Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Odzyskałem swojego dawnego lapka z naprawy (Tutaj co się stało) no i fajnie jest naprawiony, ale jest dziwna rzecz. Windows działa, więc nic tam nie grzebali ale linux tak nie do końca... Normalnie się uruchamia po czym, jak dochodzi do montowania / to pisze coś w stylu 'że ostatni raz montował tam kiedyś (no dawno to było, coś ponad miesiąc) no i dziś jest taka data i coś tam coś tam wpisz hasło root'a albo restart...' 8( No to daje to hasło no i nie ma mojego profilu... home jest pusty (była to inna partycja)... jak ją podmontuje no to jest no ale startx ani gdm start nie rusza... no i nie mam jak przejść na mojego user'a... Pierwszy raz takie coś widzę... Jakieś rady coś??
P.S. 1
Mam trochę ograniczenie bo gpm mi nie działa i nie jestem w stanie nic wam pokazać co on tam wypisuje, no ale jak coś bedzię potrzebne no to dodam...
P.S. 2
Aha no i nie da się przejść na inną konsole jak tylko pierwsza (C+A+FX nie działa).
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-05-25 21:27:43)
fsck na partycji / (odmontowanej lub w ro) mu puść na początek.
Czuje że to dobry traf Arn ale napisz jaśniej... Aż taki to ja nie jestem kumaty :D
O ile dobrze pamiętam, to po tym jak wpiszesz to hasło roota, partycja / jest w ro.
Sprawdź via:
cat /proc/mounts
Jeżeli jest w ro, to po prostu:
fsck -fyC /
PS A jeżeli nie jest w ro tylko w rw, to najpierw:
mount -o remount,ro /
Ok dzięki pomogło :) A czy to przez to że dawno system nie było montowany?? Czy co?? Chyba nie powinno tak być, bo w końcu to zmusza to włączania kompa...
Od samego niewłączania raczej nie. Gdyby było to naprawdę bardzo długo, to najwyżej sam by wywołał fsck i sprawdził partycję. Tak się podobno czasem zdarza po jakichś padach zasilania itp. (choć mnie się akurat nie zdarzyło ;)). Po prostu fsck to pierwsze co mi na myśl przyszło.
Teraz już nie sprawdzisz, ale mogło też chodzić o to, że system plików ostatnio używany był w przyszłości. :)
I o to mu chyba chodziło... Tylko nie mam pojęcia jak on to zrobił :D Jakiś taki dziwny komunikat 'o przyszłości' był... Śmieszna sprawa :D
Wystarczy że Panowie z serwisu ustawili taką datę :D
Ach ten serwis Asus'a :D
10 lat temu to była pierwszoligowa firma. potem niemiaszki sprzedali markę asusa an tajwan.
No ale nie mogę nic powiedzieć złego na nich... Poza tym, że wymiana baterii (albo coś w baterii), czy cokolwiek innego trwa bite 2 tygodnie, gdzie w HP 4dni. :)
rychu napisał(-a):
10 lat temu to była pierwszoligowa firma. potem niemiaszki sprzedali markę asusa an tajwan.
Zgadzam się z pierwszą częścią i dlatego go kupiłem... O drugiej nie wiedziałem :/
Strony: 1