Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Oplata za karty? Nie interesuje mnie o tyle, ze konto w mbanku jest moim glownym kontem, a spelnienie limitu zwolnienia z oplaty to doslownie jeden wypad na wieksze zakupy spozywcze (ktore i tak robie i za ktore i tak place karta).
Juz bardziej "bolesne" bylo podniesienie limitu na otwrcie lokaty jednodniowej.
Poki co zadna ze zmian nie daje mi podstaw, zeby szukac innego banku.
ja korzystam z mBanku od ~1.5 roku. Opłata za karty jakoś mnie nie boli bo:
po pierwsze primo; i tak aktywowałem wypłaty ze wszystkich bankomatów jak tylko pojawiła się taka opcja
po drugie primo: zakupy na 100 to raz w miesiącu się robi z palcem w nosie
Do tego rachunek maklerski i inwestycyjny w jednym miejscu. W miarę wygodna i klarowna obsługa przez net/telefon nie mam co narzekać. A te 5pln co miesiąc i tak od nich dostaje choćby nie chcieli :P
No ja dzisiaj w ING założyłem bo bardziej mi sie opłaca robić zakupy za 100zł i wypłacać ze wszystkich bankomatów niż płacić im te 5zł za wypłaty z bankomatów + magiczna opłata za kartę 1,5 zł o której mało kto wie że będzie płacił w sumie 3,5zł za kartę albo 6,5zł :D
Dla mnie jest to sytuacja podobna do sieci komórkowych - zbyt małe korzyści żeby sobie zawracać tym głowę, śmieszy mnie jak ktoś zmienia numer co chwila bo inna sieć obniżyła stawki o 10 groszy(po tylu latach można spokojnie założyć, że pozostałe sieci w przeciągu miesiąca wyrównają stawki, albo nawet je przebiją), poza tym jestem zadowolony z ich usług, więc jak dla mnie - szkoda zachodu.
chmuri napisał(-a):
No ja dzisiaj w ING założyłem bo bardziej mi sie opłaca robić zakupy za 100zł i wypłacać ze wszystkich bankomatów niż płacić im te 5zł za wypłaty z bankomatów + magiczna opłata za kartę 1,5 zł o której mało kto wie że będzie płacił w sumie 3,5zł za kartę albo 6,5zł :D
Cytuj, linkuj... Bo chyba masz na mysli ubezpieczenie karty ktore nie jest obowiazkowe i nigdy nie dawali go w debetowce domyslnie.
Ja tez mam w mBanku, ale nie mam zamiaru zmieniać. 2zł/msc to nie tragedia a raczej innego konta, w którym wszystko jest za darmo nie znajdę.
mam w mbanku i zostaję. 100 zł/mc to żaden problem, jak mówi Carnophage raz w tygodniu wystarczy wyjść po zakupy i po bulu, jak mawia pan prezydent.
Po prostu mBank ma dość masy ludzi, którzy posiadają konto i karty do niego nie korzystając za nie. To że by dostajemy kartę za darmo to nie znaczy, że mBank nie musi płacić dla Visy za wydanie i utrzymywanie karty (nie wiem czy ponosi takie opłaty, ale w świecie raczej nie ma nic za darmo). Gdyby zależało im naprawdę na podreperowaniu budżetu kosztem klientów to raczej nie ograniczyli by tej kwoty do 100 zł.
To ma przekonać ludzi do płacenia kartą płatniczą, po prostu. Transakcje bezgotówkowe są po prostu dużo tańsze - obsługa bankomatów kosztuje, a terminale w zasadzie powszechne i wszechobecne. Tu chodzi o podreperowanie budżetu poprzez obniżenie kosztów. Dużo ludzi utrzymuje rachunki prawie puste, nie mając obrotów i to ci zapewne narzekają na tego typu zmiany, a kosztują bank, bo bank musi utrzymywać ich rachunki. Jak się obrażą i odejdą to bank i tak na tym nie straci. :)
No i to dzięki mBankowi, który był pionierem w internetowych rachunkach jest tak bogata i tania oferta u konkurencji. Wiadomo było, że kiedyś mbank przestanie być tym bankiem z najtańszą obsługą rachunku.
A skoro już o mBanku to czy ktoś się orientuje jak jest z cenami połączeń do mbank mobile?
Chodzi mi o połączenia *do* mbank mobile. Czy nie ma podobnych jaj jak z połączeniami do play czy cyfrowego polsatu...?
ja u siebie w play nie widzę jakiś specjalnych wzmianek o połączeniach do mMobile. Wszystko wg standardów - ale jak ktoś ma numer i się podzieli to mogę potestować ;)
czadman napisał(-a):
A skoro już o mBanku to czy ktoś się orientuje jak jest z cenami połączeń do mbank mobile?
Oni są MVNO korzystającym z sieci polkomtela, więc ceny połączenia są jak do plus (o ile nie jest to podane inaczej w cenniku danego operatora).
W ING tez trzeba zrobic obrót na karcie żeby nie płacić 7zł za karte w mBanku trzeba zrobić obrót na 100zł łacznie dla wszyskich kart.
Płatności kartą wcale nie są tanie dla sprzedawcy, za to ma pewność że nikt mu falszywkami nie zaplaci.
Cholera, nawet nie spodziewałem się tego. Zauważcie, że oni pieniędzmi obracają, a dlaczego ja mam płacić za podstawowe operacje? Zastanowiłbym się nad zmianą, ale póki co, nie chce mi się :P
mnie w mbanku trzyma jeszcze jedna rzecz ;)
szef mówi - robie wypłaty i 10s później dostaje smsa że na moje konto wpłynęła taka a taka kwota ;) Nie muszę czekać X dni na przelew międzybankowy :P
Teraz wszystkie przelewy krajowe idą eliksirem, więc te wysłane po południu dochodzą najpóźniej na drugi dzień roboczy (no chyba, że gdzieś przelew gdzieś wsiąknie). BTW, mbank chyba jako jeden z niewielu ma w ofercie przelewy ekspresowe (międzybankowe), które dochodzą w przeciągu kilkunastu minut, w soboty i niedziele także. :)
bgż tez ma ekspresy, płatne 5 zetów o ile pamiętam
mBank i mLinia są niezawodni, na same fajki wydaje z 300 zł tak wiec co to jest 100, mBank to nowoczesny bank i raczej się z nim nie rozstanę.
http://www.money.pl/banki/elixir/
winnetou tak to masz tylko jesli pieniadze idą z tego samego banku, i tak jest w kazdym banku ze wenwetrzne sa na biezaco rozliczane.
System ekspresowych przelwow w mbanku jest realizowany przez posrednika Blue Media ktory posiada konta w innych bankach. Zasada jest prosta, wenatrzbankowy przelw jest niemal natychmiastowy wiec oni dostaja odrazu pieniadze, wtedy ze swojego konta w banku docelowym przlewaja pieniadze na docelowe konto.
Z tym elixirem to niezła bajka.
Ostatnnio wysyłałem forsę z Citi do MBanku, Citi podobno wysyła natychmiast, forsa szła piechotą,
Wyslana w niedzielę po południu (transakcja powinna być zrealizowana w poniedziałek rano), w Mbanku kasa znalazla się w środę wieczorem.
Także radzę pamiętać, że banki, to nie komputery, czy sieci komórkowe.
Zwłaszcza, obecnie, gdy są np lokaty overnight (jednodniowe) - to żadna definicja teoretyczna nie jest regułą literalnie przestrzeganą.
I powinno, nie znaczy że jest.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-22 01:26:04)