Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
WItam od niedawna (2dni) uciekłem z linuxa i próbuje zaklimatyzować się w debianie, wybrałem wersie mint debian edition... i zastanawiam się nad zmianą środowiska graficznego gdyż jak wiadomo gnome to kombajn...
zależy mi na efektwności, ładnym wyglądzie i szybkości działania :-)
http://th06.deviantart.net/fs27/PRE/f/2008/105/b/6/ … reenducky.png
coś takiego chciałbym uzyskać jako efekt końcowy :-)
i zastanawiam się nad fluxboxem...co myślicie?
Ostatnio edytowany przez Gutaj (2011-06-07 17:29:14)
Pewnie… Taki efekt można osiągnąć na praktycznie każdym środowisku. Jak zainstalujesz Fluxboxa, to przynajmniej możesz być pewien, że na każde pytanie jego dotyczące uzyskasz tutaj lub na forum.fluxboxpl.org odpowiedź. :) Co do GNOME… W postaci takiej jak zaraz po instalacji Minta pewnie jest ciężkie, sam jednak długo go używałem i u mnie jakoś specjalnie ciężkie nie było. To zależy od tego co właściwie z niego zainstalujesz i jakie jego usługi są za każdym razem uruchamiane. Jednak GNOME i tak obecnie nie polecam ze względu na ostatnią rewolucję — GNOME 3. To już zupełnie co innego niż poprzednie wersje.
Linuxa ogólnie używam do gg, czytania stron internetowych i pisania artykułów i prowadzenia stron internetowych... zaś poprzez virtualboxa (wirtualizacje) mam xp na którym mam photoshopa i microsoft office oraz zainstalowaną drukarkę - czyli wirtualka sluży mi to tworzenia grafiki i ewentualnie drukowania czegoś :]
Co do fluboxa czytałem że jest on szybki i lekki i tego jednocześnie potrzebuje, ale chce także aby był łatwy w obsłudze (przyzwyczajenie do gnome przez ubuntu...)
Będzie łatwy w obsłudze jeżeli go takim uczynisz. Trochę czasu będziesz jednak musiał na to poświęcić. :P
Może jednak na początek sobie daruj Fluxboxa. Świetny menedżer okien, ale niestety wymaga trochę czasu żeby go sobie poukładać ;) I standardowo do Gnome niezbyt podobny ;)
yossarian napisał(-a):
Może jednak na początek sobie daruj Fluxboxa. Świetny menedżer okien, ale niestety wymaga trochę czasu żeby go sobie poukładać ;) I standardowo do Gnome niezbyt podobny ;)
Spróbować zawsze można.
@Gutaj, Jeśli nie przerazi Cię domyślny wygląd Fluxboksa (fakt, zaraz po instalacji nie napawa optymizmem) i konfiguracja przez edycję plików tekstowych (jest to dosłownie kilka prostych pliczków) to możesz z nim czynić cuda. Prawdą jest, że na to potrzeba czasu, ale w żadnym wypadku nie będzie to czas stracony, takie jest moje zdanie na ten temat.
Możesz jeszcze ewentualnie spróbować LXDE, które bazuje na Openboksie (kuzyn Fluxboksa) i ma kilka prostych graficznych aplikacji, więc będziesz miał już na starcie używalne środowisko.
Na sam początek lepszy jest LXDE - zdecydowanie bardziej "gnome'owaty" niż fluks. I nie wymaga ślęczenia nad plikami konfiguracyjnymi.
W kwestii formalności Fluxbox i Openbox nie są środowiskami - tylko menadżerami okien. Natomiast LXDE jest już bardzo lekkim środowiskiem.
Ostatnio edytowany przez thalcave (2011-06-08 17:53:15)
thalcave napisał(-a):
W kwestii formalności Fluxbox i Openbox nie są środowiskami
Kwestia definicji.