Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
A ja właśnie robię aktualizację Wheezy'ego - i widzę, że pidgin 2.9.0 jest w testingu, więc pewnie został poprawiony przy okazji.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-12-26 02:10:26)
Przy okazji czego? Cały wątek jest przecież o pidginie 2.9.0 w testingu…
Specjalnie sobie pidgina zainstalowałem.
Testing AMD64.
GG z buta działa na pidginie.
Zmień sobie nazwe pliku konfiguracyjnego
To jest katalog ~/.purple
Np z konta użytkownika
mv ~/.purple ~/.purple.old
Potem odpal na czysto ,zobaczysz czy będzie GG.
dalej nie ma :/
apt-get install --reinstall pidgin
tez nic nie dało :(
Czy musiałeś konfigurować konta od nowa ?
po reinstalacji nie, a po zmianie nazwy foldera tak, ale na liscie nie bylo GG wiec przywrocilem cfg stare, bo mam tam 10 kont, nie tylko GG
bez --purge nie usuwa cfg
zrobilem z --purge i tez nic nie dalo :(
# dpkg -l | grep gadu ii libgadu-dev 1:1.10.1-1 Gadu-Gadu protocol library - development files ii libgadu-doc 1:1.10.1-1 Gadu-Gadu protocol library - documentation ii libgadu3 1:1.10.1-1 Gadu-Gadu protocol library - runtime files ii libgadu3-dbg 1:1.10.1-1 Gadu-Gadu protocol library - debug symbols
doinstalowalem libgadu-dev, bo w tym co wyzej pisze po ang to jasno wynika
Re-enable GG and update libgadu-dev version
ze nie chodzi o libgadu3, ale libgadu-dev, ale tak czy inaczej, dalej nie dziala, nie ma gg naliscie protokolow :(
23:19:41:~$ dpkg -l | grep pidgin ii pidgin 2.9.0-1 graphical multi-protocol instant messaging client for X ii pidgin-awayonlock 0.5.2-1 pidgin plugin to set as away on screensaver activation ii pidgin-data 2.9.0-1 multi-protocol instant messaging client - data files ii pidgin-guifications 2.16-1 toaster popups for pidgin ii pidgin-libnotify 0.14-4 display notification bubbles in pidgin
Ostatnio edytowany przez az (2011-06-29 23:20:49)
Ja tu nie widzę libgadu3 1.11.0-1
Właśnie urzeduję na Debianie.
Najnowsza nvidia się zainstalowała grzecznie, a w Pidginie gadu ani śladu.
W Empathy też nie ma gadu ;)
PPA Ubuntu - piekło zależności, inne wersje bibliotek, szkoda gadać.
I pomyśleć, że jeszcze niedawno można było swobodnie przenośić paczki miedzy tymi systemami...
Najprostsze rozwiązanie przejściowe?
aptitude install kadu
ten obsługuje sieć padu-dziadu bez kłopotu i zawsze...
A jakby ktoś nie lubił kadu?
http://tlen.pl/download_linux.php
też obsługuje padu-dziadu...
To by było na tyle
;-)
# dpkg -i libgadu3_1.11.0-1_i386.deb (Odczytywanie bazy danych ... 147265 files and directories currently installed.) Przygotowanie do zastąpienia libgadu3 1:1.10.1-1 (wykorzystując libgadu3_1.11.0-1_i386.deb) ... Rozpakowanie pakietu zastępującego libgadu3 ... Konfigurowanie libgadu3 (1:1.11.0-1) ... # dpkg -l |grep libgadu ii libgadu-dev 1:1.10.1-1 Gadu-Gadu protocol library - development files ii libgadu-doc 1:1.10.1-1 Gadu-Gadu protocol library - documentation ii libgadu3 1:1.11.0-1 Gadu-Gadu protocol library - runtime files ii libgadu3-dbg 1:1.10.1-1 Gadu-Gadu protocol library - debug symbols
i dalej nic, caly dzien to mecze, coraz czesciej przestaje sie dziwic czemu ludzie linuksa olewaja i wola placic za windowsa :(
kayo napisał(-a):
ArnVaker napisał(-a):
Coś faktycznie dłubali, ale w tej wersji niby powinno już działać. ;)
* Re-enable GG and update libgadu-dev version
tylko zapomnieli dać libgadu3 1.11.0-1 z unstable do testing...
# dpkg -l | grep gadu | grep 1:1.11.0-1 ii libgadu-dev 1:1.11.0-1 Gadu-Gadu protocol library - development files ii libgadu3 1:1.11.0-1 Gadu-Gadu protocol library - runtime files
i dalej nic...
Po co się męczyć, weź sobie Pidgina-2.7.11 - ten gadu obrabia, tego trefnego zablokuj przez
aptitude forbid-version <pakiet-wersja>
i gotowe.
Albo po prostu weź sobie gentoo, tam masz spokuj, sam dobierasz flagi, masz w komplecie wszystkie pliki nagłowkowe, mozesz bez kopotu coś skompilować samodzielnie, i nie czekać, aż pakowacze Developerzy wydadzą poprawioną wersję, jak coś popieprzą w poprzedniej.
qlist -IvU pidgin libgadu net-im/pidgin-2.9.0 (dbus gadu gnutls gstreamer gtk idn ncurses nls perl python sasl spell xscreensaver) net-im/pidgin-tlen-20101112 net-libs/libgadu-1.11.0 (gnutls ssl static-libs threads) x11-plugins/pidgin-audacious-remote-0.5 x11-plugins/pidgin-bot-sentry-1.3.0 x11-plugins/pidgin-encryption-3.1 (nls) x11-plugins/pidgin-extprefs-0.7-r1 x11-plugins/pidgin-led-notification-0.1 x11-plugins/pidgin-privacy-please-0.6.4
I wszystko działa :D
To by było na tyle
;-)
(23:33:15) plugins: probing /usr/lib/purple-2/libgg.so (23:33:15) plugins: /usr/lib/purple-2/libgg.so is not loadable: undefined symbol: gg_proxy_host
tutaj jest problem...
Z tego co widzę problem występuje na architekturze i386, a na amd64 jest w porządku (u mnie i u ilina) i to na samych pakietach z repo testinga… aczkolwiek może to być przypadek. Jeśli tak faktycznie jest, to chyba póki co zostaje cofnięcie wersji do tej działającej.
Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "pidgin2.7.11" Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "pidgin-2.7.11"
Z repo Squeeze albo ze snapshot.debian.org możesz starszą wersję zainstalować.
a jak ze snapshot zrobic? bo jak mieszam wersje to zawsze mi sie wszystko psuje szybko :(
btw http://developer.pidgin.im/ticket/14347
Ostatnio edytowany przez az (2011-06-29 23:41:57)
Znaleźć wpis repozytorium testinga z okresu kiedy była w nim poprzednia wersja pidgina, dodać repo do sources.list i zainstalować.
a jak to znalezc?
Wyklikać odpowiednią datę i wkleić wpis do sources.list, np.:
deb http://snapshot.debian.org/archive/debian/20110623T090423Z/ testing main
pidgin: Zainstalowana: 2.9.0-1 Kandydująca: 2.9.0-1 Tabela wersji: *** 2.9.0-1 0 990 http://ftp.de.debian.org/debian/ testing/main amd64 Packages 980 http://ftp.de.debian.org/debian/ unstable/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status 2.7.11-2 0 990 http://snapshot.debian.org/archive/debian/20110623T090423Z/ testing/main amd64 Packages
# aptitude install pidgin~i=2.7.11-2 libpurple0=2.7.11-2 -Vs Następujące pakiety zostaną COFNIĘTE: libpurple0 [2.9.0-1 -> 2.7.11-2] pidgin [2.9.0-1 -> 2.7.11-2] pidgin-data [2.9.0-1 -> 2.7.11-2] Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libsilc-1.1-2{a} [1.1.10-2] libsilcclient-1.1-3{a} [1.1.10-2] Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: libpurple-bin 0 pakietów aktualizowanych, 2 instalowanych, 3 cofanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 12,1 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 1970 kB. Kontynuować? [T/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
LD_PRELOAD=/usr/lib/libgadu.so pidgin
i dziala...
To weź sobie skompiluj pidgina do paczki, ze źródeł.
W czym problem? używasz Debiana Testing, i nigdy w życiu nic nie kompilowałeś?
Np tak:
apt-get build-dep pidgin apt-get install checkinstall
Sciągasz libgadu-dev:
http://packages.debian.org/sid/libgadu-dev
instalujesz paczkę.
Ściągasz Pidgina - źródła:
http://www.pidgin.im/download/source/
rozpakowujesz źródła w /usr/local/src
potem:
cd /usr/local/src/pidgin*
./configure --prefix=/usr --mandir=/usr/share/man --infodir=/usr/share/info --datadir=/usr/share --sysconfdir=/etc --localstatedir=/var/lib --disable-silent-rules --enable-consoleui --enable-gtkui --enable-sm --enable-nls --enable-screensaver --disable-cap --disable-gevolution --enable-gtkspell --enable-perl --disable-tk --disable-tcl --disable-debug --enable-dbus --disable-meanwhile --enable-gstreamer --enable-farsight --enable-vv --enable-cyrus-sasl --disable-doxygen --disable-nm --disable-avahi --enable-idn --with-system-ssl-certs=/etc/ssl/certs/ --with-dynamic-prpls=irc,jabber,oscar,yahoo,simple,msn,myspace,gg --disable-mono --x-includes=/usr/include/X11 --with-gadu-includes=. --with-gadu-libs=. --enable-nss=no --enable-gnutls=yes --with-gnutls-includes=/usr/include/gnutls --with-gnutls-libs=/usr/lib --with-python=python2.6
potem:
make
potem
checkinstall -D
Potem usuwasz wszystkie paczki fincha libpurple i pidgina, i instalujesz zrobioną paczkę.
jest jeden problem, niektóre wtyczki wymagają biblioteki libpurple, która konfliktóje ze skompilowanym pidginem, można to obejść tworząc lipny pakiet - w howto jest przepis Arniego, jak to zrobić.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-30 01:05:14)
http://jacekalex.sh.dug.net.pl/pidgin-2.9.0_i386.tar.xz
Masz tu paczki Pidgina na Wheezy i386 - u mnie działa bez problemu.
Najpierw instalujesz libpurple-fake, potem pidgina.
Ja bym sie nie męczył tylko dla GG zainstalował kadu na te 1-2 dni aż nie naprawią.
Chyba faktycznie ten błąd dotyczy architektury 386
Na AMD64 wsio działa.
ilin napisał(-a):
Ja bym sie nie męczył tylko dla GG zainstalował kadu na te 1-2 dni aż nie naprawią.
I tak zrobiłem, błąd pidgina już jest zgłoszony na listę więc będzie lada chwila naprawiony...
A u mnie problem też występował. Zarówno z zainstalowanym libgadu3 w wersji 1.10 jak i 1.11.
Najlepsze jest to, że wystarczyło przebudować paczkę z zainstalowanym libgadu-dev w wersji 1.10 i wszystko zaczęło działać. Gdy wcześniej próbowałem przebudować z 1.11 to niestety nadal gg nie działało. Na pomysł, aby przebudować z 1.10 natchnęło mnie właśnie to PPA, które tu podaliście, gdyż tam paczki również musiały być zbudowane z 1.10, gdyż taka wersja jest w Natty (wcześniej czytając bugi w debianie i changelog myślałem, że wymagany jest 1.11).
A jeszcze najlepsze jest to, że libpurple0 w wersji 2.9.0 w ogóle nie zależy od libgadu3 i u mnie z przebudowanymi paczkami GG działa bez zainstalowanej tej biblioteki (nic nie zmieniałem w paczce). Wygląda na to, że gg budowane jest statycznie, mimo iż powinno być dynamicznie.
W każdym razie teraz wszystko mi działa i spokojnie już czekam na poprawione paczki w Debianie. Jak ktoś chce, to może pobrać moje paczki dla i386 tu: https://www.dropbox.com/s/4wg0td2aychrypn (wystarczą pidgin, pidgin-data i libpurple0).
Jeśli chodzi o GDebi, to nic do niego nie mam i czasem nawet używam do pojedynczych paczek, ale jak muszę zainstalować ich więcej (jak np. tu) to stosuję kombinacje:
dpkg -i *.deb apt-get install -f (ewentualnie, gdyby zależności zabrakło)
Ostatnio edytowany przez Shymwo (2011-06-30 09:43:35)