Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-06-03 20:55:37

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Modulator antenowy - czy warto inwestować?

Witam wos ;] nie wiem czy to nie powinno być w dziale "hardware", jak by co proszę przenieść.

Sytuacja: zakupiłem ostatnio tuner DVB-T do TV pewnej osobie, z ciekawości chciałem go podłączyć tez pod swój TV, ale tam tylko zwykłą wtyczka RF (czy jak to się zwie - najstarszy wtyk okrągły). Tuner to takie coś:

http://www.dipol.com.pl/odbiornik_i_rejestrator_naz … 07_A99250.htm

DVB-T jest obsługiwane tylko na wyjściu EURO/SCART, dowiedziałem się że żeby to podpiąć wymagany jest modulator no i teraz pytanka:

Na alledrogo widzę przedział cenowy od 30-do ponad 120 zł - się zastanawiam czy warto było by inwestować w droższe urządzenie, czy też każdy badziew się nada i różnicy widać nie będzie?

No i drugie pytanko - czy przez takie coś da się podpiąć jakoś komp do starego TV zakładając że ma tylko zwykłe wyjście D-SUB? (jak ma TV out to chyba powinno dać radę...)

Pozdro.

Ostatnio edytowany przez Huk (2012-01-09 20:42:48)

#2  2011-06-04 00:13:30

Graffi - Użytkownik

Graffi
Użytkownik
Serwis

Re: Modulator antenowy - czy warto inwestować?

ten badziew jest super :D
słuchaj, wpinasz pendrive'a i masz normalnie nagrywanie tego co leci :)
sam taki za kilka dni będę miał (tylko testowałem ostatnio taki dlatego piszę ze jest świetny)
jak za te ~100,-- PLN to na prawdę warto bo każdy stary telewizor przystosujesz do nowego nadawania :)

AD pytania1: jeżeli EURO --> 1chinch to robisz po prostu kabel zwykły, znajdź schemat podłączeń na wtyczce EURO SCART, tam masz VIDEO w te i we wte, AUDIO tak samo, dodatkowo w wersji full masz jeszcze tak że kolor może być oddzielnie rozłożony na RGB (w sumie EURO ma trochę tych pinów) no i dźwięk możesz mieć stereo..., ale normalny sygnał VIDEO powinien być do wykorzystania - a chyba tego potrzebujesz jak zrozumiałem

AD pytania2: nie

#3  2011-06-04 09:23:27

ilin - Palacz

ilin
Palacz

A może masz gdzieś na strychu stary magnetowid ?

Można go wykorzystać jako modulator i bez kosztów sprawa rozwiązana.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#4  2011-06-04 15:53:15

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@Graffi:

ten badziew jest super :D
słuchaj, wpinasz pendrive'a i masz normalnie nagrywanie tego co leci :)
sam taki za kilka dni będę miał (tylko testowałem ostatnio taki dlatego piszę ze jest świetny)
jak za te ~100,-- PLN to na prawdę warto bo każdy stary telewizor przystosujesz do nowego nadawania :)

Emm, rozumiem że powyższe odnosi się do tunera, a nie modulatora ;]? Jak nie to chyba czegoś załapać nie potrafię: co ma pendrive do modulatora ;]

Samo urządzenie (tuner żeby nie było niedomówień z mojej strony ;] ) testowałem u siebie i nie powiem, zastrzeżeń jakichś wielkich nie miałem może poza tym że: po pierwsze EPG można przeglądać tylko dla danego kanału - powinno się dać dla wszystkich bez konieczności zmiany kanału, po drugie że nagrywanie na pena albo wymaga pena szybkiego (niby 9 MB/s powinien być - na cholerę pytam się?), albo ten tuner tak ma, ale u mnie podczas nagrywania co kilka sekund rwał się obraz. Za tuner ja dałem 180 zł, wiem że na allegro taniej się da, ale wolałem kupić "lokalnie" żeby w razie czego łatwiej z gwarancją było ;].

AD pytania1: jeżeli EURO --> 1chinch to robisz po prostu kabel zwykły, znajdź schemat podłączeń na wtyczce EURO SCART, tam masz VIDEO w te i we wte, AUDIO tak samo, dodatkowo w wersji full masz jeszcze tak że kolor może być oddzielnie rozłożony na RGB (w sumie EURO ma trochę tych pinów) no i dźwięk możesz mieć stereo..., ale normalny sygnał VIDEO powinien być do wykorzystania - a chyba tego potrzebujesz jak zrozumiałem

W TV nie ma chincha tylko coś takiego:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/ac/Belli … ectorjack.jpg

nic poza, a niestety nie jest to modulacyjno zgodne ani z SCART/EURO, ani z wyjściem Composite, tak więc bez modulatora ani rusz. TV to stary Royal z 1987 roku więc wiadomo że mogą być problemy z podpięciem pod nowe urządzenia ;]

@ilin:

Wiem o tym i nawet korzystałem kiedyś przy podłączaniu konsolek pod ten TV ;] niestety wideo szlag trafił :( stąd się zastanawiam, na razie na zastanawianiu się skończy jako że dzisiaj zamontowałem w końcu tuner osobie dla której został zakupiony ;]

Tak czy siak dobrze było by wiedzieć na przyszłość jak to jest z jakością pomiędzy drogimi a tanimi modulatorami - wiadomo, jakieś analogowe bebeszki to to ma, a w tym wypadku wpływ jakości wykonania na jakość obrazu też może być widoczna.

#5  2011-06-09 11:31:58

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

W sumie jeden kij jaki bo kazdy i tak bedzie mial kiepska jakosc obrazu. To nie jest prawdziwa glowica modulujaco-nadawcza. Osobiście brałbym coś ze srodka przedziału.

#6  2012-01-09 20:41:45

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Odświeżę trochę temat - coraz bardziej przymierzam się do zakupu modulatora, mianowicie tego:

http://www.dipol.com.pl/modulator_telewizyjny_signa … z_R95175.html

Jednakże mam problem - mój stary TV (Royal TV-5104) według tego co ma na klapce z tyłu obsługuje standardy:PAL-BG oraz SECAM-DK... problem polega na tym że nie wiem czy w takim wypadku powinienem brać modulator z fonią BG(5.5 Mhz) czy też DK (6.5 Mhz) jaki to w końcu standard mamy w Polsce? Myślałem że PAL-DK (co potwierdzała by próba przełączenia fonii z DK na coś innego na nowym TV - tylko na DK dźwięk był), z drugiej strony nie wiem jak mam rozumieć oznaczenia na starym TV - bo skoro nie obsługuje on PAL-DK tylko PAL-BG to jak u licha na tym starym TV miałem normalnie dźwięk? Czy może jakoś fonia od wizji jest w ogóle oddzielona i TV obsługuje wizję PAL i SECAM, z fonią DK oraz BG? Jak to rozumieć?

Z góry dzięki za info.

Pozdro.

#7  2012-01-09 21:54:15

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Nie wiem jak innym, ale ja pod tym linkiem mam takie białe coś ;) tj. nie działa

Ostatnio edytowany przez thomsson (2012-01-09 21:54:32)

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#8  2012-01-09 22:09:52

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Hmm widzę że coś stronka dipola padła, o ten chodzi:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cach … lnk&gl=pl

#9  2012-01-13 00:16:04

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Dla potomnych: na elektrodzie, doradzono mi, że powinno śmigać, dzisiaj modulator doszedł, przez najbliższe dni będę testował i próbował podłączyć kompa do tego starego TV ;]

Pozdro.

Stopka forum