Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć, słyszę ciągle szum jeśli nie wyciszę dźwięku, jak puszczam muzykę to słychać go w tle, jak wyłączę muzykę to sam szum... wszystkiego chyba próbowałem już, wywaliłem alsa i ciągle działał dźwięk... testowałem różne kernele itd
# cat /var/log/boot | grep -i alsa Sun Jun 26 02:01:29 2011: Setting up ALSA...warning: 'alsactl restore' failed with error message 'Unknown hardware: "HDA-Intel" "Realtek ALC269" "HDA:10ec0269,1043831a,00100004" "0x1043" "0x831a" Sun Jun 26 02:01:29 2011: alsactl: set_control:1255: failed to obtain info for control #7 (No such file or directory)'...done.
jakiś pomysł :(?
próbowałem tam też podmieniać w /etc/modprobe.d/alsa-base.conf, ale też mimo braku błędów dalej to samo, restartuje alse i szumi przed, w trakcie i po restarcie, wydaje się, że to niezależne od alsy, niestety nie mam w opcjach źródła dźwięku itd, bo słyszałem, że może mikrofon :/, a tutaj jak zmieniam suwaki albo mutuje mikrofon, który i tak nie działa to i tak dalej szumi, dopiero jak cały dźwięk zmutuje to jest cisza ale wtedy muzyki też nie słychać...
szum jest też niezależny zupełnie od głośności
wyciszenie wszystkiego nic nie daje
jak podłącze słuchawki to na słuchawkach słychać, a jak nie to na głośnikach, to laptop asus eee pc 1000h
ale co dziwne, mam *.pls pliki, które odpalają radio internetowe w totem i jak szybko kliknę 1 a potem 2gi plik zanim się totem odpali to szum znika i wraca dopiero po restarcie
Ostatnio edytowany przez az (2011-06-26 02:38:22)
http://www.alsa-project.org/db/?f=94127671a15807231 … b6510516c1b38
->
aktualnie:
# cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
options snd-hda-intel model=auto
i z tym przeklikaniem plikow pls to cos nie do konca dziala, bo jak podlaczylem sluchawki to wrocilo (ale tylko na sluchawkach) i juz nawet przeklikanie nie daje nic, krew mnie zalewa od tego :/
Ostatnio edytowany przez az (2011-06-26 03:06:42)
Pewnie masz podniesiony suwak od jakiegoś wejścia dźwięku .
I on szumi.
Pobaw się alsamixerem.
A szumi tylko na Linuchu czy na Windzie też? U mnie np. szumi na każdym systemie na niektórych wyjściach ze względu (najpewniej) na fakt że kable po których dźwięk idzie do line-out są nieekranowane, przez co zbierają te nieprzyjemne szumy już w obudowie, na niektórych plikach słychać to bardziej na innych mniej. Ale jak na Windos nie szumi to może OSS4 by tutaj pomogło, sprawdzałeś na nim?
ilin napisał(-a):
Pewnie masz podniesiony suwak od jakiegoś wejścia dźwięku .
I on szumi.
Pobaw się alsamixerem.
noo wlasnie juz probowalem, ale w oggole nie mam wejsc dzwieku tutaj, a na innym kompie sa :<
Huk napisał(-a):
A szumi tylko na Linuchu czy na Windzie też? U mnie np. szumi na każdym systemie na niektórych wyjściach ze względu (najpewniej) na fakt że kable po których dźwięk idzie do line-out są nieekranowane, przez co zbierają te nieprzyjemne szumy już w obudowie, na niektórych plikach słychać to bardziej na innych mniej. Ale jak na Windos nie szumi to może OSS4 by tutaj pomogło, sprawdzałeś na nim?
ale u mnie raz dziala raz nie, i to od wczoraj, do wczoraj wszystko bylo ok, poza tym mam tylko debiana
np. teraz wszystko jest ok, ale pewnie problem wroci przy najblizszym restarcie wiec podtrzymuje temat :<
Ostatnio edytowany przez az (2011-06-26 13:09:01)