Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam mam starego laptopa i postanowilem na nim postawic debiana.
Model laptopa to IBM X30 pod tym linkiem bedzie jego konfiguracja sprzetowa.
http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/MIGR-44129.html
Wszystko przebieglo spokojnie podczas instlacji bez zadnych problemow wybralem jakie pakiety maja byc instalowane czyli: srodowisko graficzne, pakiety pod lapotopa i dodatkowe nazedzie. Przy pierwszym uruchomieniu system laduje sie no i to wszystko pokazuje sie czarny ekran i nie raguje na nic. Po kilku probach zainstalowalem jeszcze raz tylko teraz bez srodowiska graficznego no i chodzi dopiero po instalacji pakietu xserver-xorg-core oraz fluxboxa jest ten sam obiaw czarny ekran i nie raguje na klawiature.
Który debian?
Całkiem rozsądnym wydawałoby się wtedy sprawdzić w /var/log/Xorg.0.log co mu może dolegać.
Do końca nie wiem jak rozwiązać problem, ale wiem, że są tacy, co posiadają stosowną wiedzę. Podpowiem tylko, że wina najpewniej leży po stronie KMS.
Chodzi o to ze teraz jest nie mozliwe sprawdzic co kolwiek poniewasz system na nic nie raguje. moge zainstalowac jeszcze raz bez srodowiska graficznego ale wydaje mi sie ze to nam nic nie powie poniewasz bez instalacji tego wszystko chodzi jak nalezy
Sprawdź co jest w logu /var/log/Xorg.0.log.
Próbowałeś zabić iksy kombinacją alt+ctrl+backspace? (przy "czarnym ekranie").
Drugą możliwością jest odpalenie systemu w trybie pojedyńczego użytkownika (opcja w grubie "single-user mode"), da ci to dostęp do konsoli bez uruchomiania środowiska graficznego.
Ostatnio edytowany przez pioki (2011-06-04 20:54:47)
Tak probowalem kombinacją alt+ctrl+backspace i nie reaguje. Nie moge dokladnie nawet podac jaka wersja jest debiana. Dzisiaj sciagne obraz plyty najnowszej wersji stabilnej i zainstaluje i zobacze czy pojdzie a jesli chodzi o aktualna to jest z tego roku tylko nie pamietam dokladnie z jakiego miesiaca
Jak włączyć tryv pojedyńczego użytkownika??
Ostatnio edytowany przez superzero (2011-06-05 12:44:20)
Po prostu wybierz z GRUB-a linijkę z dopiskiem „single-user mode”, „recovery mode” czy coś w tym stylu. Odnośnie KMS, to wystarczy dodać nomodeset jako argument dla kernela (przekazywany z poziomu bootloadera) żeby go wyłączyć. Nie jestem jednak przekonany czy to wina KMS — KMS włącza się już w trybie tekstowym, jeszcze przed serwerem X, niezależnie od tego czy serwer X w ogóle jest zainstalowany. No ale spróbować można. :) Skoro nie wiadomo co to za system nawet, to jeszcze katalog /run mógł się przyplątać. ;) A i jeszcze pytanie… Ten „czarny ekran” to od razu po wybraniu systemu z listy czy przy podnoszeniu X-ów?
witam mam do wyboru z GRUB-a tylko to
Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.32-5-686
Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.32-5-686 (recovery mode)
i nie wazne jest ktore wybiore nic nie moge zrobic bo za kazdym razem przechodzi w czarny ekran i nie reaguje na nic jedynie na CTRL + ALT + DEL tylko jak wybiore Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.32-5-686
Próbowałeś tej metody z wyłączaniem KMS?
• Wybrać z listy wiersz uruchamiający Debiana, jednak zamiast „enter” wcisnąć „e”
• Zejść niżej do wiersza zaczynającego się słowem „linux” i zawierającego „vmlinuz”
• Na końcu tego wiersza dopisać:
nomodeset
• Uruchomić system kombinacją klawiszy: ctrl + x
a wiec tak zaraz po nacisnieciu klawisza "e" zamias "enter" mialem to
wynik dla "Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.32-5-686"
insmod part_msdos imsmod ext2 set root='(hd0,msdos1)' search --no-floppy --fs-uuid --set 8583f605-ac16-450f-8ecb-18aa63e63029 echo 'Loading Linux 2.6.32-5-686 ...' linux /boot/vmlinuz-2.6.32-5-686 root=UUID=8583f605-ac16-450f-8ecb-18aa63e63029 ro quiet echo 'Loading initial ramdisk ...' initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-686
oraz wynik dla Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.32-5-686 (recovery mode)
insmod part_msdos imsmod ext2 set root='(hd0,msdos1)' search --no-floppy --fs-uuid --set 8583f605-ac16-450f-8ecb-18aa63e63029 echo 'Loading Linux 2.6.32-5-686 ...' linux /boot/vmlinuz-2.6.32-5-686 root=UUID=8583f605-ac16-450f-8ecb-18aa63e63029 ro single echo 'Loading initial ramdisk ...' initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-686
Wziąłem sie za dopisywanie i nie wiem czy zrobilem zle ale dopisalem tak jak pisalem nomodeset tak
insmod part_msdos imsmod ext2 set root='(hd0,msdos1)' search --no-floppy --fs-uuid --set 8583f605-ac16-450f-8ecb-18aa63e63029 echo 'Loading Linux 2.6.32-5-686 ...' linux /boot/vmlinuz-2.6.32-5-686 root=UUID=8583f605-ac16-450f-8ecb-18aa63e63029 ro single nomodeset echo 'Loading initial ramdisk ...' initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-686
i nadal uruchamia sie czarny ekran
czy musze to jakos zapisac czy wystarczy CTRL i X
Ostatnio edytowany przez superzero (2011-06-12 16:46:22)
Czy czarny ekran uruchamia się po starcie gdm, czy startx, czy nie ma także konsoli, czyli masz tylko blackscreen? - żadnych wizualnych oznak uruchomienia, z wyjątkiem diody zasilania?
czarny ekran pokazuje zaraz po nacisnieciu klawisza enter w GRUB wywala parek linijek kodu jest cos takiego jak przelaczenie z trybu tekstowego na graficzny i to wszystko
to zamiast "nomodeset" spróbuj wpisać "vga=normal"
nie daje to zadnych efektow
no zgaduję, że X próbuje ustawić jakiś tryb, którego twój wyświetlacz nie obsługuje, ale jak to możliwe że między zbutowaniem przez gruba a próbą uruchomienia X przy "vga=normal" nic się nie wyświetla na konsoli? żadnych komunikatów, nic?
jakies komunikaty sa ale szybko znikaja i jest ich malo
te komunikaty mogą być ważne. spróbuj uruchomić system w singlu (recovery mode) z opcją vga=normal. system powinien cię zapytać o hasło roota w trybie tekstowym.
jak już się tam dostaniesz, skopiuj gdzieś plik /var/log/Xorg.0.log i wklej do posta
Ja bym wyłączył całkowicie KMS.
Mam bardoz podobną sytuację w sytemie, jak odpalam kernel-3.0-rc2.
nvidia nie obsluguje na razie tego kernela, zostawiłem w nim KMS i Nouveau.
I zauważyłem, że nouveau zmienia też konsolę, start kernela to jedna czcionka, start OpenRC to zupełnie inna.
Najwyraźniej w tym lapku KMS ustawia jakiś tryb pracy niedostępny dla wyświetlacza.
natomiast po dodaniu opcji nomodeset w grubie, być może system nie wiedział, który sterownik wybrać, skutkiem powyższym powinien zapytać o tryb graficzny, a tymczasem jest blackscreen.
Jest też inna możliwość: jajo w Squeeze nie ma niewolnych sterowników, być może dlatego jest cyrk z obrazem.
Radzę spróbować jajo, np z Aptosida, a najpierw odpalić LiveCD (np Ubuntu), i zobaczyć, czy wstanie z Live (w przypadku np Ubuntu będzie jasne, czy karta nie lubi się z driverem ładowanym przez KMS, czy jest to sprawka kernela libre, lub błędu w wersji 2.6.32.* kernela - która czasami nie obsługuje najnowszego sprzętu), ewentualnie odpalić chroota, i zainstalować zapasowy kernel.
Poza tym KMS w 2.6.32, to była całkowita nowość, miał jeszcze trochę błędów, poprawionych w nowszych wersjach.
To by było na tyle
;-)
Witam ostatnio sie tym znow zaczolem bawic poniewasz jest mi ten latpro potrzebny. Sciagnolem najnowsza wersje debiana netinstal i zaistaloalem bez instalacji graficznego interfejsu. Wszytkow chodzlo normalnie jednak zachcialo mi sie grafiki i zainstalowalem xserver. nie wiem dokladnie jak sie ten pakiet nazywa i bez rezstartu chodzilo normalnie fluxbox chodzil ale po restarcie wyksoczyl ten problem
Strony: 1