Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam przygotowane działające ustawienia jądra, tworzyłem je na wersji 2.6.37-r4. Zapisałem je sobie w pliku i teraz kwestia czy mogę użyć tego configu do kompilacji nowego jądra ze źródeł 2.6.38-r6? W sensie użyć opcji load config z menuconfig? Czy raczej należy kolejno wszystko jeszcze raz zaznaczać?
Pewnie, ja zazwyczaj robię w takiej kolejności:
cd /usr/src/linux zcat /proc/config.gz > .config make oldconfig make menuconfig
PS To się „reinkarnacja” nazywa. :D
Właśnie to oldconfig wygrzebałem(w jakimś innym Twoim poście:P) no ale on mi zadaje pytania...np.
Support for paging of anonymous memory (swap) (SWAP) [Y/n/?] (NEW)
Czyli rozumiem, że mam zadecydować czy chcę mieć obsługę tych nowości w jądrze a potem
make && make modules_install
??
Ps. :D
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2011-06-03 10:19:44)
Najpierw musisz skopiować ten swój konfig jako plik .config w katalogu ze źródłami. Wtedy jak dajesz make oldconfig, to pyta tylko o nowe opcje jakie pojawiły się w tej wersji źródeł. Gdy już odpowiesz na pytania, zapisuje zaktualizowany konfig jako .config… i to wszystko. Możesz jeszcze przejrzeć opcje w make menuconfig (itp.), ale nie musisz, możesz od razu kompilować. Jeżeli przeskakujesz o jedną wersję, nie powinno być większych problemów. Gdybyś jednak przeskakiwał o np. 10, to pewnie trafiłoby się coś wymagającego ręcznych poprawek.
/proc/config.gz
Tutaj jest konfig aktualnie używanego jądra? Czy źle kumam?
Tak, jeżeli w aktualnie używanym kernelu włączone jest:
│ CONFIG_IKCONFIG_PROC: │ │ │ │ This option enables access to the kernel configuration file │ │ through /proc/config.gz. │ │ │ │ Symbol: IKCONFIG_PROC [=y] │ │ Type : boolean │ │ Prompt: Enable access to .config through /proc/config.gz │ │ Defined at init/Kconfig:539 │ │ Depends on: IKCONFIG [=y] && PROC_FS [=y] │ │ Location: │ │ -> General setup │ │ -> Kernel .config support (IKCONFIG [=y])