Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-06-30 22:42:06

damian8m - Nowy użytkownik

damian8m
Nowy użytkownik

Dzielenie radiówki

Witam, posiadam internet pobierany drogą radiową. Obecnie mam podłączoną antenę kablem do routera TP-LINK TL-543g
następnie z tego routera skrętkami do komputerów.

Chciałbym natomiast nie używać skrętek ale dzielić go bezprzewodowo po mieszkaniu? Chyba nie da rady tak skonfigurować tego routera?

Wobec tego co muszę dokupić aby było to możliwe, czy może zainwestować w router z 3 antenkami np TL-WR1043ND

Proszę o pomoc.

#2  2011-06-30 23:17:15

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Re: Dzielenie radiówki

No ja masz radiówkę, to rozumiem, że masz Wireless mode w trybie AP Client Router Mode, czyli WiFi'jka idzie na łącze z dostawcą, czyli nie możesz jej użyć do budowy własnej sieci, czyli robisz jak obecnie. A to że są trzy antenki, nie oznacza, że będzie pracować w wielu trybach. Czyli najprościej: kompy zrobić tak by korzystały z radiówki (nie możliwe, pewnie jest po MAC'u filtrowane lub jakiś MSCHAP czy coś w tym stylu robiony) albo kupić zwykły router (Wifi+WAN po LAN) i wpiąć go do tego obecnego jak kompa. Albo, załatwić sobie takie cóś, co jest wifi odbiornikiem, i wpiąć do routera, którego trzeba przekonfigurować tak, jako dostęp do neta wskazywał jeden z gniazd przełącznika (nie wiem czy to realne), a WiFi wykorzystywał jako Access Point.

BTW fajny ten tp-link gigabitowy przełącznik, miodzio ;) transfer po Gigaethernecie jest... boski ;) 1,4Gb do minuty czasu. edit: hmm nie trochę więcej jak minutę musiało być.

Ostatnio edytowany przez paoolo (2011-06-30 23:48:00)

#3  2011-07-01 00:07:20

diabolic - Użytkownik

diabolic
Użytkownik

Na samym tym co obecnie masz nie da się. Na tym  TL-WR1043ND już by się dało po wgraniu do niego OpenWrt, lecz słabo by to chodziło, ponieważ miałbyś słaby sygnał w mieszkaniu z racji tego, że masz podpiętą zewnętrzną antenę i zapewne jest kierunkowa. Ten TL-WR1043ND posiada 3 anteny z racji obsługi standardu N, nie da się zrobić tak, aby jedną anteną pracował jako klient a drugą (resztą anten) jako ap. Zatem pozostaje Ci kupno czegoś dodatkowego.

Ostatnio edytowany przez diabolic (2011-07-01 00:08:17)

I am the one who chose my path

#4  2011-07-01 08:29:03

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

diabolic napisał(-a):

...Ten TL-WR1043ND posiada 3 anteny z racji obsługi standardu N, nie da się zrobić tak, aby jedną anteną pracował jako klient a drugą (resztą anten) jako ap. Zatem pozostaje Ci kupno czegoś dodatkowego...

A to Ciekawe, polecam lekturę http://www.eko.one.pl/?p=openwrt-trybypracy i dział "Klient+AP".

#5  2011-07-01 13:46:43

diabolic - Użytkownik

diabolic
Użytkownik

@andreq przecież napisałem, że się na nim coś takiego da zrobić dokładnie tu

Na tym  TL-WR1043ND już by się dało po wgraniu do niego OpenWrt, lecz słabo by to chodziło

Ten tryb i tak działa na jednej antenie, więc ilość anten nie gra tu roli. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to:

damian8m napisał(-a):

Obecnie mam podłączoną antenę kablem...

czyli jest do niego podpięta zewnętrzna antena zapewne jakaś kierunkowa. Skoro router będzie odbierał przez nią sygnał to i przez nią będzie wysyłał, a zatem będzie miał słaby sygnał w mieszkaniu, chyba, że weszły jakieś wielkie zmiany i się da O_o. W przypadku gdyby router pracował na standardowych antenach wszystko powinno byc ok, lecz i tu lubią zdarzać się różne przypadki... .
Tu akurat coś na ten temat wspomnieli:
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=12017

Ostatnio edytowany przez diabolic (2011-07-01 13:52:03)

#6  2011-07-01 16:27:38

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

@diabolic - przeczytaj dokładnie co napisałeś, najpierw ten fragment, który mi zacytowałeś, a potem ten, który ja zacytowałem Tobie. ;-)

Wracając do wątku: zakup TL-WR1043ND jest dobrym pomysłem, podłączając go do istniejącego TL-543g spokojnie rozdzielisz sygnał, jak postawisz OpenWRT zawsze możesz pobawić się w konfigurację go jako klient+AP. Dodatkowo router ten posiada port USB, który możesz wykorzystać do podłączenia drukarki, dysku, kamery, karty dźwiękowej...

Co do Twojej rezygnacji z kabli, jestem przeciwnikiem wykorzystywania wi-fi wszędzie gdzie popadnie. Tam gdzie mogę podłączyć kablem, zawsze go stosuję (stacjonarny, TV, tuner SAT, NAS) zapewnia większą prędkość i stałość przesyłu danych, bezprzewodowo gdy nie mam innego wyjścia.

#7  2011-07-01 16:33:33

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

@up: przykład: gigaethernet :) a ten cytowany ma taki przełącznik, a coraz więcej płyt głównych/laptopów go ma. To jest różnica. A kable te same można użyć. Używamy tp-link'a 9** z n, niby ma być 300Mbps, ale... albo karty nas nie puszczają, albo coś tam na routerze trzeba jeszcze dogrzebać.

#8  2011-07-01 18:00:49

diabolic - Użytkownik

diabolic
Użytkownik

@andreq no cóż widocznie słabo się zrozumieliśmy, może trochę niejasno napisałem  ale kij z tym nie będziemy się tu o to kłucić bo to nie cel tego wątku ;). Ogólnie to zgadzam się z tobą że ten router jest dobrym wyborem, a po wgraniu OpenWrt to już będzie go tylko ograniczały jego umiejętności i wyobraźnia.

#9  2011-07-01 20:39:58

damian8m - Nowy użytkownik

damian8m
Nowy użytkownik

dzięki za pomoc, tak mam podpiętą antenę zewnętrzną...

nie wiem czy będe miał czas bawić się wobec tego z tymi trybami, szczególnie że to nie dla mnie:)
może po prostu najlepiej kupić jakiś prosty router i puścić z tego co mam obecnie z portu LAN na port WAN nowego routera i po sprawie?

#10  2011-07-01 21:45:51

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

To kup sobie TL-WR1043ND, nawet na oryginalnym oprogramowaniu znajdziesz użytek z portu USB.

Stopka forum