Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam serdecznie!
Mam pewien mankament związany z alsą.\
Ogółem dźwięk jako działa poprawnie, aczkolwiek jest kilka problemów.
- dźwięk gra za cicho, mimo maksymalnych wartości w alsamixer (na przednim panelu gra nieco głośniej)
- dźwięki powiadomień w Kadu odtwarzane są 2x szybciej niż powinny, te same pliki dźwiękowe odtwarzane w VLC już nie są
- dźwięki są pochrzanione w Operze jak i we Flashu, ale tutaj są różne przypadki. Jednym razem słychać pykanie/szelest a innym razem dźwięk jest czysty.
A co do przedniego panelu, powie mi ktoś czemu dźwięk jest głośniej odtwarzany i czy można kontrolować?
Co prawda mam kolumnę Headphone, ale nie mogę sterować dźwiękiem, jednie mogę ten kanał wyciszyć.
Link z konfiguracją.
Dicaer napisał(-a):
- dźwięki powiadomień w Kadu odtwarzane są 2x szybciej niż powinny, te same pliki dźwiękowe odtwarzane w VLC już nie są
Jeśli chodzi o kadu to ustaw sobie w nim odtwarzacz na /usr/bin/aplay
Co do vlc to nie rozumiem co miałeś na myśli, musisz doprecyzować.
Być może trzeba będzie doprecyzować bardziej tę kartę w opcjach modułu snd-hda-intel
- dźwięk gra za cicho, mimo maksymalnych wartości w alsamixer (na przednim panelu gra nieco głośniej)
Z tym cichym dźwiękiem to pewnie jest tak jak u mnie - ALSIE się myli wejście słuchawkowe z głośnikowym (na słuchawkowym - które na logikę powinno być właśnie z przodu - dźwięk zwykle gra nieco ciszej, pewnie jakiś wspaniały wymóg UE odnośnie głośności), niestety ja nie znalazłem na to sposobu jak to zmienić pewnie trzeba by zgłosić buga do devów ALSY. Inna możliwość to wymiana ALSY na OSS4 - na niektórych chodzi głośniej/lepiej.
Najpewniej nie jest to błąd ALSY a jakiejś biblioteki z kadu - widzę że działasz na testing/sid więc wszystko możliwe. However patrz niżej:
- dźwięki są pochrzanione w Operze jak i we Flashu, ale tutaj są różne przypadki. Jednym razem słychać pykanie/szelest a innym razem dźwięk jest czysty.
Sprawdź czy masz coś w plikach ~/.asoundrc lub /etc/asound.conf, jak masz to zrób backup tych plików i do ~/.asoundrc spróbuj dopisać coś takiego:
pcm.!default { type plug slave.pcm "dmixer2" } #Tutaj miksujemy sobie dźwięk - jeżeli dojdzie do "pierdzenia", #"syczenia" czy innych anomalii można zwiększyć/zmniejszyć #period_size, periods itd pcm.dmixer2 { type dmix ipc_key 1025 ipc_perm 0666 slave { pcm "hw:1" period_time 0 period_size 256 #buffer_size 4096 periods 128 rate 44100 } }
i spróbuj po-manipulować tym co tam podałem, może to też pomóc na problem z kadu jeżeli to seryjnie ma coś współnego z ALSĄ.
Dicaer napisał(-a):
- dźwięki powiadomień w Kadu odtwarzane są 2x szybciej niż powinny, te same pliki dźwiękowe odtwarzane w VLC już grają jak powinny // Naprawione
- dźwięki są pochrzanione w Operze jak i we Flashu, ale tutaj są różne przypadki. Jednym razem słychać pykanie/szelest a innym razem dźwięk jest czysty. // Naprawione - wystarczyło nałożyć patcha na flasha
A zrzuciłem całą winę na ALSĘ, a jednak się co do niego myliłem.
*ilin
Brak snu robi swoje, moja gafa..
Nie wiem jak zmusić aplay do działania z Kadu, ale zmieniłem wtyczkę ao_sound i działa teraz prawidłowo.
Próbowałem z snd-hda-intel ale poprawy nie widać.
Albo połknie mi dźwięk w całości, albo będzie jak było.
*Huk
Ale OSS4 chyba nie polecasz?
Problem z Operą się rozwiązał.
Zarówno ~/.asoundrc jak i /etc/asound.conf nie posiadam, czy powinienem posiadać te pliki?
A jest chociaż jakaś sztuczna możliwość podbicia dźwięków?
Obecnie natężenie dźwięku nie zbyt mi odpowiada. :/
Pulseaudio pozwala sztucznie podbić głośność.
@Dicaer:
*Huk
Ale OSS4 chyba nie polecasz?
Polecam sprawdzić bo w zależności od sprzętu raz działa lepiej to a raz tamto, ja u siebie na stacjonarce mam ALSE (OSS się z moją kartą na razie nie lubi), a na lapku OSS4 bo ALSA bardzo cicho gra (ale tam to bardziej złożony problem zapewne niż Twój - OSS4 gra sporo głośniej, choć nadal za cicho jak na mój gust :/ ), tak więc raz jeszcze - radzę spróbować OSS4 i samemu ocenić.
Zarówno ~/.asoundrc jak i /etc/asound.conf nie posiadam, czy powinienem posiadać te pliki?
Jeżeli wszystko działa to raczej nie, ale wszelkie ustawienia ALSY tam lądują (wystarczy w samym ~/.asoundrc chyba że z kompa korzysta wiele osób, wtedy dajesz do "/etc"). Jeszcze możesz sprawdzić czy uda Ci się podbić dźwięk poprzez plugin "Softvol" więcej info tutaj:
http://rene.bz/using-alsas-softvol-plugin-and-maxdb/
Niestety u mnie - owszem podbiło to dźwięk, ale za razem wkradł się aliasing jak cholera :/
EDIT:
Oczywiście w tym linku trzeba przenieść "max_dB" z sekcji capture do playback ;].
Ostatnio edytowany przez Huk (2011-06-19 11:28:49)