyczne, które nie zawsze muszą na tych programach zarabiać, gdyż ich działalność jest skierowana na ewentualne wsparcie techniczne dotyczące użytkowania danego programu, natomiast sam program jest udostępniany bezpłatnie. Powodów dla których tworzone jest bezpłatne oprogramowanie jest bardzo wiele. Trudno je opisać i nie ma to w zasadzie znaczenia. W dystrybucjach systemu Linux programy i gry dostępne w repozytoriach są bezpłatne i do pobrania z internetu.

Obecnie system Linux jest najlepiej wspieranym sprzętowo systemem operacyjnym. Można się o tym przekonać ściągając i uruchamiając w trybie LiveCD bardzo proste w użytkowaniu jak również w instalacji dystrybucje Linuxa takie jak: Mint LXDE do pobrania na stronie: http://blog.linuxmint.com/?p=1705 . Ta dystrybucja jest w trybie LiveCD w języku angielskim, jednak po zainstalowaniu będzie w języku polskim. Bardzo lekka i rewelacyjnie szybka dystrybucja Mepis Antix oparta na Debianie przeznaczona na starsze komputery typu Pentium III: http://distro.ibiblio.org/mepis/released/antix/antiX-M11-686.iso . Ta dystrybucja podczas uruchamiania ma opcję z włączonym językiem polskim, jednak dopiero po instalacji można kompletnie ją spolonizować. Szczególnie polecam do przetestowania zgodności sprzętowej dystrybucję PCLinuxOS, która w trybie LiveCD pozwala również sprawdzić zgodność sprzętową w bardzo prostu sposób również połączenia komórkowe oraz WiFi: http://ftp.heanet.ie/pub/pclinuxos/live-cd/pclinuxos-lxde-2011.06.iso Ta dystrybucja jest w trybie LiveCD również w języku angielskim, jednak po zainstalowaniu będzie w języku polskim.

Ja z mojej strony mogę polecić najbardziej dopracowaną dystrybucję Debian Linux.Zapraszam na mój kanał z videozrzutami do roździelczości HD 720p systemu Debian Linux oraz PCLinuxOS: http://www.youtube.com/user/atarepl

Cyfrowe wykluczenie

W Polsce według stystyk jest około 6 milionów osób cyfrowo wykluczonych i są to przeważnie osoby powyżej 40 roku życia. Jest to grupa osób, które są szczególnie zagrożone bezrobociem, gdyż wkrótce bez umiejętności korzystania z internetu wiele zawodów nie będą mogli oni wykonywać. Według danych GUS-u tylko 47% w wieku od 45 do 54 lat potrafi się poruszać w internecie. Najwięcej osób wykluczonych cyfrowo jest w grupie wiekowej powyżej 55 lat. Jak się okazuje wprowadzenie seniorów w obsługę komputera oraz internetu przez najbliższych członków rodziny, nawet gdy w domu jest dostęp do internetu bardzo często kończy się niepowodzeniem. Zdecydownie lepszym rozwiązaniem jest gdy szkoleniem zajmuje się osoba spoza rodzinnych kręgów. Jest to problem natury psychologicznej.

Obecnie mała popularność systemu Linux to niemal wyłącznie psychologiczny problem przyzwyczajeń użytkowników systemu Windows. Programy pod system Linux już od dawna nie stanowią problemu dla większości użytkowników. Poważne firmy informatyczne takie jak Google wypuszczają swoje wersje programów pod wszystkie systemy operacyjne: Windows, Apple oraz Linux. Kompatybilność sprzętowa również jest rozwiązana. Najnowsze wersje jądra Linux zawierają sterowniki do wszelkiego typu urządzeń od starych komputerów typu Pentium po wersje wielordzeniowe najnowszych procesorów. Nieprawdziwe mity o tym, że Linux jest trudny w obsłudze nadal jednak krążą w internecie. Warto jednak wspomnieć, że dystrybucje Linuksa, których jest bardzo dużo w większości mogą te mity potwierdzić. Jednak takie dystrybucje jak Linux Mint, PCLinuxOS, Mepis Antix czy dobrze skonfigurowany Debian są bardziej intuicyjne oraz wygodniejsze w obsłudze od nowych systemów firmy Microsoft: MS Vista oraz Windows 7. 

Jeżeli ktoś jest zainteresowany kompletną tematyką jak również moją ofertą zapraszam na stronę: http://www.atare.pl

Tekst opublikowany na licencji Creative Commons 3.0. Uznanie autorstwa- Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 Polska (CC BY-NC-ND 3.0) http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl

#2  2011-07-14 09:56:20

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

Re: Etyka w internecie, cyfrowe wykluczenie

Oferujesz linuksiarzom zainstalowanie debiana? :D
Do nas ma trafić twoja oferta?
nie rozumiem po co taki elaborat.

#3  2011-07-14 10:38:28

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Tekst, który opublikowałem jest dosyć złożony. Dotyczy również użytkowników Debiana, korzystających z programów komercyjnych.

Ostatnio edytowany przez atare (2011-07-14 10:39:01)

#4  2011-07-14 11:08:20

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

atare napisał(-a):

Jak na skalę tego zjawiska a dotyczy w Polsce według badań ponad 50 procent internautów mówi się o tym bardzo niewiele.

Pomijając brak przecinków, przez które zdanie to jest zupełnie niezrozumiałe — podaj źródło.

atare napisał(-a):

Obecnie system Linux jest najlepiej wspieranym sprzętowo systemem operacyjnym.

Masz na myśli że Linux obsługuje więcej sprzętu niż Windows? Gdyby tak było, nie pojawiałyby się wątki o tym, że komuś coś na Linuksie nie działa (WiFi, kamera internetowa czy cokolwiek).

atare napisał(-a):

W Polsce według stystyk jest około 6 milionów osób cyfrowo wykluczonych i są to przeważnie osoby powyżej 40 roku życia.

Źródło.

atare napisał(-a):

Jest to grupa osób,

Kategoria, a nie grupa.

atare napisał(-a):

Jak się okazuje wprowadzenie seniorów w obsługę komputera oraz internetu przez najbliższych członków rodziny, nawet gdy w domu jest dostęp do internetu bardzo często kończy się niepowodzeniem. Zdecydownie lepszym rozwiązaniem jest gdy szkoleniem zajmuje się osoba spoza rodzinnych kręgów. Jest to problem natury psychologicznej.

Tak? Na czym on polega? Dlaczego członkowie rodziny są gorszymi nauczycielami niż osoby spoza rodziny?

#5  2011-07-14 12:16:04

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Co było do przewidzenia sporo pytań. Ale odpowiem na dwa z nich. Mianowicie systemów Windows jest kilka: Windows 95, 98, Milenium, Windows 2000, XP, Vista, Windows 7. I każdy z nich ma własne sterowniki bardzo często bez wstecznej kompatybilności. Linux ma wsteczną kompatybilność i jest pod tym względem jest na 100 procent najlepiej wspieranym systemem operacyjnym. O skali piractwa mówi dokładnie BSA. Każdy Windows wysyła do Microsoftu dane z komputera, zatem wszystko jest jasne jak Słońce. Dane dotyczące pozostałych zagadnień są w internecie, a co do nauczycieli rodzinnych praktyka mówi swoje.

Ostatnio edytowany przez atare (2011-07-14 12:18:46)

#6  2011-07-14 13:26:37

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Skąd ta twoja pewność w każdej nie sprawdzonej przez ciebie kwestii to ja nie wiem ;] Systemów windows jest trochę więcej, już nie mówiąc o róznych wersjach. Każdy windows ma własne sterowniki tak jak i każdy linux, nie wiem o co tu chodzi. Często też sterowniki wymagają określonej wersji jądra, pewnie się nigdy z tym nie spotkałeś jako windziarz to skąd masz wiedzieć. Wsparcie producentów sprzętu dla Linuxa jest gorsze niż dla Windows to chyba każdy się z tym spotkał. Kompatybilność wsteczna w miarę rozsądku, w jądrach 2.6 raczej już wypadło sporo rzeczy, które się walały np. w gałezi 2.2. Dzieci w przedszkolu mówią, że coś jest 100% lepsze. BSA raczej nie rozróżnia skali piractwa w zależności czy ktoś jest internautą czy nie. Nie wiem skąd masz pewność, że Windows wysyła dane, zainstaluj firewalla i zobacz co próbuje wysyłać, zamiast pisać coś takiego. Raczej nie wysyła twoich prywatnych danych. W ogóle o jakich danych piszesz? Jeśli wysyła informację potrzebne do pobrania aktualizacji to chyba nic złego. Jeśli piszesz jakiś tekst, w który ma ktoś uwierzyć załącz bibliografię.

#7  2011-07-14 14:19:01

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Wyraziłem swoje zdanie. O to skąd ma BSA dane o piractwie musicie sami ich pytać. Nie mogą w każdym razie z całą pewnością określić czy dany komputer ma pirackie oprogramowanie jak coś do netu nie jest podłączone. Bo niby jak to mają zrobić, kamery w domu instalować? Co do kompatybilności sprzętowej też wyraziłem się jasno, ale nie do wszystkich może to pewnie dotrzeć. Kolejna rzecz proszę napisać jak zalegalizować te wszystkie najbardziej kompatybilne komputery z Windows, na których Windows 7 ze względu na wymagania sprzętowe nie pójdzie. Windowsa XP nie ma już w sprzedaży.

#8  2011-07-14 14:26:41

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

@atare jak już coś piszesz i chcesz żeby choć trochę poważnie to zostało potraktowane to dołącz bibliografię czy linki do źródeł z których informacje bierzesz. Bez tego to nikt choć trochę myślący nie potraktuje tekstu poważnie.

Ja sobie napisze że wg najnowszych badań NSA we współpracy z CIA, FBI i NASA stwierdzono e co 3 myszka komputerowa ma dodatkowy układ scalony który w odpowiednich warunkach jest w stanie przejąć kontrole nad systemem i regularnie wysyła dane do bazy NSA.

Uwierzysz w to ? Jak tak to nie mam pytań.
Cytuj i podpieraj się źródłami a nie BSA powiedziało. RIAA powiedziała coś zupełnie innego i komu wierzyć ?
Cytaty, linki, cytaty, linki i jeszcze raz cytaty i linki.

Poza tym statystyka mówi że 80% wyników badań jest wziętych z księżyca i ludzie w to wierzą ;]

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#9  2011-07-14 14:31:19

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Ale po co linka jak wszyscy wiedzą i bębnią o tym w mediach. Ale skoro się upieracie podam jeden z linków: http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Urzedy-Skarbowe … iadomosc.html
Jak wskazał pierwszy link dane dotyczące piractwa nie zmieniły się od 2009 roku zatem ten link również aktualny: http://finanse.wp.pl/kat,9231,title,BSA-ponad-polow … iadomosc.html

Ostatnio edytowany przez atare (2011-07-14 14:34:07)

#10  2011-07-14 15:18:17

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

U mnie 100% oprogramowania w moim kompie jest zdaniem BSA nielegalne, bo oni na nim nie zarobili.

A jak ktoś cytuje opinie lobbystów, których zdaniem...., a którzy nie chwalą się w danym tekście informacją, kto i ile im zapłacił za prezentowanie takiego czy innego punktu widzenia,
to nie warto takich bełkotów ani czytać, ani się nimi zajmować.
A BSA zajmuje się miedzy innymi lobbingiem, i tą częsć ich aktywności widać w  "godnym zaufania" "artykule" z wp.pl.

Co do wykluczonych cyfrowo, to jakieś XX% użytkkownikow nk.pl jest wykluczonych nie tylko cyfrowo, ale również umysłowo, i nikt się tym nie zajmuje.
A że kilka milionów ludzi nie korzysta z internetu, to komu to zawadza? reklamodawcom?
Czy firmom zajmującym się "badaniami marketingowymi", które na każdej stronie www mają swoje elementy, dzieki czemu dokładnie wiedzą, jakie treści interesują takiego czy innego użytkownika.
I do których ja używam ghostery.

To by było na tyle
:craz:

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-14 15:24:02)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#11  2011-07-14 16:00:16

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Czytając to mam wrażenie, że cały ten Twój wywód ( @atare ) to sklejone w jedną całość opinie z różnych źródeł ( np, plotek ). Jak można pisać taki tekst bez podania jakichkolwiek źródeł? Nie mów mi, że te pseudo artykuły z wp to dla Ciebie podstawa do... tego aby takie brednie pisać.
Najpierw piszesz, że badania wskazują....itp a potem mówisz, że wyraziłeś swoje zdanie. Więc wg mnie na samym początku powinieneś zacząć pisanie od uwagi: " to co napiszę niżej to moje osobiste przypuszczenia i opinia z otrzymanych plotek".

P.S.

Ponoć Gracjan R. odchodzi z życia medialnego... - może nie do końca.

#12  2011-07-14 18:37:06

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

W tej publikacji są zawarte zarówno moje opinie z którymi się ktoś może zgadzać lub nie, jak również wyniki badań różnych instytucji z którymi się tak samo inni mogą zgadzać lub nie. O czym już pisałem źródła można znaleźć w internecie. Niestety z tego co widzę niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Ja całą moją publikacją zachęcam do używania bezpłatnego oprogramowania. Nie używam Windows ani innych komercyjnych programów. Pracownicy firmy Google Windowsa również nie używają. Z tego co opublikowali na osnews.pl wynika, że wśród nich 70 procent używa Mac OS X a 30 procent Linuksa. Jak widać z Windows można się wyleczyć i to ze szczególnym pożytkiem dla psychiki i kreatywności.

#13  2011-07-14 19:13:00

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Czas obudzić w sobie zakamuflowaną opcję windowsą. :)

atare napisał(-a):

Linux ma wsteczną kompatybilność

Nie ma. Wiele sterowników było wywalanych z czasem, wiele wymaga konkretnej wersji jądra i na nowszej się nie kompiluje. Żeby nie było, że się czepiam — nawet nie biorę pod uwagę poniekąd przydatnych przyległości jak np. Xorg.

Jednym słowem: siejesz propagandę sukcesu.

wyraziłem się jasno, ale nie do wszystkich może to pewnie dotrzeć

W tym wątku już raczej za późno, ale na przyszłość dobra rada — jeśli chcesz przekonać kogoś do swojej racji, to staraj się nie sugerować, że jest nie za zbytnio tylko dlatego, że jej (od razu) nie widzi.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#14  2011-07-14 19:38:46

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

atare napisał(-a):

Niestety z tego co widzę niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Ja całą moją publikacją zachęcam do używania bezpłatnego oprogramowania. Nie używam Windows ani innych komercyjnych programów. Pracownicy firmy Google Windowsa również nie używają. Z tego co opublikowali na osnews.pl wynika, że wśród nich 70 procent używa Mac OS X a 30 procent Linuksa. Jak widać z Windows można się wyleczyć i to ze szczególnym pożytkiem dla psychiki i kreatywności.

Trin napisał(-a):

Do nas ma trafić twoja oferta?
nie rozumiem po co taki elaborat.

Chyba pomyliłeś kolego fora... Skąd wiesz, że tutaj ludzie nie używają linuksa i nie korzystają z darmowych wersji oprogramowania? Zresztą, chyba jesteśmy na forum poświęconym systemowi Linuks [ darmowy z tego co się orientuję ]

I co mnie obchodzi, że w Google używają Mac'ów i PC bez windowsa - po co tutaj takie przykłady?

Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2011-07-14 19:41:34)

#15  2011-07-14 19:41:39

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

A ja proponuję sciepę na profesjonalnego psychiatrę dla atare, bo podobno  NFZ takich ciężkich przypadków niestetety nie finansuje.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-14 19:41:59)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#16  2011-07-14 19:42:18

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Ale ty nas nie musisz przekonywać do Linuxa, nie zauważyłeś gdzie jesteś? ;] Bierzemy go nawet z wadami, szerz swoje poglądy gdzie indziej, tylko niech będą prawdziwe. Może ktoś niewtajemniczony to łyknie, ale jak widzisz to nie twoja grupa docelowa ;] Oba systemy mają wady i zalety, za oba warto zapłacić. Jeśli nie używasz komercyjnego softu bo cie nie stać twój problem. To już kwestia co kto woli, a o tym to już można by się sprzeczać bez końca.

#17  2011-07-14 19:58:52

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Nikogo nie mam zamiaru przekonywać do niczego. Każdy robi to co uważa za słuszne. Co do kompatybilności wstecznej Linux na komputerach antycznych typu Pentium III chodzi jak burza. Poniżej tego sprzętu to już zdecydowanie złom nie nadający się w dzisiejszych czasach do użytku. W każdym razie mój komp PIV 512 MB RAM karta graficzna Intel 128 MB chodzi wraz efektami pulpitu jak burza, gry również mam w grafice 3D na Debian Linux czy PCLinuxOS natomiast pewnie nie nadaje się do użytku z Windows 7. Czego nie próbowałem, w każdym razie widziałem na netbookach jak chodzi Windows 7 Starter na konfiguracjach zdecydowanie lepszych od mojego starego kompa. I ten widok sprawił, że zrobiło mi się użytkowników Windows po prostu żal... Co do tego forum oraz ogólnie użytkowników systemu Linux pewnie sporo osób nadal kocha Windows. Tyle, że swoje płomienne uczucia po prostu skrywa.

#18  2011-07-14 20:04:47

winnetou
Serwis

atare napisał(-a):

Czego nie próbowałem, w każdym razie widziałem na netbookach jak chodzi Windows 7 Starter na konfiguracjach zdecydowanie lepszych od mojego starego kompa. I ten widok sprawił, że zrobiło mi się użytkowników Windows po prostu żal...

Jeżeli polega się na domyślnej konfiguracji tak aby nawet wesz potrafiła obsłużyć system/komputer to nie ma się co dziwić że chodzi jak żółw.
Co do robienia się "żal" to uważał bym ze słowami.

atare napisał(-a):

Co do tego forum oraz ogólnie użytkowników systemu Linux pewnie sporo osób nadal kocha Windows. Tyle, że swoje płomienne uczucia po prostu skrywa.

Ciekawe spostrzeżenia. Możesz powiedzieć na jakiej podstawie wysnuwasz takie wnioski?
Nie ma miłości bezgranicznej zwłaszcza jeśli chodzi o system operacyjny. Wybiera się ten który w danym momencie się lepiej sprawdza - ale do takiego podejścia to niestety trzeba trochę dorosnąć i nabrać doświadczenia. Czego, wnioskując po wypowiedziach, pewnym osobom brakuje i raczej szybko nie zdobędą ani jednego ani drugiego.

#19  2011-07-14 20:12:04

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Dziadostwo pozostanie zawsze dziadostwem. Tego nic nie zmieni. Dlatego więcej warty jest Apple od Microsoftu. A firma Google wzrosła na wartości w ostatnim krótkim czasie o 20 mld dolarów.

#20  2011-07-14 21:53:08

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

sory, tak się wetnę poza konkursem:

atare napisał(-a):

Dziadostwo pozostanie zawsze dziadostwem. Tego nic nie zmieni. Dlatego więcej warty jest Apple od Microsoftu. A firma Google wzrosła na wartości w ostatnim krótkim czasie o 20 mld dolarów.

co nie znaczy, że dziadostwo guglowi jest obce. np. android jest niechlubnym przykładem, jak bardzo można spierdolić linuksa. przecież to się sypie gorzej niż xp.

linux regd. user #248790

#21  2011-07-14 22:10:53

winnetou
Serwis

rychu napisał(-a):

co nie znaczy, że dziadostwo guglowi jest obce. np. android jest niechlubnym przykładem, jak bardzo można spierdolić linuksa. przecież to się sypie gorzej niż xp.

Rychu!!! sza! Bluzisz przecież linux się nie sypie i jest stabilny jak skała, nie ważne czy to pclinuxos, kateos, ubuntu, debian czy android :P :P

#22  2011-07-14 22:26:48

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

BSD też nie jest zły. Mam teraz zainstalowany na jednym z kompów bardzo prosty w obsłudze jeszcze w fazie beta PCBSD 9  i sprawuje się całkiem dobrze. Warto mieć wybór z całą pewnością. Linux lub Unix. Bo w końcu Linux powstał jako konkurencja Unix.

#23  2011-07-14 22:31:05

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

e tam, madaryny i tak nic nie przebije ;)

co do androida, to może się trochę zagalopowałem... każdy producent smartfonów dorzuca do niego swoje 3 grosze (głównie stery i jakieś widżety), każdy operator sieci dodaje kolejne bzdetne logosy, dźwięki i inne bajery, zatem summa summarum użytkownik końcowy dostaje taka papkę, że to po prostu nie może dobrze działać

to by było na tyle ;-)

__
addendum:

atare napisał(-a):

Bo w końcu Linux powstał jako konkurencja Unix.

właściwie, to linux powstał jako konkurencja dla DOSa microsoftu ;) miał być studenckim eksperymentem i zamiennikiem dla płatnego miniksa.

Ostatnio edytowany przez rychu (2011-07-14 22:35:15)

linux regd. user #248790

#24  2011-07-14 23:15:10

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Mam nadzieję, że znowu nie zostanę potraktowany epitetem w stylu "chamskiego zamknięcia wątku" - bo go zamykam.
Skończmy z bredniami, tym bardziej że dostaję raporty dotyczące tego wątku i jego autora w szczególności.
Ludzie różne rzeczy piszą - i o linuxie i dupie marynie i ... nikt nie raportuje. Wystarczy atare raz i komentarze i raporty się sypią.
Oto jeden z nich - bez nicków:

Witam,
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19353 czy można ten watek zamknąc lub przenieść do /dev/null ?
Wiem, że DUG jest bardzo liberalny, ale to się już nie pierwszy raz zdarza, że człowiek kryjący sie pod nickiem atare, pisze jakieś wyssane z palca artykuły, które nie dość, że wprowadzają w błąd, to są niczym nie popartymi, wprost pisząc, bzdurami  i nie mają żadnej warości merytorycznej. W dodatku zawsze są umieszczane linki w stylu :
Jeżeli ktoś jest zainteresowany kompletną tematyką jak również moją ofertą zapraszam na stronę ... link
lub
Zapraszam na mój kanał z videozrzutami .... link
Zauważyłem, że teksty te są umieszczane nie tylko na forum DUG-a, ale na innych stronach np. protestanci.pl :D,  forum interii, forum gazety.pl itd.
Taka praktyka bardzo dobrze wpływa na wypozycjonaowanie swojej strony i na nic więcej.
Dlatego, chciałem zgłosić spamowanie w wyżej podanym wątku.

Wiem , poważnie to brzmi jak cholera :) ale nie wiedziałem jak to ując :)

Poza tym pisałeś ostatnio, że już nigdy tu więcej nie zawitasz...
Pozdrawiam

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

Stopka forum