Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam postawiony na linuxie serwer multimedialny, udostępniony katalog domowy z 3 folderami: Filmy, Muzyka, Zdjęcia. Do udostępniania używam samby zaś udostępnianie na TV mam PS3 Media Server. Wszystko stoi na switchu 1gb. W sumie jest 7 odbiorców, 5 komputerów i 2 TV. Teraz chciałbym zrobić podział pasma ponieważ mam taki problem że np jeden z użytkowników słucha sobie muzyki (która oczywiście znajduje się na dysku serwera) i zabiera całe pasmo. Druga osoba włącza sobie film w jakości HD i film mu tnie bo komputer sam przydziela większe pasmo pierwszemu użytkownikowi mimo tego że on aż tyle nie potrzebuje. Dlatego chciałbym to pasmo podzielić dlatego bardzo proszę o jakieś rady jak to można zrobić. Myślałem o algorytmie HFSC. Czy on będzie dobry do tego? Dodam że serwer nie ma dostępu do internetu. Do internetu mają dostęp wyłącznie pozostałe komputery przy pomocy wifi.
moim zdaniem htb z sfq bedzie lepszy ale niech ktos ktos jeszcze sie wypowie
czy słuchający muzyki słucha całej kolekcji na raz?
Jeżeli wszystkie urządzenia są podłączone za pomocą 1Gbit lub 100Mbit problem może być innego typu.
Podaj może parametry tego serwera, zerknij czy przypadkiem procesor się nie męczy przy większym ruchu.