Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-05-18 08:20:04

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Debian wykrywa Chrome OS a dokładnie Chromium OS

Tak jak w tytule. Udało mi się zainstalować Debiana po tym jak zainstalowałem Chromium OS skompilowany przez Dell-a. Chromium OS zostaje wykryty jako inny Linux. Daję zrzut z gruba http://www.atare.pl/chromegrub.jpg Chciałem też zainstalować Debiana na pendrive jednak partycjonowanie nie powiodło się otrzymałem komunikat, że jest zbyt dużo partycji podstawowych. Ale na dysku twardym to się udało jak widać. Teraz właśnie piszę z Chromium OS, jestem ciekaw jaki system pokaże oprogramowanie tego forum. Na innych forach pokazał się pytajnik. Tutaj chyba nie ma podglądu oficjalnego z jakiego systemu i przeglądarki użytkownik pisze na forum. Jak dla mnie warto zrobić trochę szumu i uzmysłowić ludziom, że Chrome OS to po prostu zmodyfikowany Debian. Już teraz bzdety piszą, że to jest zmodyfikowany Ubuntu. Google też pewnie nawet nie piśnie słowa. Na swojej stronie zamieściłem odpowiednie informacje dotyczące tego tematu. Debian na desktopie przynajmniej w moim przypadku leży i kwiczy. Ale mam ciągle nadzieję, że właśnie dzięki Chrome OS to się powoli będzie zmieniać. Jak Google zacznie sprzedawać okrojonego Debiana i samą przeglądarkę mnóstwo użytkowników będzie piać z zachwytu. Jak na tym samym kompie ktoś zobaczy Chromium OS oraz Debiana z przeglądarką z lekkim środowiskiem graficznym LXDE wtedy może wielu zaskoczy, że Google sprzedaje ludziom kit, a prawdziwy oryginalny towar czyli Debian jest po prostu niedoszacowany. Oczywiście zasadnicza różnica to dane w chmurze. Jednak nikt nikomu nie zabroni robić kopię swoich danych i trzymać choćby na gmail w postaci maili .  Wychodzi na to samo, a jest mniej skomplikowane.

================
// po raz kolejny bardzo proszę o niewykorzystywanie forum DUG-a do reklamowania swojej strony. Przy kolejnym takim wpisie, post poleci w kosmos.
Bodzio

#2  2011-05-18 11:20:24

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: Debian wykrywa Chrome OS a dokładnie Chromium OS

Byłeś na stronie Chromium OS? Przecież tam jasno napisali, że to system oparty o jądro Linux więc chyba nikt kitu nie wciska.

#3  2011-05-18 11:51:41

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Dystrybucji Linux jest mnóstwo i różnią się mniej lub bardziej. Windows też ma swoje odmiany. Mogli dokładnie napisać, że Chrome OS jest oparty o Debian Linux. Serwery wyszukiwcze Google mają swój rodzaj plików opracowany przez Google i o tym można przeczytać w necie. Ale w żadnym miejscu nie pisze na jakim systemie operacyjnym działają te serwery. Podobno również na Debianie. Ale kto to potwierdzi? Robi się z tak podstawowych informacji jakieś tajemnice.

Ostatnio edytowany przez atare (2011-05-18 11:52:14)

#4  2011-05-18 13:24:18

Elder - Członek z ramienia...

Elder
Członek z ramienia...
Serwis

Dell M4500 [ i5-540M | NV FX1800M]
linux registered user #481040
http://dl.dropbox.com/u/53204815/snoozer_likelinux_man.gif

#5  2011-05-18 16:26:41

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

atare napisał(-a):

Jak dla mnie warto zrobić trochę szumu i uzmysłowić ludziom, że Chrome OS to po prostu zmodyfikowany Debian.

Na jakiej podstawie uważasz że to zmodyfikowany Debian?

#6  2011-05-18 17:56:31

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Chrome OS to jest zmodyfikowany Debian. Juz dawno ta potwierdzona przez Google informacja była publikowana. Teraz o tym już jest cicho. Ale ja o tym będę na różnych stronach przypominał.

#7  2011-05-18 18:04:02

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

atare napisał(-a):

Chrome OS to jest zmodyfikowany Debian. Juz dawno ta potwierdzona przez Google informacja była publikowana.

Gdzie była publikowana? Podaj źródło.

Bo np. na stronie http://www.chromium.org/chromium-os/developer-guide znajziesz odniesienia o Gentoo, emerge i portage, ale ani jednego do Debiana.

#8  2011-05-18 18:19:57

atare - Użytkownik

atare
Użytkownik

Na tym właśnie polega mydlenie oczów i nie podawanie wszystkich faktów. O prawdziwej historii powstania firmy Google oraz o tym, że jej właściciele są Żydami wie tak naprawdę mało osób i tego sobie nie wygooglają... Nic do Żydów nie mam aby było jasne. To mądry i cwany naród.

#9  2011-05-18 19:40:34

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Przegiąłeś. Wstawka o żydach była kompletnie nie w temacie, ale wstawiłeś, czyli miałeś w tym jakiś cel. Podobnie jak po cichu w postach przemycasz adres swojej strony.
Żeby była jasność - patrzę na Ciebie.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#10  2011-05-19 00:06:32

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

atare napisał(-a):

Dystrybucji Linux jest mnóstwo i różnią się mniej lub bardziej. Windows też ma swoje odmiany. Mogli dokładnie napisać, że Chrome OS jest oparty o Debian Linux. Serwery wyszukiwcze Google mają swój rodzaj plików opracowany przez Google i o tym można przeczytać w necie. Ale w żadnym miejscu nie pisze na jakim systemie operacyjnym działają te serwery. Podobno również na Debianie. Ale kto to potwierdzi? Robi się z tak podstawowych informacji jakieś tajemnice.

Google to tak rozproszony system i tak zmodyfikowany do ich własnych potrzeb, że ciężko mówić tu o tym, że działa na jakiejś dystrybucji. Tylko przy jądrze Linuksa pracuje ok 30 inżynierów z Goolge. Zastanów się zanim zaczniesz coś mówić o przedsięwzięciu i systemie ze skali którego nie zdaje sobie sprawy 95% jego użytkowników.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

Stopka forum