Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Ostatnio zauważyłem, że mam problem z interfejsem wlan0 pod Gentoo. Maksymalny transfer jaki osiągam to 30-40 kB/s, przy czym na Debianie, normalnie dociąga mi do 2 Mb/s. Kernel 2.6.28-r1 tuxonice. Pomożecie znaleźć przyczynę? Nie instalowałem iptables ani nic co mogło by zmienić ruch na tym interfejsie. Karta sieciowa Atheros Communications Inc. AR9285.
Pozdrawiam
Spróbuj kernel vanilla-sources (albo z kernel.org bezpośrednio) ewentualnie Gentoo-sources.
Łatę tuxonice możesz zawsze założyć samodzielnie, jak będzie taka potrzeba.
Sznurek: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=163566
hornet napisał(-a):
Kernel 2.6.28-r1 tuxonice.
W ogóle ten kernel strasznie stary. ;) Czemu czegoś w miarę aktualnego nie użyjesz?
ArnVaker napisał(-a):
hornet napisał(-a):
Kernel 2.6.28-r1 tuxonice.
W ogóle ten kernel strasznie stary. ;) Czemu czegoś w miarę aktualnego nie użyjesz?
Jak pisałem posta zrobiłem literówkę - 2.6.38-r1.
Porównaj dokładnie wyniki polecenia
iwconfig
z gentoo i debiana.
Gentoo:
# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:"x61" Mode:Managed Frequency:2.452 GHz Access Point: 00:1D:0F:F2:D8:B1 Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=9 dBm Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality=70/70 Signal level=-27 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:2 Missed beacon:0 sit0 no wireless extensions.
Debian:
# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:"x61" Mode:Managed Frequency:2.452 GHz Access Point: 00:1D:0F:F2:D8:B1 Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=9 dBm Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:on Link Quality=70/70 Signal level=-27 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:1 Missed beacon:0 vboxnet0 no wireless extensions.
Widzicie coś istotnego oprócz zarządzania energią?
Ostatnio edytowany przez hornet (2011-06-06 18:35:59)
To spróbuj włączyć to Zarządzanie .
iwconfig wlan0 power on
Żadnej poprawy.
Pierwsza podstawowa zasada: na jaju 2.6.38-r1 z TOI nie działa? a na innym jaju próbowałeś (może wcześniejszym, może innym bez TOI), na jakimś z serii 2.6.37, 2.6.36, 2.6.35?
Bo bez tego nie wiesz nawet, czy to sterownik winien, czy TOI, czy coś innego.
Z mojego doświaczenia np Network Manager może powodować podobne cyrki, może błąd w WPA_supplicant, może Wicd walnięty?
Lepiej poszukaj sobie wróżki, bo w ten sposób raczej rozwiązania nie znajdziesz.
W dodatku w Gentoo sporo zależy od kompilatora, jakim kompilowałeś programy odpowiedzialne za działanie sieci, i flag samych programów.
Np nie wszystko - co zostało skompilowane testowym kompilatorem (w Gentoo obecnie gcc-4.5.*) działa prawidłowo.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-06 21:16:43)
Właśnie kompiluje kernel 2.6.39 i będzie próba. Męczyłem się teraz z podniesieniem interfejsu eth0, ale to zaraz opiszę, bo problem jest co najmniej dziwny. Jak się skompiluje to dam znać.
Możesz po prostu odpalić Gentoo na kernelu z Debiana, wystarczy zmodyfikować wpis GRUB-a i skopiować /lib/modules/wersja_kernela.
hornet napisał(-a):
Właśnie kompiluje kernel 2.6.39 i będzie próba. Męczyłem się teraz z podniesieniem interfejsu eth0, ale to zaraz opiszę, bo problem jest co najmniej dziwny. Jak się skompiluje to dam znać.
Jedna rada:
Jak coś nie działa na nowym kernelu, to sprawdzaj na wcześniejszym.
Zaoszczędzisz sobie w ten dużo czasu i nerwów.
Ja np mam taką płytę, że żeby działało ACPi - to muszę je wymusić wpisem acpi=force w grubie.
Ostatnim kernelem samodzielnie kompilowanym , na którym ten wpis działał, był 2.6.38.2.
Nowsze po dodaniu acpi=force w ogóle nie wstają, i szukam właśnie przyczyny.
A problem mam na Gentoo, jajo z Aptosida (2.6.39-0.slh.2-aptosid-686) na Wheezym z tym parametrem wstaje normalnie.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-06 21:36:50)
Gdzie mój wczorajszy post? :P Napisałem, że to nie wina kernela. Na debianowym ten sam problem....
Bawiłem się wersjami wpa_supplicant i wicd.. bez skutku. Co do możliwości zepsucia systemu przez gcc, to powiem, że bazuje na amd64, z niektórymi domieszkami ~amd64.
Dodam jeszcze, że to jakby zaczyna od 2 Mb/s, potem stopniowo zwalnia, tak jakby było czymś ograniczone. I czemu tylko wlan0, a z eth0 jest wszystko wporządku?
Ostatnio edytowany przez hornet (2011-06-07 22:32:28)
I czemu tylko wlan0, a z eth0 jest wszystko wporządku?
to możesz Ty sprawdzić nie my
To może spróbuj przekompilować wszystkie programy sieciowe sprawdzając ich flagi.
Można też dla próby podciagnąć binarki z zewnątrz:
http://tinderbox.dev.gentoo.org/
Chciałbym wiedzieć tylko, które binarki są uwalone... Rekompilacja wszystkich sieciowych programów? Hmm... na pewno potrwa długo, a czy przyniesie zamierzone efekty? Pewnie nie.
grep -i binhost /etc/make.conf
PORTAGE_BINHOST="http://tinderbox.dev.gentoo.org/hardened/x86/"
Tylko wybierz ścieżkę do swojej wersji paczek (np: http://tinderbox.dev.gentoo.org/default-linux/amd64/).
I możesz wtedy powrzucać binarki poprzez
emerge -G =pakiet-{wersja}
Systemu na paczkach z tinderboxa nie postawisz, ale na przejściowe trudności jest niezły.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-08 19:33:25)
Cholera, trak to nie znajdę, to może być glibc, to może być openrc, ja już nie mam siły... ;D Chyba po sesji postawie nowe Gentoo, albo powrócę do Archa, albo zainstaluje Funtoo.
Glibc możliwe, Openrc raczej nie.
Bo zawsze możesz odpalić sieć z palca, przez Wpagui, Wicd, czy NM, i zobaczyć, czy są identyczne objawy.
Może to jakaś interakcja modułu sterownika z testowym kompilatorem?
Jak miałem testowy (w Gentoo) gcc-4.5 hardened, to pół systemu się nie kompilowało prawidłowo.
Na stabilnym gcc-4.4.5 mam 85% problemów mniej.
To by było na tyle
;-)
Mówisz glibc? A cofnę o wersję... w sumie już ładny śmietnik sobie zrobiłem, który trzeba będzie posprzątać kiedyś.
System może Ci paść po cofnięciu glibc. :P
ArnVaker napisał(-a):
Nawet nie wiem jak zmusic do tego portage... :P Zrobię jednak upgrade do ~amd64.
Jestem pod wrażeniem.. nawet to nie pomogło... Chyba zaczne od czystego stage, i stopniowo będę sprawdzał... póki co czasu nie mam na dłubanie w tym.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc :)
Ostatnio edytowany przez hornet (2011-06-08 22:53:04)
ArnVaker napisał(-a):
Paść jak paść, u mnie klęknął po aktualizacji glibc - trafiłem na trefną wersję, cofnięcie rozwiązało problem.
Sposób na cofnięcie glibc jest dość hakerski.
Sznurek: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-845000-start-0.html
Ważne:
Ludzie dzielą się na tych, co będą robić backup, i tych co robią.
Lepiej być w tej drugiej grupie :P
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-09 00:08:20)
Jacekalex napisał(-a):
Paść jak paść
Nie „paść jak paść”, tylko autentycznie system może po tym paść. Myślisz, że to zabezpieczenie w ebuildzie ktoś sobie zrobił dla jaj? Oczywiście zależy to od danej sytuacji i wersji z której do której cofasz, takie tylko gentoowe r1, r2, r3 nie powinny stanowić problemu. Przykładowo jeśli cofniesz glibc zaraz po jego aktualizacji, zanim jeszcze zdążysz przebudować na nim oprogramowanie w systemie, to również nie powinno być problemu. Jednak jeśli po jego aktualizacji przebudowałeś już inne oprogramowanie, to prawdopodobne jest, że po cofnięciu system nie będzie działał. Dajmy na to gcc (tylko przykład) — jeżeli został zbudowany w oparciu o nowszą wersję glibc, to po cofnięciu nie znajdzie symboli odnoszących się do nowszej wersji — na starszej wersji przestanie działać.