Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, byłem użytkownikiem ubuntu (ta niestabilność zaczeła mnie denerować) pragnę przenieść się na debiana np lennego i zastanawiam się która wersja będzie dla mnie najbardziej odpowiednia..
Procek to Intelek (2 rdzenie - duo core)
Ram 4 gb
Karta 9600gt nividia
Zależy mi na Stabilności / Szybkości i dość bogatej mulimedialności
Do czego będę używał systemu?
-Przeglądanie stron internetowych
- Korzystania z poczty
- Korzystania z komunikatora jak gg (kadu) / skype
- Do pracy (webdesing) (wirtualizacja xp w systemie linux poprzez wirtualbox)
- Oglądanie filmów i słuchanie muzyki
mam nadzieje że polecicie mi coś odpowiedniego, jak wyżej napisałem do pracy (webdesing) to już wiecie że jestem grafikiem i lubie to co ładnie wygląda :D
Wheezy amd64 — netinstall. Potem doinstaluj co chcesz. :)
PS Zaraz ktoś pewnie poleci coś innego, ale takie to już Twoje pytanie — najlepszej wersji po prostu nie ma. :P
A dlaczego akurat ten system będzie dobry? :]
i dlaczego amd64 skoro mam intelka nie powinien być i386 ?
Ostatnio edytowany przez Gutaj (2011-06-03 22:37:38)
A dlaczego nie? ;) Sprzęt masz odpowiedni dla 64-bitów — amd64. Z tego co widzę ma to być desktop, system do codziennego użytku i zastosowań wszelakich — Debian Wheezy (testing). Wersja Squeeze (stable) to raczej na serwery, no chyba że ktoś lubi stare oprogramowanie.
EDIT: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19035
podałbyś mi odpowiedni link do paczuszki? do pobrania przez przeglądarkę?
To co zaproponował Kapelusznik:
- CD: http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/amd64/iso-cd/
- DVD: http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/amd64/iso-dvd/
Pierwsza płyta wystarczy.
Ja to w sumie jakby coś o netinstall wspominałem. :)
http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/whee … amd64/iso-cd/
To czy netinstall czy 4gb ściągać mam to nie problem net mam 40 mb 5 min ściąga mi się ten debianek ;p, płyt też mam od groma bo dostałem ostatnio od znajomego z firmy 150 sztuk verbatinów ;p
Tylko po co ściągać dla samego ściągania obraz DVD z mnóstwem oprogramowania, którego prawdopodobnie nigdy nie użyjesz i które niedługo i tak będzie już przestarzałe? Przecież i tak masz połączenie z netem i po instalacji systemu będziesz korzystał bezpośrednio z repozytoriów…
Gutaj napisał(-a):
To czy netinstall czy 4gb ściągać mam to nie problem net mam 40 mb 5 min ściąga mi się ten debianek ;p, płyt też mam od groma bo dostałem ostatnio od znajomego z firmy 150 sztuk verbatinów ;p
Chwalimy sie w piaskownicy / shout box :P
Kapelusz dobrze mówi, wódki mu dać.
Ściągasz AMD64 z prostej przyczyny i386 to jest architektura 32-bit.
Czemu to sie nazywa AMD64 a nie X64, też z prostej przyczyny, rozszerzenie rozkazów procesora jako pierwsza firma wprowadziło AMD ( swoją drogą nazwali to właśnie x64 jako oznaczenie na procach), idąc za potrzebami rynku pojawiło się jajo z obsługą tych wlaśnie rozkazów procesora. ( jako ciekawostke podam że nazwy rozkazów x64 mają jako pierwszy znak "x", a reszta jest taka jak w i386, np. xmov i mov, procesory akceptują oba, ale instrukcje inaczej działają). Idąc dalej za praktyką jajko nazwali AMD64, bo w końcu dla procesorów x64 od AMD, nikt wtedy nie przypuszczał że Intel za 2 lata skopiuje technologie AMD i wypuści swoje proce ;], z technologią EMT64 ( która ejst "kopią", projektu AMD). Zagmatwane to troche :].
Intel jako korporacja może tak zrobić, ponieważ pomiędzy AMD i Intel była wtedy umowa o wymianie patentów ( bezpłatnej), po okresie roku albo dwóch lat od wprowadzenia technologii na rynek. Więc jak technologia pozostała ta sama tylko od innego producenta to pewnie "szefostwo" linuksa olało zmianę nazwy kompilacji i pozostali przy AMD64, które jest zarówno dla proców intela i AMD ( w teorii, w praktyce wychodzi tak że odpalałem moje dystrybucyjne jajo na Athlonie 5k, a postawione bylo na E6300).
Jeśli to ma być komputer do pracy, a nie do zabawy w testowanie nowych wersji programów, to ja bym jednak polecał wersję stabilną...
Ja zaś polecę architekturę 32bit. :)
Dlaczego ?
Różnica w wydajności niewielka albo żadna a mogą pojawiać się drobne problemy.
Za chwilę przyjdziesz z pytaniem jak zainstalować skype czy firefoxa ze strony mozili.
Co do tej architektury to pytałem... bo instalując na ubuntu amd... wystąpiło mi potem wiele problemów... dlatego po prostu pytam :-)
pioki, nie jestem jakimś linuxowym lajkiem, poradzę sobie i tak wszystko będzie bardziej stabilne niż ten ubunciak...
Dzienia panowie :-)
btw. jeszcze takie pytanko zgrywajac na płytke debiana w wersji netinstall, muszę go bootować na płytce? czy wystarczy jako obraz? ;-)
Gutaj napisał(-a):
btw. jeszcze takie pytanko zgrywajac na płytke debiana w wersji netinstall, muszę go bootować na płytce? czy wystarczy jako obraz? ;-)
Nie rozumiem pytania ni w ząb. :)
ISO nagrywasz jako obraz płyty. Następnie z płyty uruchamiasz komputer i instalujesz.
Nie rozumiesz pytania a i tak wystarczająco mi odpowiedziałeś :D
Dzięki
A ja mam takie pytanie... Gdzie znajdują się netinstalki debiana z miarę nowym jajkiem w środku?? Chodzi o to że mam netinstall'a z jajkiem 2.6.32 no i problem w tym że przy instalacji nie wykrywa (w nowszych lapkach jak mój) kart sieciowych. Bo oczywiście na nowszych jądrach (np 37) tego problemu nie ma... Więc stąd moja dedukcja doprowadziła mnie do tego, że albo są netinstll'ki z nowymi jajkami albo ten problem się jakoś inaczej rozwiązuje...
Pozdrawiam ;)
http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/unst … md64/list-cd/
Z listy pakietów wynika, że jest tam 2.6.38.
gindek napisał(-a):
Więc jak technologia pozostała ta sama tylko od innego producenta to pewnie "szefostwo" linuksa olało zmianę nazwy kompilacji i pozostali przy AMD64, które jest zarówno dla proców intela i AMD
Nie mam źródeł kernela żeby sprawdzić, ale z tego co pamiętam, to tam nie ma architektury „amd64”. Jest za to „x64”.
Jeżeli dobrze pamiętam, to mylisz Linuksa z Debianem. W Debianie rzeczywiście kernele 64-bitowe są oznaczone amd64 ze względów historycznych. Ale niektóre inne dystrybucje wolą wersję na tę architekturę nazywać „x64” albo „x86_64”. Zdaje się że w kernelu również.
No i jest jeszcze ia64, ale to inna bajka.
Dzięki Arn :)
http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/whee … amd64/iso-cd/
wrzucilem to na plyte jako obraz po wybraniu pratycji i podczas instalacji podstawowego systemu wywala bledy...
sciagnalem wersje cd i instalacja jak na razie śmiga
no i przy instalacji gruba sie jeb,....
wiec pominalem programy rozruchowe
i dupa wywala mi blad gruba i nie moge wejsc w system.,..
poszukalem troche w necie i znalazlem dobra wersje debianka wheeze wrzucilem go na usb i wlasnie instaluje
Ostatnio edytowany przez Gutaj (2011-06-04 17:03:13)
Miałem ten problem... Co jest powodem? Nie wiem... Wziąłem do instalacji stable i upgrade'owalem...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-06-04 17:04:04)
Gutaj napisał(-a):
pioki, nie jestem jakimś linuxowym lajkiem, poradzę sobie i tak wszystko będzie bardziej stabilne niż ten ubunciak...
Ale tu nie chodzi o wiedzę (bądź też niewiedzę) tylko o komfort użytkowania systemu. Ale co kto lubi ;) (osobiście używam jeszcze starej wersji stabilnej).
Strony: 1