Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Po upgradzie z lenny do squeeze przy instalacji np. mplayer-gui. Dostaję taką informację:
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: mplayer-gui 0 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B/2101 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 4764 kB. (Odczytywanie bazy danych ... 252445 files and directories currently installed.) Rozpakowanie mplayer-gui (z .../mplayer-gui_2%3a1.0~rc3++final.dfsg1-1_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/mplayer-gui_2%3a1.0~rc3++final.dfsg1-1_i386.deb (--unpack): próba nadpisania "/usr/bin/gmplayer", który istnieje także w pakiecie mplayer 2:1.0~rc3++svn20100804-0.2 configured to not write apport reports dpkg-deb: podproces wklej został zabity sygnałem (Przerwany potok) Przetwarzanie wyzwalaczy dla menu... Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/mplayer-gui_2%3a1.0~rc3++final.dfsg1-1_i386.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy:
Mój plik sources.list
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ squeeze main non-free contrib deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian/ squeeze main non-free contrib deb http://security.debian.org/ squeeze/updates main contrib non-free deb-src http://security.debian.org/ squeeze/updates main contrib non-free ############################################################################# deb http://www.debian-multimedia.org squeeze main deb http://deb.opera.com/opera-beta/ squeeze non-free #################VirtualBOX######################################### deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian squeeze non-free #################################################################### deb http://backports.debian.org/debian-backports squeeze-backports main deb http://www.lamaresh.net/apt squeeze main
W jaki sposób mogę naprawić problem z dpkg?
aptitude purge mplayer
A jak robiłeś? aptitude upgrade czy aptitude safe-upgrade?? Bo jeśli to pierwsze to następnym razem radzę to drugie a jeśli to drugie no to ja nie wiem jak pomóc... Póki co :)
ilin po usunięciu taki sam jest komunikat. P@blo upgrade robiłem zgodnie z tą stroną:
http://www.go2linux.org/how-to-upgrade-from-debian-lenny-to-squeeze
Czyli wykonałem dist-upgrade. Kopię lennego mam to możesz podać w jaki sposób wykonać upgrade, aby wszystko działało.
Pokaz
dpkg -l | grep mplayer
rc mozilla-mplayer 1:3.55-0.0 MPlayer-Plugin for Mozilla ii mplayer 2:1.0~rc3++svn20100804-0.2 The Ultimate Movie Player For Linux ii mplayer-skin-blue 1.6-2 blue skin for mplayer ii smplayer 0.6.9-1 complete front-end for MPlayer ii smplayer-themes 0.1.20+dfsg-1 complete front-end for MPlayer - icon themes ii smplayer-translations 0.6.9-1 complete front-end for MPlayer - translation files rc vdr-plugin-mplayer 0.10.2-3 MPlayer playback plugin for VDR
Niby mplayer jest zainstalowany, ale jak włączę w konsoli np. radio to brakuje bibliotek.
mplayer: error while loading shared libraries: libvdpau.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
Ale nie tylko z mplayerem jest błąd. W tym wątku mam też problem z compizem.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19289
Ostatnio edytowany przez lukaz1987 (2011-07-02 11:52:01)
No dużo jest tego na tym forum. Wg mnie (i myśle że jest to dobre) bezpieczniej zrobić tak:
aptitude safe-upgrade aptitude full-upgrade
Oczywiście czytając co tam on ma zamiar wywalić i takie tam... Na razie posłuchaj ilina :)
Tutaj masz coś podobnego
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-07-02 11:52:30)
Kazalem Ci odinstalowac mplayera bo krzaczy a ty go nadal masz.
Ewidentnie masz problem z zależnościami... Proponuje wejść do aptitude i tam zobacz co on radzi do zrobienia. Przecież to całkiem miły manager pakietów :)
P@blo napisał(-a):
No dużo jest tego na tym forum. Wg mnie (i myśle że jest to dobre) bezpieczniej zrobić tak:
Kod:
aptitude safe-upgrade aptitude full-upgradeOczywiście czytając co tam on ma zamiar wywalić i takie tam... Na razie posłuchaj ilina :)
Tutaj masz coś podobnego
Dużo upgrade wywalił mi aplikacji i musiałem od nowa instalować. A innego dobrego sposobu na upgrade nie ma? Na przykład zainstalować świeżego squeeze`a, a potem przenieść jakoś aplikację?
ilin napisał(-a):
Kazalem Ci odinstalowac mplayera bo krzaczy a ty go nadal masz.
Bo ponownie zainstalowałem. Po odinstalowaniu mam:
rc mozilla-mplayer 1:3.55-0.0 MPlayer-Plugin for Mozilla rc smplayer 0.6.9-1 complete front-end for MPlayer rc vdr-plugin-mplayer 0.10.2-3 MPlayer playback plugin for VDR
A innego dobrego sposobu na upgrade nie ma?
Wiesz, to wszystko zależy. Coś mi świta, że doprze jest najpierw upgradeować do najnowszej wersji jakiej sie obecnie ma (czyli u ciebie do lenny'iego) a potem co tam chcesz wyżej. Ja zawsze robie safe-upgrade najpierw i nie mam problemów. Nie wiem w czym on tam jest lepszy no ale po coś on jest skoro jest :D Może zapuść go i pokaż co on wyświetlił Ale nie wykonuj na razie. Daj tam q. Zobaczymy co śpiewa...
Na przykład zainstalować świeżego squeeze`a, a potem przenieść jakoś aplikację?
A no da się :) może nie przenieść ale dostać listę aplikacji jakie masz teraz a potem je zainstalować na squeezim. :) dpkg-l i wygrepuj sobie same pakiety, zapisz do pliku, a potem instalacja pakietów z pliku :) Powinno pójść, ale nie znam nikogo kto tak robi :)
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-07-02 12:07:09)
P@blo napisał(-a):
Wiesz, to wszystko zależy. Coś mi świta, że doprze jest najpierw upgradeować do najnowszej wersji jakiej sie obecnie ma (czyli u ciebie do lenny'iego) a potem co tam chcesz wyżej. Ja zawsze robie safe-upgrade najpierw i nie mam problemów. Nie wiem w czym on tam jest lepszy no ale po coś on jest skoro jest :D Może zapuść go i pokaż co on wyświetlił Ale nie wykonuj na razie. Daj tam q. Zobaczymy co śpiewa...
Nic nie robi:
aptitude safe-upgrade Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B.
Czyli masz wszystko nowe, a problem z zależnościami mimo to... Wejdź do aptitude i zobacz czy nie masz tam przypadkiem czerwonego paska na dole. Jeśli tak to daj chyba "e" do wyświetlenia co go boli...
P@blo napisał(-a):
Czyli masz wszystko nowe, a problem z zależnościami mimo to... Wejdź do aptitude i zobacz czy nie masz tam przypadkiem czerwonego paska na dole. Jeśli tak to daj chyba "e" do wyświetlenia co go boli...
Jest jak odinstaluję mplayera to w aptitude występuje problem z: mplayer, mplayer-skin-blue, po zastosowaniu zmian nie ma, żadnego już czerwonego paska z błędami. Ale mplayer nie prawidłowo się instaluje.
Ostatnio edytowany przez lukaz1987 (2011-07-02 12:17:26)
Najpierw zrob
aptitude purge ~c
Potem pokaz co pokaze
aptitude dist-upgrade
Po wykonaniu
ptitude purge ~c
Czytanie list pakietów... Budowanie drzewa zależności... Odczyt informacji o stanie... Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Inicjalizacja stanów pakietów... Odczyt opisów zadań... Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: amarok{p} amarok-common{p} ant-gcj{p} ant-optional-gcj{p} apel{p} apt-file{p} awn-manager{p} banshee{p} bemused-mpc{p} bluez-gnome{p} brasero{p} bsh{p} bsh-gcj{p} clamtk{p} cmake{p} comix{p} compiz-kde{p} cowbuilder{p} cowdancer{p} debian-el{p} devscripts-el{p} dhcdbd{p} dlocate{p} dosemu{p} dpatch{p} dpkg-dev-el{p} dselect{p} elserv{p} epiphany-gecko{p} fast-user-switch-applet{p} ffmpeg{p} flim{p} gaim-data{p} gammu{p} gammu-smsd{p} gdm{p} ggzcore-bin{p} gjdoc{p} gmail-notify{p} gmailfs{p} gnome-mount{p} gnome-network-admin{p} gnome-osd{p} gnome-vfs-obexftp{p} gnome-volume-manager{p} google-chrome-beta{p} google-chrome-unstable{p} gpsd-clients{p} gretl{p} gtk-recordmydesktop{p} hplip{p} hplip-gui{p} htdig{p} iceweasel{p} kaddressbook{p} kadu{p} kcontrol{p} kdebase-bin{p} kdebase-data{p} kdemultimedia-kio-plugins{p} kdepim-kresources{p} kdesktop{p} kfind{p} khelpcenter{p} kicker{p} kmailcvt{p} koffice-libs{p} korganizer{p} kspread{p} ladcca2{p} lastfmsubmitd{p} lesstif2{p} libadns1{p} libakode2{p} libantlr-java-gcj{p} libao2{p} libarts1-akode{p} libaudclient1{p} libaudid3tag1{p} libavahi-core5{p} libavcodec51{p} libavdevice52{p} libawn-extras0{p} libawn0{p} libbeagle1{p} libbeecrypt6{p} libboo2.0-cil{p} libboost-filesystem1.34.1{p} libboost-program-options1.34.1{p} libboost-python1.34.1{p} libboost-regex1.34.1{p} libboost-serialization1.34.1{p} libbtctl4{p} libcamel1.2-11{p} libcapi20-3{p} libcdio7{p} libclamav5{p} libcln5{p} libconfuse0{p} libcrypto++7{p} libdatrie0{p} libdc1394-13{p} libdirac0{p} libdns55{p} libdvbpsi4{p} libdvdread3{p} libecj-java-gcj{p} libedata-cal1.2-6{p} libedataserver1.2-9{p} libeel2-2.20{p} libelfg0{p} libempathy-gtk-common{p} libempathy-gtk14{p} libempathy14{p} libepc-1.0-1{p} libepc-ui-1.0-1{p} libept0{p} libestools1.2{p} libexchange-storage1.2-3{p} libexiv2-4{p} libexosip2-4{p} libfaad0{p} libfarsight0.1-3{p} libfreebob0{p} libgadu3{p} libgammu3{p} libgcj8-1{p} libgda3-3{p} libgda3-common{p} libgdl-1-0{p} libggz2{p} libggzcore9{p} libggzmod4{p} libgksu1.2-0{p} libgksuui1.0-1{p} libglib1.2ldbl{p} libgmyth0{p} libgnome-desktop-2{p} libgnomebt0{p} libgnomekbd2{p} libgnomekbdui2{p} libgnomeprintui2.2-0{p} libgpod3{p} libgps17{p} libgraphviz4{p} libgretl1{p} libgsmme1c2a{p} libgtk1.2{p} libgtk1.2-common{p} libgtkhtml2-0{p} libgtksourceview1.0-0{p} libgucharmap6{p} libgvfscommon0{p} libhesiod0{p} libhttrack1{p} libicu38{p} libifp4{p} libisc52{p} libiso9660-5{p} libiw29{p} libjack0{p} libjaxp1.3-java-gcj{p} libjinglebase0.3-0{p} libjinglep2p0.3-0{p} libjinglexmllite0.3-0{p} libjinglexmpp0.3-0{p} libk3b3{p} libkadm55{p} libkarma0{p} libkblog4{p} libkcal2b{p} libkcddb1{p} libkdepim1a{p} libkholidays4{p} libkjsembed1{p} libkleopatra1{p} libkmime2{p} libkonq4{p} libkpathsea4{p} libkpimexchange1{p} libkpimidentities1{p} libksieve0{p} libktnef1{p} libkxmlrpcclient4{p} liblinphone2{p} liblinphone3{p} libmagick++10{p} libmagick10{p} libmalaga7{p} libmediastreamer0{p} libmetacity0{p} libmimelib1c2a{p} libmissioncontrol-client0{p} libmissioncontrol-server1{p} libmjpegtools0{p} libmodplug0c2{p} libmono0{p} libmozjs1d{p} libmp4v2-0{p} libmpcdec3{p} libmpd0{p} libmpeg3-1{p} libmpfr1ldbl{p} libmtp7{p} libmysqlclient15off{p} libnautilus-burn4{p} libneon27{p} libnjb5{p} libnm-glib0{p} libnm-util0{p} libntfs-3g31{p} liboggz1{p} libopal-2.2{p} libortp7{p} libosip2-3deb{p} libow-2.8-8{p} libow-2.8-9{p} libparted1.8-10{p} libpcd2{p} libpoppler-glib3{p} libpoppler3{p} libpqxx-2.6.9ldbl{p} libpulse-browse0{p} libqt4-help{p} librasqal0{p} libraw1394-8{p} librlog1c2a{p} librpm4.4{p} librtfcomp0{p} libscrollkeeper0{p} libsdl-console{p} libsdl-gfx1.2-4{p} libsdl-pango1{p} libsensors3{p} libsexymm2{p} libsgutils1{p} libslab0{p} libsmbios2{p} libsoup2.2-8{p} libsox0{p} libstk0c2a{p} libsuitesparse-3.1.0{p} libswfdec-0.6-90{p} libswt3.2-gtk-gcj{p} libsyndication4{p} libtalloc1{p} libtelepathy2{p} libtiffxx0c2{p} libtlen1{p} libtotem-plparser10{p} libtrackerclient0{p} libtunepimp5{p} libvdemgmt0{p} libvlc0{p} libvoikko1{p} libwildmidi0{p} libwine{p} libwxbase2.6-0{p} libwxgtk2.6-0{p} libx264-60{p} libx264-65{p} libxalan2-java-gcj{p} libxcb-shape0{p} libxcb-xlib0{p} libxerces2-java-gcj{p} libxevie1{p} libxfce4mcs-client3{p} libxfce4mcs-manager3{p} libxine1-bin{p} libxklavier12{p} libxmlrpc-c3{p} libxmmsclient4{p} libxp6{p} libxtrap6{p} libxxf86misc1{p} libzephyr3{p} linphone{p} lintian{p} lirc{p} lmms-common{p} locate{p} mediatomb-daemon{p} meld{p} metamail{p} minidlna{p} mono-2.0-devel{p} mono-common{p} mozilla-mplayer{p} mpd{p} mybashburn{p} nautilus-cd-burner{p} nvidia-kernel-2.6.26-1-686{p} odbcinst1debian1{p} ogle{p} openprinting-splix{p} owfs{p} rkhunter{p} serpentine{p} shotwell{p} smplayer{p} sonata{p} soundconverter{p} stk{p} supertux{p} sysvconfig{p} ttf-dustin{p} tuxpaint-config{p} uml-utilities{p} update-manager{p} vdr{p} vdr-plugin-mplayer{p} videocut{p} vorbis-tools{p} w3c-dtd-xhtml{p} wajig{p} wammu{p} wifi-radar{p} wine-bin{p} wine-doors{p} xfce4-mcs-manager{p} xine-ui{p} xmms2tray{p} xulrunner-1.9{p} xulrunner-1.9-gnome-support{p} zenmap{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 325 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. Kontynuować? [T/n/?]
aptitude dist-upgrade
E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem. W: Nie udało się zablokować pliku magazynu podręcznego; zwykle oznacza to uruchomiony dpkg lub inne narzędzie apt do instalowania pakietów. Otwieranie tylko do odczytu; wprowadzone zmiany stanu pakietów NIE będą zachowane! E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.
Wykonałem dpkg --configure -a, i dalej nie da się wykonać dist-upgrade
Edit:
Jeszcze raz wykonałem dpkg --configure -a, i poszło dist-upgrade, ale nic nie zrobiło, ale po zapuszczeniu aptitude purge ~c jeszcze inne pakiety usunął. Ale na końcu usuwania dostałem:
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: mediatomb-daemon E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy:
Dalej wykonałem:
aptitude purge mediatomb-daemon Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: mediatomb-daemon{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. Kontynuować? [T/n/?] (Odczytywanie bazy danych ... 250511 files and directories currently installed.) Usuwanie mediatomb-daemon ... Czyszczenie z plików konfiguracyjnych dla mediatomb-daemon ... /usr/sbin/deluser: Użytkownik "mediatomb" nie istnieje. Grupa "mediatomb" nie istnieje. dpkg-statoverride: nienaprawialny błąd krytyczny, przerywanie: błąd składni: nieznany użytkownik "mpd" w pliku statoverride dpkg: błąd przetwarzania mediatomb-daemon (--purge): podproces zainstalowany skrypt post-removal zwrócił kod błędu 2 configured to not write apport reports Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: mediatomb-daemon E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy:
Dalej:
Z mediatomb-daemon poradziłem sobie zgodnie z tym postem http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19261. Po wykonaniu aptitude dist-upgrade:
aptitude dist-upgrade Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B.
Ostatnio edytowany przez lukaz1987 (2011-07-02 13:07:28)
aptitude dist-upgrade
Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety.
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B.
Czyli wygląda ,ze nie ma już nic do aktualizacji.
Doinstaluj ewentualnie to czego nie masz a potrzebujesz.
Bibliotekę musiałem jeszcze do mplayera przeinstalować i już działa.
Strony: 1