Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
postanowiłem zainstalować debiana, i wszystko było ok dopóki nie przyszła pora na korzysta z roota (a to dość szybko przyszło :P)
mianowicie nie wiem dlaczego gdy zaloguję się na root'a , nie mogę jakby w pełni korzystać z konsoli, po wpisaniu 'ls' nic się nie wyświetla itp
nie przechodzi mi miedzy katalogami, dość dziwne gdyż na innych distrach tak nie miałem.
Z góry dzięki, to mój pierwszy post także przepraszam jak coś nie tak
Hmmm trochę dziwne - jak by nie patrzeć działający root jest chyba potrzebny do startu systemu w ogóle... może tak:
Jak się logujesz na tego roota? su/sudo -s/jakoś inaczej?
Co się dzieje jak po zalogowaniu chcesz np przejść do home?
Jeżeli korzystasz z "emulatora" konsoli - próbowałeś na "czystej", albo jakimś innym?
powiem tak:
chciałem zainstalować stery nvidii :
wchodze do tty1
loguje się tam,
i komendy jakby przestały działać,
gdy sie zaloguje na zwyklego usera wszystko ok
A gdy z użytkownika się przelogujesz za pomocą su? Albo su -l /bin/bash (lub /bin/sh, lub /bin/dash?
Czy
echo $SHELL
działa?
Możesz też spróbować uruchomić system w trybie jednego użytkownika (w Debianie wpis w grubie tworzy się automatycznie, jakby nie było, to należy dodać słowo "single" do parametrów uruchomienia) i zobaczyć czy tam problem też występuje.
dzięki wszystkim za zainteresowaniem tematem,
wszystko jakby wróciło do normy, komendy roota działają, ale jak kolorować składnie dla roota ?
Ostatnio edytowany przez freedek (2011-06-04 10:00:23)
tak samo jak dla usera ... popatrz na aliasy w swoim (usera) .bashrc z przykladow:
ls --color=auto grep --color
Strony: 1