Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-05-28 11:55:36

zyga - Użytkownik

zyga
Użytkownik

kilka pytań - amd64

witam

Ostatnio na notebooku zdecydowałem się na instalacje Kubuntu, chcialem wypróbować instalator WUBI. I wszystko pieknie, tylko zainstalował mi wersje amd64 (a ja mam procesor Intel Core 2 Duo). Albo to źle rozumiem, ale to chyba inna architektura?
Może mi to ktoś wytlumaczyć?
Nic by mi w tym nie przeszkadzalo, ale mam problemy z instalacją niektórych aplikacji, bo niektore nie chcą działać w 64bitach. Nawet mam problem z Javą/klienten Citrixa, co nigdy nie sprawialo mi problemów na Debianie 32 bitowym.
Czy da się przejść na 32 bitową dystrybucje bez reinstalacji systemu od nowa?

apt-get remove windows ....
apt-get install debian :)

#2  2011-05-28 12:23:41

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: kilka pytań - amd64

To dobra architektura dla twojego procesora - http://pl.wikipedia.org/wiki/AMD64#Implementacje_architektury  . Cytrixa można zainstalować 32 bitowego i działa, sprawdzone, trzeba doinstalować trochę wymaganych bibliotek 32 bitowych. Na google znajdziesz jak instalować 32 bitowe programy w ubuntu. Cytrixa instaluj z tgz zamiast z deb-a. Co do przejścia na 32 bit będzie raczej potrzebna reinstalacja.

Ostatnio edytowany przez kamikaze (2011-05-28 15:09:59)

#3  2011-05-28 12:29:31

zyga - Użytkownik

zyga
Użytkownik

Re: kilka pytań - amd64

dziękuję

apt-get remove windows ....
apt-get install debian :)

Stopka forum