Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pytanko potrzebuje skompilować Kernel z następującymi modułami
tun imq ipv6 qos ipip iptables (full)
Z tym że pytałem się na liście Xen jak to najlepiej zrobić to dali mi milion sposób który żaden nie jest dla mnie jasny i klarowny. Czy ktoś coś robił pod Xen? W sensie kompilował kernela na maszynę wirtualną,a nie pod hypervisor?
No shell dugowy tak działa ;)
Bierzesz normalny kernel (bez patcha XEN). Od którejś wersji funkcje domU w XEN są w głównej gałęzi jądra (na shellu mam linux-2.6.33.2). Ustawiasz sobie co CI tam trzeba w jajku, jedyna różnica to to że:
1. Nie ustawiasz sterowników do urządzeń (jak dyski czy sieciówki).
2. Włączasz obsługę XENa w konfigu
drivers Kbuild mm samples virt master linux-2.6.33.2 # grep -i xen .config CONFIG_XEN=y CONFIG_XEN_MAX_DOMAIN_MEMORY=32 CONFIG_XEN_SAVE_RESTORE=y # CONFIG_XEN_DEBUG_FS is not set CONFIG_XEN_BLKDEV_FRONTEND=y CONFIG_XEN_NETDEV_FRONTEND=y CONFIG_HVC_XEN=y CONFIG_XEN_BALLOON=y CONFIG_XEN_SCRUB_PAGES=y CONFIG_XEN_DEV_EVTCHN=y CONFIG_XENFS=y CONFIG_XEN_COMPAT_XENFS=y CONFIG_XEN_SYS_HYPERVISOR=y master linux-2.6.33.2 #
I już możesz jądro załadować w xenie.
Sorry za formę ale nie potrafię tego jakoś ładnie sklecić w całość :P
Znaczy, że wystarczy tylko jądro zmienić na 3.0 z xen'em? I będzie szło?
@czadman: dożyjemy 10.0 :] Pomyśl co będzie jak popatrzysz w kalendarz i zobaczysz 2030, albo coś koło tego.
Na razie kompilowałem ze zmiennym szczęściem jajo 3.0:
rc1 - kernel panic , nie montuje rootfs.
rc2 - działa, ACPI działa prawidłowo, inne moduly też, obraz wstał na vesa, na nouveau nie ruszył, nvidia nie wie, co to za jajo.
rc3 - przy kompilacji nie zbudowal bzImage.
Jako, że jaja pomiędzy 2.6.38.2 a 2.6.39.2 nie wstają u mnie bez acpi=off w grubie, stabilna wersja 3.0 jest oczekiwana i mile widziana.
EDYTA:
Xen Dom0 w 3.0-rc3 nie widzę w konfigu, pewnie się pojawi trochę później, mam jednak nadzieję, że w tej wersji.
Na razie jest tylko Xen-Guest support.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-24 14:40:33)
Diabli wiedzą, w 3.0-rc4 nic nowego w typie Dom0 nie zauważyłem (moja ślepota).
Jest tylko DomU, tak samo, jak we wcześniejszych kernelach.
Po prostu zaznacz:
│ CONFIG_XEN: │ │ │ │ This is the Linux Xen port. Enabling this will allow the │ │ kernel to boot in a paravirtualized environment under the │ │ Xen hypervisor. │ │ │ │ Symbol: XEN [=y] │ │ Type : boolean │ │ Prompt: Xen guest support │ │ Defined at arch/x86/xen/Kconfig:5 │ │ Depends on: PARAVIRT_GUEST [=y] && (X86_64 [=y] || X86_32 [=n] && X86_PAE [=n] && !X86_VISWS [=n]) && X86_CMPXCHG [=y] && X86_TSC [=y] │ │ Location: │ │ -> Processor type and features │ │ -> Paravirtualized guest support (PARAVIRT_GUEST [=y]) │ │ Selects: PARAVIRT [=y] && PARAVIRT_CLOCK [=n]
Od razu będziesz miał wybrane:
│ Symbol: XEN_DOM0 [=y] │ │ Type : boolean
ArnVaker napisał(-a):
Po prostu zaznacz:.
............
Zwracam honor!
Rzeczywiście:
grep -i XEN_DOM0 .config CONFIG_XEN_DOM0=y
Tylko czytając o pełnym supporcie Xen myślałem, że znajdę go w dziale
CONFIG_VIRTUALIZATION
tak samo, jak KVM.
Pozdrawiam
;-)
Ten „pełny” to chyba w sensie, że dodali kod którego brakowało, ale same opcje w konfigu się nie zmieniły.
O to chyba się rozbija:
Features added to 3.0:
xen-blkback backend driver to be used in dom0 to serve virtual block devices (disks) to VMs.
Czyli ta opcja doszła:
│ Symbol: XEN_BLKDEV_BACKEND [=y] │ │ Type : tristate │ │ Prompt: Block-device backend driver │ │ Defined at drivers/block/Kconfig:473 │ │ Depends on: BLK_DEV [=y] && XEN_BACKEND [=y] │ │ Location: │ │ -> Device Drivers │ │ -> Block devices (BLK_DEV [=y])
A ja myślę, że mają obsuwy z wprowadzeniem Xena, bo na poziomie wersji rc4 jest jeszcze tona roboty.
Poza tym widzę spore zmiany w ACPi, mam taką plytę, że wszystkie kernele skompilowane w domu, czy to ze starego konfigu przez oldconfig, czy make localyes z kernela Aptosida, mogę odpalić wyłącznie wdodająć acpi=off do gruba.
W 3.0-rc2 Acpi u mine działa normalnie, w 3.0-rc4 już nie, jajo nie wstało w ogóle, ani z acpi=off, ani inaczej.
Ciekaw jestem, jak sprawa będzie wyglądała w finalnym kernelu 3.0, bo myślę, że najpierw unowocześniono podsystem ACPI do najnowszych płyt gł i chipsetów, w okolicach 2.6.38.4, a teraz próbują przywrócić obsługiwanie starszego sprzętu, który działa prawidłowo z jajem 2.6.37.
Teraz mam 4 wersje 3.0-rc - w 2 dzialających kernelach - w każdym Acpi działa inaczej.
I powstał niezły bajzel, za który głównie odpowiadają producenci, ignorujący istnienie Linuxa.
Docelowo, Xen - to pełna Virtualizacja, i o ile KVM jest w VIrtualisation, to Xen Dom0 też się tam znajdzie, tylko po drodze trochę wody w Wiśle upłynie, jak zwykle.
Poza tym od wprowadzenia kodu, do jego stabilnej wersji zazwyczaj mija kilka wydań, a poprzednio łata Xen była przygotowana na jajo 2.6.34, co wyraźnie znaczy, ze podobnie jak np Grsecurity (stabilna łata) developerzy Xena nie wytrzymują tempa rozwoju kernela.
Np w Grsecurity testowe łaty są na bierząco - w tej chwili 2.6.39.1, ale stabilna jest dalej na etapie 2.6.32.*, podobnie np Layer7, łata realtime, czy Xen, w ogóle nie wspominając np o OpenVZ.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-24 17:37:31)
Jacekalex napisał(-a):
A ja myślę, że mają obsuwy z wprowadzeniem Xena, bo na poziomie wersji rc4 jest jeszcze tona roboty.
No ale czego jeszcze brakuje? Okres „merge window” dla wersji 3.0 już dawno zamknięty — nic nowego do niej nie dojdzie.
Poprawianie błędów dojdzie, wcale ich nie brakuje, np uwalony Nouveau w 3.0-rc2, z Acpi też jest trochę roboty, a w pełni gotowy Xen jeszcze niejedną poprawkę zaliczy.
Do tej pory Dom0 nie był częścią kernela,i nie był też objęty supportem kernela, teraz wszystko musi się doszlifować conieco, a poprawianie sterowników, to też nie ziewanie.
Z resztą najlepszym przykładem wdrażania nowego kodu do kernela niech będzie btrfs, bardzo dobry system plikow, ktory dalej przeżywa wiek dziecięcy, do stabilnej wersji jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie.
W jaju 3.0-rc4 pisze jak byk:
Btrfs is highly experimental,....
Czyżby wdrożenie Xen Dom0 było łatwiejsze od zjedzenia bułki?
To tak jak ze stabilnym gcc-4.6 - na stronie GCC wisi jako stabilny, w Gentoo jest zamaskowany jako experymentalny, a stabilny w Gentoo będzie wtedy, jak kilka tysięcy programów w portage będzie się prawidłowo kompilowalo tym kompilatorem.
W międzyczasie te tysiąc, czy może 3 tysiące łatek ktoś musi napisać.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-24 18:00:59)
Ech, pytam o zasadnicze funkcjonalności Xena, które rzekomo mają być jeszcze wprowadzone w tej wersji, a nie o nouveau, btrfs czy drobne poprawki… Po zamknięciu „merge window” — czyli mniej więcej w momencie wydania wersji rc1 — nowe funkcjonalności nie są wprowadzane. Kolejne wersje rc to przeważnie tylko stabilizacja i optymalizacja kodu, łatanie znalezionych bugów itp.
ArnVaker napisał(-a):
.......Kolejne wersje rc to przeważnie tylko stabilizacja i optymalizacja kodu, łatanie znalezionych bugów itp.
Dokladnie to mam na myśli...
A trochę bugów do łatania jest...
Pozdrawiam
;-)
W takim razie o jakie „obsuwy z wprowadzeniem Xena” Ci chodziło?
Łata Xena - najnowsza, na jajo 2.6.34? - DomU zaimportowane do kernela, już dziala.
Ale Dom0 jeszcze nie.
Zapadła decyzja, Dom0 włączamy do kernela 3.0? - i częsć łaty z 2.6.34 jest portowana do 3.0.
Czy 2.6.34 i 3.0 - to ten sam kod?
Czy może trzeba napisać xxx łatek, poprawiających to czy tamto?
Jeśli Xena nie widać w kernelu, w virtualzacji, tak jak kvm, to dlaczego, czy jest w czymś gorszy od kvm? mniej dojrzały od kvm? Otóż nie, po prostu kvm jest w kernelu od dawna, i jest stabila częściąkernela, a Xen w części Dom) się dopiero pojawil, i i wymaga jeszcze "doszlifowania", poprwaienia blędów, itp.
Tu mam na myśli obsuwy, choć może przesadzam.
Na stronie Xena jest radosna wiadomość o włączeniu kodu do kernela, ale ani slowa, w jakim stanie był kod przekazany, do włączenia do kernela.
W każdym razie wyjdzie za kilka tygodni jajo 3.0 - stabilne, to zobaczymy, na ile to rozwiązanie się sprawdzi, a z bugzilli kernela dowiemy się, ile jeszcze jest do zrobienia, żeby to było w pełni produkcyjne rozwiązanie.
To by było na tyle
;-)